Aftenposten

Tvedts visepresid­enter varsler sin avgang

- ODD INGE AAS

Tom Tvedt ønsker gjenvalg som norsk idretts øverste leder. Det er flere i styret hans som ikke vil mer.

Uavhengig av om han skulle få ønske sitt oppfylt eller ikke, så vil det bli store endringer i presidents­kapet og styret neste år.

Visepresid­entene Aasen og Jensen bekrefter overfor Aftenposte­n at de ikke ønsker gjenvalg.

– Jeg har vaert visepresid­ent i åtte år og synes to perioder er veldig passe. Jeg tror det er lurt med fornyelse i presidents­kapet som i resten av styret, sier Aasen.

Hun er den eneste som uansett er garantert en plass i styret også i årene som kommer. Den har hun gjennom rollen som norsk IOCmedlem.

Dobbeltrol­len hun har bekledd det siste året er imidlertid ikke årsaken til at hun nå trer ut av presidents­kapet.

– Det er ikke noen formelle hindringer for at jeg har de to posisjonen­e. Det ble også gjort en vurdering da jeg ble IOC-medlem. Formelt er det ikke vanskelig, men rent praktisk kan det vaere det. Det har vi håndtert, sier Aasen.

Angrer ikke omstridt standpunkt

Saken som har preget idrettssty­rets siste periode er utvilsomt åpenhetssa­ken.

Styret og president Tvedt fikk massiv kritikk for at de først ikke ville åpne opp for innsyn på bilagsnivå bakover i tid. Jensen var en av dem som hele tiden mente at det måtte et tingvedtak til for å åpne opp for innsyn også før 2015. Det står han fortsatt for.

– Noen mener jeg burde angre og ikke forsvare det vi har gjort, men jeg angrer ikke. Jeg er en fullblods akademiker, og jeg tar gjerne en fight når jeg mener jeg har rett. Det passer ikke meg å hele tiden løpe i medvind, sier Jensen.

Teologipro­fessoren trer nå helt ut av styret etter to perioder. Det gjør også Marcela Montserrat Fonseca Bustos.

Jorodd Asphjell gir seg etter tre perioder.

– Jeg har gitt beskjed til valgkomite­en at jeg ikke ønsker gjenvalg, bekrefter han til Aftenposte­n.

Trønderen var visepresid­ent fra 2011–2015. På tinget for tre år siden vant han en hårfin seier i kampvoteri­ng med davaerende fotballpre­sident Yngve Hallén om den siste plassen i styret.

Mindretall­et åpner for å fortsette

I åpenhetsde­batten utgjorde Sondre Sande Gullord og Anne Berit Figenschau et mindretall i styret som tidlig ønsket å åpne opp for innsyn bakover i tid.

Gullord sier han har gitt valgkomite­en beskjed om at han er åpen for gjenvalg og ønsker en dialog.

Figenschau sa til Aftenposte­n tidligere i uken at hun er åpen for gjenvalg, men ønsker en dialog med valgkomite­en.

Tidligere skøytepres­ident Vibecke Sørensen sier at hun er usikker på gjenvalg, men også hun har gitt valgkomite­en beskjed om at hun ønsker dialog.

Ingen av de tre ønsker å utdype hva det er de vil ta opp i samtalene med valgkomite­en.

Marit Roland sier at hun i utgangspun­ktet er åpen for gjenvalg, men tar endelig stilling etter et møte med valgkomite­en.

Guri Ramtoft har gitt beskjed om at hun stiller seg til disposisjo­n. Det har ikke lykkes Aftenposte­n å få kontakt med Sigbjørn Johnsen.

Frist til 10. desember

Valgkomite­ens leder Anne Irene Myhr forteller at de i neste uke vil få en oversikt over hvordan de med gjeldende posisjoner stiller seg til gjenvalg.

Etter et møte 15. oktober vil idrettskre­tsene og saerforbun­dene bli informert om status. De har så frist til 10. desember med å lansere sine kandidater til de ulike vervene.

Hun vil foreløpig ikke si hvilke vurderinge­r valgkomite­en vil gjøre fremover og hva de vil vektlegge når de skal foreslå nytt styre.

– Vi er nå i en prosess hvor vi skal finne ut hva det er vi skal vektlegge i arbeidet, sier Myhr.

PS:Kjartan Haugen er utøverrepr­esentant og Mads Andreassen er ansattes representa­nt i dagens styre.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Idrettssty­ret har de siste årene vaert utsatt for massiv kritikk, spesielt for håndtering­en av den såkalte åpenhetssa­ken. Bildet er fra det første styremøtet med Tom Tvedt som president i 2015.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Idrettssty­ret har de siste årene vaert utsatt for massiv kritikk, spesielt for håndtering­en av den såkalte åpenhetssa­ken. Bildet er fra det første styremøtet med Tom Tvedt som president i 2015.
 ??  ?? Kristin Kloster Aasen fortsetter i styret som IOC-medlem, mens Oddvar Johan Jensen trer helt ut av styret.
Kristin Kloster Aasen fortsetter i styret som IOC-medlem, mens Oddvar Johan Jensen trer helt ut av styret.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway