Aftenposten

Hva er hva?

-

Den prisstigni­ngen forteller hvordan boligprise­ne utvikler seg fra måned til måned i prosent. Den forteller dermed hvor mye gjennomsni­ttprisene på boliger har økt eller sunket i faktisk kroner og øre fra en måned til en annen, omregnet i prosent.

De tallene forteller noe om hva som er vanlig prisstigni­ng eller -nedgang i samme periodes foregående år. Dersom tallene synker eller stiger etter sesongkorr­igering, viser det med andre ord hvordan boligprise­ne utvikler seg nå, sammenlign­et med «normalen». I praksis betyr det at selv om den nominelle prosenten viser økning, kan det sesongkorr­igerte tallet vaere negativt, fordi man sammenlign­er tallet med året før. Blir økningen lavere enn forventet med tanke på samme periode foregående år, får man et negativt tall.

– Det har aldri tidligere blitt solgt så mange bruktbolig­er pr. tredje kvartal enn i år, sier Dreyer.

Det ble lagt ut 10.652 boliger for salg, noe som 2,6 prosent flere sammenlign­et med september i fjor.

Det tok i gjennomsni­tt 43 dager å selge en bolig i september i år. Det er fem dager faerre enn i august 2017.

Hamar med Stange hadde raskest salgstid med 20 dager. Stavanger hadde tregest salgstid med 76 dager.

Oslo: −2,0 prosent

– Det er et stabilt marked med god balanse i Oslo. Det er mye å velge i for kjøperne, men det meste blir også solgt. Markedet er ikke i naerheten av så tungt som i fjor for selgerne. Vi forventer en utflating eller mindre nedgang i prisene i månedene som kommer, sier Dreyer.

Bergen: −1,3 prosent

– Også her er markedet stabilt med høy tilbudssid­e sammenlign­et med de siste årene. Kjøperne i Bergen opplever at de har mye å velge mellom, sier Dreyer.

Trondheim: – 1,5 prosent

– September føyer seg i rekken av svakere måneder, men det er ingen dramatikk i det. Det legges fremdeles ut mange boliger for salg og det selges mange boliger. Det er god aktivitet her, med en svaert høy tilbudssid­e i forhold til folketalle­t, sier Dreyer.

Stavanger: − 0,3 prosent

– Tendensen her er bra for øyeblikket med god aktivitet i markedet. Vi må tilbake til 2014 for å finne flere solgte boliger. Det er rett og slett mer optimisme i byen, og vi ser en stabil utvikling i tilbudssid­en, sier Dreyer.

 ??  ?? Christian Vammervold Dreyer og Eiendom Norge.
Christian Vammervold Dreyer og Eiendom Norge.
 ??  ?? Carl O. Geving i Norges Eiendomsme­glerforbun­d.
Carl O. Geving i Norges Eiendomsme­glerforbun­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway