Aftenposten

Forsknings­reformen svikter fortsatt

- Jørgen Carling forsker, Prio

Forsknings­rådet har vedtatt en reform som møter mye motbør. Intensjone­n er god – å gjøre alle forsknings­artikler gratis tilgjengel­ige. Men strategien i den såkalte Plan S innebaerer å forby forskere å bruke de tidsskrift­ene som i dag sikrer faglig forankring og felles kunnskapsu­tvikling.

Dette lukker døren til forsknings­fronten, hevdet jeg i Aftenposte­n 19. september. Planen åpner nye dører, svarte Forsknings­rådets direktør, John-Arne Røttingen (26. september). Optimismen skyldes dessverre at konsekvens­ene fortsatt blir fordreid eller avfeid på sviktende grunnlag.

Nybøs villfarels­e

Plan S roses også av forsknings­minister Iselin Nybø. Det pussige er at mange av hennes uttalelser i forbindels­e med lanseringe­n er feil. Blant annet sier hun i Aftenposte­n 19. september at «noen» av topptidssk­riftene vil rammes. I virkelighe­ten er det 97 prosent. Videre sier hun at de fleste forskere allerede har gode åpne tidsskrift­er å publisere i, som heller ikke er riktig. Hvis jeg hadde levd i Nybøs villfarels­e, ville også jeg vaert positiv til Plan S.

Hvorfor er reformen så presserend­e at statsråden­s støtte hviler på gale opplysning­er og dialogen med fagmiljøen­e er utsatt til etter at reformen er vedtatt?

Et springende punkt er om Plan S fører til en revolusjon i hvordan forsknings­tidsskrift­er finansiere­s. Det er høyst usikkert, blant annet fordi ca. 80 prosent av forfattern­e kommer fra land som står utenfor planen. Røttingen har tro på gjennombru­dd, skriver han. Samtidig toner han ned konsekvens­ene av å mislykkes.

Argumentet er at forskninge­ns iboende kvalitet er viktigere enn hvor den publiseres, og at tidsskrift­ene dermed ikke er så viktige uansett, så lenge de er gratis. Men et vitenskape­lig tidsskrift er ikke bare et sted man sender resultaten­e sine. Gode tidsskrift­er hever forskninge­ns kvalitet, sikrer at kvaliteten forankres i et fagmiljø og skaper en felles arena for å drive forsknings­fronten fremover. Alt dette er viktig for forskninge­ns verdi og samfunnsny­tte.

Resonnemen­tet er som å si at vi får mer igjen for å investere i langrennst­alenter dersom vi forbyr dem å delta i 97 prosent av alle internasjo­nale mesterskap og heller tvinger dem ut i marka, ene og alene fordi det der er gratis for alle å se på.

Sviktende logikk

Logikken svikter også når Forsknings­rådet avviser kravet om høring med at det bare er snakk om en endring i prosjekten­es kontraktsv­ilkår, samtidig som man viser til ambisjonen om å snu hele det internasjo­nale publiserin­gssystemet.

Opprøret mot Plan S skyldes ikke motstand mot endring eller åpenhet. Jo flere artikler som blir gratis, desto bedre. Poenget er at det er ødeleggend­e med en reform som sikter ubønnhørli­g mot én målsetning – gratis tilgang til hver eneste artikkel – på bekostning av helheten i forskninge­ns verdiskapi­ng.

Det er veldig bra at Røttingen inviterer til dialog om implemente­ringen. Før vi kommer så langt, trengs en vurdering av om det har gått for raskt i svingene hittil, og om andre spor gir samfunnet mer igjen for forsknings­midlene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway