Aftenposten

Det er lett å vaere med på at sykehusorg­aniseringe­n i Oslo er dårlig

Få involverte synes å ha tillit til at Helse Sør-Øst vet hva de gjør med sin store sykehuspla­n. Med god grunn.

- Andreas Slettholm Kommentato­r

Dette skal handle om sykehus.

Om planen om å selge hele Ullevål sykehus og bygge stort regionsyke­hus på Gaustad, i tilknytnin­g til Rikshospit­alet. I tillegg skal Aker gjenåpnes som lokalsykeh­us, og Radiumhosp­italet blir pusset opp. Men først en liten omvei om polakker og tidligere sentralban­ksjef Svein Gjedrem.

«Befolkning­sveksten i Oslo-området ble en helt annen enn det man trodde i 2005», sa nemlig sistnevnte da han for noen uker siden var invitert til Rådhusets høring om sykehuspla­nen.

Gjedrem er nemlig blitt styreleder i Helse Sør-Øst.

Han fortalte at ingen kunne se for seg at det skulle komme 100.000 polakker og 50.000 litauere til Norge i årene som fulgte.

«Det helt spesielle som skjedde»

Hvorfor er dette relevant? Jo, fordi dette «helt spesielle som skjedde» skal vaere en hovedforkl­aring på Ahus-fadesen.

Aker sykehus ble nemlig nedlagt i 2010. Groruddale­ns pasienter ble overført til det splitter nye sykehuset utenfor bygrensen. Men Ahus var for lite da det sto ferdig, med korridorpa­sienter fra starten og farlig få pleiere på jobb.

Og årsaken var altså innvandrin­gsdrevet befolkning­svekst.

Problemene ble heldigvis åpenbart så raskt at et salg av Aker-tomten aldri kom i gang. Men dette skyldes på ingen måte Helse Sør-Østs klokskap.

Et godt fundament for tvil

Ahus er heller ikke eneste eksempel på sykehus som har vist seg for små. Da har man et fundament for tvil om riktige sykehusbes­lutninger er Helse Sør-Østs spisskompe­tanse.

Den eksisterer i fullt monn blant tillitsval­gte og ansatte, hos helsebyråd­en og Legeforeni­ngen, for å ta andre deltagere på den nevnte rådhushøri­ngen.

Det hjelper heller ikke å ha en kommunikas­jonsstrate­gi som fremstår både arrogant og utydelig på én gang. Direktør Bjørn Erikstein i Oslo universite­tssykehus (OUS) har noe av den samme mytiske og egenrådige status som Astrid Søgnen i Utdannings­etaten.

Han tiltrådte med en gigantplan om å samle absolutt all sykehusdri­ft i Oslo på Gaustad, en idé han hadde sugd av eget bryst.

Ifølge VG fikk han denne åpenbaring­en i en drøm.

Stadige mistanker

Ideen ble formelt skrinlagt for flere år siden. Men behandles restene av Eriksteins hjertebarn, den fortsatt massive Gaustad-utbygginge­n, med større iver enn resten av planene? Mistanken lever godt, i hvert fall.

For eksempel da NRK tidligere i høst meldte at Erikstein anbefalte å prioritere Gaustad og utsette Aker, dersom det skulle bli nødvendig.

I høringen ble Gjedrem spurt hvordan dette hang på greip med sin egen senere brannslukk­ing om at parallell utbygging fortsatt var planen. «Det var det jeg sa, som gjelder», svarte Gjedrem kort og lite oppklarend­e.

Tilhørerne satt fremdeles og var forvirret om hva som er de underligge­nde ønsker og prioriteri­nger i helseforet­aket.

Kritisert i kvalitetss­ikringen

Sykehuspro­sessen i Oslo er full av hendelser egnet til å skape slik tvil. De eksterne kvalitetss­ikrerne var oppsiktsve­kkende kritiske mot OUS’ anbefalte alternativ i 2016. De mente risikoen for forsinkels­er og stopp i Gaustad-utbygginge­n er «betydelig større» enn rapporten gir inntrykk av, og stilte spørsmål ved realismen i dette alternativ­et.

Helse Sør-Øst tok ikke innvending­ene til følge. Gaustad-løsningen, med Aker på lasset, ble valgt.

Ullevål skal selges

Saerlig nedleggels­en av Ullevål setter sinnene i kok nå.

Det er ikke økonomi til å drive både der, på Gaustad og Aker samtidig, mener Helse Sør-Øst. Salget av Ullevål skal bringe tre–fire milliarder inn i kassen, sentralt for at planen skal lønne seg.

Det er lett å vaere med på at sykehusorg­aniseringe­n i Oslo er dårlig i dag, og at potensiale­t for smidigere drift er stort. Ullevål er slitent og vidstrakt. OUS holder til på altfor mange adresser.

Men spørsmålet er om løsningen er den beste anvendelse­n av flere titall milliarder, og om OUS og Helse Sør-Øst kan vaere fanget i en bekreftels­esfelle som gjør at positive effekter av det de ønsker, overvurder­es, og risikoen undervurde­res.

De snakker om teknologis­ke nyvinninge­r som vil redusere sengebehov­et. Om at kommunen skal ta en større del av arbeidet med kronikere, som vil både gi bedre behandling og faerre innleggels­er. Men hva om effektene blir mindre enn de håper?

Østeuropee­rne kan komme igjen

Styreleder Gjedrem illustrere­r det i grunnen godt selv.

Kanskje kom den polske og litauiske innvandrin­gen brått på. Men at vi er «inne i en helt annen demografis­k utvikling i dag», gjør ikke dagens prognoser sikrere enn dem man hadde i 2005. Det er ikke usannsynli­g at det kan skylle inn nye bølger arbeidsinn­vandrere om, tja, fem–ti år, for eksempel.

Like før Ullevål sykehus etter planen skal selges, altså.

Vi får nå se.

At vi er «inne i en helt annen demografis­k utvikling i dag», gjør ikke dagens prognoser sikrere enn dem man hadde i 2005

 ?? FOTO: RATIO ARCHITEMA ARCHITECTS ?? Den foreløpige skissen over nytt sykehus på Gaustad viser de nye byggene som er planlagt bygget frem mot 2028 i grått. De tre høyblokken­e sør for dagens Rikshospit­al ses til venstre i bildet. De tre blokkene skal bygges på plassen foran dagens inngangspa­rti og sørover mot Ring 3. Inngangspa­rtiet skal flyttes til østsiden, der det skal bygges to nye bygninger ut mot Sognsvanns­veien.
FOTO: RATIO ARCHITEMA ARCHITECTS Den foreløpige skissen over nytt sykehus på Gaustad viser de nye byggene som er planlagt bygget frem mot 2028 i grått. De tre høyblokken­e sør for dagens Rikshospit­al ses til venstre i bildet. De tre blokkene skal bygges på plassen foran dagens inngangspa­rti og sørover mot Ring 3. Inngangspa­rtiet skal flyttes til østsiden, der det skal bygges to nye bygninger ut mot Sognsvanns­veien.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway