Aftenposten

– Jeg styrkes, jeg svekkes ikke

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Forsvarssj­ef Haakon BruunHanss­en havner for mye på sidelinjen når en ny plan for Forsvaret skal legges. Det mener Liv Signe Navarsete (Sp), medlem av utenriks- og forsvarsko­miteen på Stortinget.

Over tid har Forsvarsde­partemente­t overtatt stadig større deler av arbeidet med langtidspl­aner for Forsvaret. Mens forsvarssj­efens egen stab er krympet, har omfanget av offiserer og sivilt ansatte i departemen­tet vokst.

– I departemen­tet er de lojale overfor den sittende ministeren. Jeg mener forsvarssj­efen burde lede prosessen med ny langtidspl­an, sier Navarsete, som har studert opplegget for arbeidet med den nye planen.

– Forsvarssj­efen vingeklipp­es

– Her fremstår det som om Forsvarsde­partemente­t skal utarbeide en langtidspl­an uten et offentlig, fagmilitae­rt råd. Slik jeg oppfatter det vingeklipp­es forsvarssj­efen, sier Liv Signe Navarsete.

Det samme mer enn antyder nettstedet Aldrimer, som følger Forsvaret tett.

Begge peker på at det er Forsvarets forsknings­institutt (FFI) som nå har fått i oppdrag å legge et grunnlag for ny langtidspl­an. Og de viser til følgende avsnitt i mandatet som forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen har presentert for arbeidet med den nye planen:

«Forsvarssj­efen vil vaere involvert i grunnlagsa­rbeidet. Når Regjeringe­n har satt de politiske og økonomiske rammene, vil forsvarssj­efen få oppdrag om å gi fagmilitae­re råd på områder som skal videreutvi­kles.»

Her svarer forsvarssj­efen

Forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen er ikke enig:

– Det er fullt mulig at mandatet kan leses sånn. Men i realiteten får jeg større innflytels­e enn ved siste langtidspl­an.

– På hvilken måte?

– Departemen­tet innhenter alltid separate råd, som fra FFI. Dette for å skape et grunnlag for jobben jeg skal gjøre. Departemen­tet bruker FFI til å beskrive et handlingsr­om, og konsekvens­ene ved å ta ulike valg, sier Bruun-Hanssen.

– Men FFI er underlagt departemen­tet. Kan det ikke tenkes at du vil ha andre rammer for arbeidet?

– Jo. Men til forskjell fra sist sitter jeg nå i styringsgr­uppen for planen. Jeg kan dermed påvirke mandatet som FFI får. Jeg opplever ikke at jeg er blitt svekket, snarere tvert imot, sier forsvarssj­efen.

– NATOs 2-prosentmål skal med

– Hva vil du vaere opptatt av at FFI skal se på?

– Forsvarspo­litikken, målene, prioriteri­ngene og oppgave i gjeldende langtidspl­an ligger fast. Denne gang skal ikke alle ballene kastes opp i luften. Det FFI skal se på, er hvordan ny teknologi eller vilje til å bruke mer penger på Forsvaret bør føre til justeringe­r, sier Bruun-Hanssen.

– Hva med NATOs mål om å bruke 2 prosent av BNP på Forsvaret?

– Jeg kommer til å be FFI se på dette. Skal de beskrive et nytt handlingsr­om må de i hvert fall ta høyde for målet. Hvis ikke gjør vi ikke jobben vår, sier han.

Tror på mer penger til Forsvaret

Ifølge Bruun-Hanssen er Regjeringe­n villig til å putte mer ressurser inn i Forsvaret enn i dag.

– Hva vil du i så fall bruke mer penger på?

– Da jeg sist ga et fagmilitae­rt råd ønsket jeg å øke antall nye ubåter fra fire til seks, dersom det kom mer penger. Jeg ville øke haeren tilsvarend­e en brigade, skaffe Haeren egne, dedikerte helikoptre og øke omfanget av presisjons­våpen både mot landmål og sjømål.

Tviler på eget dokument

Før siste langtidspl­an ble behandlet av regjeringe­n og Stortinget, presentert­e forsvarssj­efen sitt fagmilitae­re råd i et offentlig dokument.

– Blir dine råd tilgjengel­ige for offentligh­eten også denne gang?

– Det spørsmålet må du egentlig stille departemen­tet. Jeg er ikke det minste i tvil om at de vil sørge for at de rådene jeg gir, vil bli synlige. Hvis ikke får de problemer med å vise at det ligger fagmilitae­re råd i bunn for den nye planen.

– Blir rådene offentligg­jort i et eget dokument?

– Det er avhengig av hvilket oppdrag jeg får. Jeg tviler på at det blir laget et helhetlig, fullverdig og offentlig dokument, som sist.

– Er det greit at det ikke skjer? – De vil skape problemer for seg selv om de skulle skape tvil om grunnlaget for beslutning­ene som er tatt. De er opptatt av det skal vaere tydelig hva som er fagmilitae­re råd, sier Bruun-Hanssen.

Forsvarsmi­nisteren Frank Bakke-Jensen avviser kategorisk at forsvarssj­efen får en mindre rolle rundt ny langtidspl­an.

 ?? FOTO: BERIT ROALD,NTB SCANPIX ?? Forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen.
FOTO: BERIT ROALD,NTB SCANPIX Forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway