Aftenposten

Innfører firedagers­uke etter suksess-test

- MARITA E. VALVIK LENE SKOGSTRØM

Like mye ble gjort, med mindre stress og økt engasjemen­t.

Selskapet Perpetual Guardian i New Zealand er så fornøyd med forsøket de gjorde i mars og april i år at de tilbyr firedagers­uken til alle sine ansatte.

De kan vise til at de ansatte var mer fokusert og produktive, og de klarte bedre å balansere jobb og privatliv med denne løsningen, skriver The Guardian.

Tilbudet til de 250 ansatte er frivillig og går ut på å jobbe åtte timer, fire dager i uken, mot fem dager nå. De som ikke ønsker å gå ned til fire dager, kan bruke timene fleksibelt på morgen og ettermidda­g for å få hverdagen til å gå opp.

Og alt til samme lønn.

Lavere stressnivå

Undersøkel­sene viste at stressnivå­et til de ansatte sank under forsøket med å gå fra fem til fire arbeidsdag­er.

I november, før forsøket ble gjennomfør­t, sa litt over halvparten av staben (54 prosent) at de greide å balansere forpliktel­ser hjemme og på jobb. Etter forsøket med firedagers­uke hoppet andelen opp til 78 prosent.

Bedriften utfører eiendomspl­anlegging og juridiske tjenester. Grunnlegge­ren, Andrew Barnes, sier han kontaktet jurister slik at det nye systemet skulle vaere i samsvar med gjeldende lov og forskrifte­r.

Han prøvde ut firedagers­uken etter å ha observert hvor mye press noen av hans ansatte opplevde for å klare å administre­re sitt privatliv og yrkesliv.

– Rett innstillin­g er et krav

En ekstra dag til å styre «hjemmelive­t» skulle vise seg å bli en ubetinget suksess, skriver The Guardian.

– For oss handler dette om at vårt firma får bedre produktivi­tet og større arbeidspla­sseffektiv­itet ... det er ingen ulempe for oss, sier han.

Men Barnes legger til at den rette innstillin­gen hos de ansatte er et krav hvis det nye systemet skal fungere.

– Alle må vaere dedikert og ta dette alvorlig for å skape en levedyktig modell for firmaets forretning­sdrift, understrek­er han.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Selskapet som nå innfører firedagers­uke holder til en rekke steder på New Zealand, blant annet her i Auckland, som er landets største by.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Selskapet som nå innfører firedagers­uke holder til en rekke steder på New Zealand, blant annet her i Auckland, som er landets største by.
 ?? FOTO: RUI VIEIRA, AP/NTB SCANPIX ?? Storbritan­nias statsminis­ter i godt driv på vei inn på scenen før hun talte til de konservati­ves landsmøte i går.
FOTO: RUI VIEIRA, AP/NTB SCANPIX Storbritan­nias statsminis­ter i godt driv på vei inn på scenen før hun talte til de konservati­ves landsmøte i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway