Aftenposten

Kultbok blir TV-serie

- May Synnøve Rogne Journalist Aftenposte­n i London

I likhet med Netflix satser TV-giganten Amazon Prime for fullt i det europeiske markedet. For tiden produserer de serier i Spania, Frankrike og Tyskland.

Under en pressesean­se i London tirsdag slapp programsje­f Jennifer Salke nyheter om flere nye fantasyog eventyrser­ier.

Strømmetje­nesten har blant annet sikret seg rettighete­ne til Wheel of Time (Tidshjulet på norsk), basert på Robert Jordans forfatters­kap. Bøkene har solgt i over 90 millioner eksemplare­r.

Serien skal utvikles av Rafe Judkins, som står bak serier som Hemlock Grove og Agents of S.H.I.E.L.D. Amazon Prime utvikler for tiden også Ringenes Herre-serien. Rent bortsett fra at «alt er i rute», hadde Salke ikke flere nyheter om Ringenes Herre i denne omgang.

Kreativ kontroll

Selke sier de nettopp har undertegne­t en intensjons­avtale med en av verdens største fantasyfor­fattere, Neil Gaiman. Han skal lage flere serier for Amazon Prime.

– Gaiman er en fenomenalt­talentfull forfatter som har evnen til å skape helt egenartede verdener, sier Salke.

Først ut er britiske Good Omens, som får premiere i 2019. Gaiman var selv i London tirsdag for å gi journalist­er en liten smakebit. Serien er basert på kultromane­n som Gaiman ga ut sammen med avdøde Terry Pratchett i 1990.

– Terry og jeg prøvde å lage film av Good Omens, men det ble for stort og for merkelig. Da Amazon Prime tilbød oss å lage en TVserie med full kreativ kontroll, måtte jeg bare svare ja, takk, sier Gaiman, som fra før står bak kritikerro­ste American Goods.

Må tilfredsst­ille millioner

– Da Terry Pratchett fikk Alzheimer, skrev han et brev til meg og sa jeg måtte lage Good Omens. Han ville se den før han døde, men det gikk ikke. Da jeg startet, følte jeg likevel at jeg oppfylte hans siste ønske. På toppen av det hele har vi millioner av fans som blir grinete om vi gjør noe feil, så dette er ikke noe stress, ler Gaiman ironisk.

I serien spiller Michael Sheen og David Tennant (Broadchurc­h, Dr. Who) henholdsvi­s en god og en ikke fullt så god engel. Sammen prøver de å unngå apokalypse­n.

– Jeg har vaert kjempefan av boken, så jeg måtte bare si ja da jeg ble spurt, sier Sheen.

Bloom får sin TV-seriedebut

At Amazon Prime er glad i eventyr viser også satsingen Carnival Row, som er basert på en historie av Travis Beacham. Mannen som spiller hovedrolle­n er ny på TV, men det var fantasy som gjorde ham stor: Orlando Bloom ble et verdensnav­n da han spilte alven Legolas i Ringenes Herre-filmene.

– Manuset til Carnival Row var ulikt alt annet jeg har lest før. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive serien, men den handler om mytiske vesener i en steampunk-inspirert viktorians­k tid, sier Bloom.

– Det er fantasy i en noir verden, skyter hans medspiller Cara Delevingne inn.

Hun spiller en alv som involveres i en seriemorde­rsak. Blooms karakter er etterforsk­er i samme sak. Serien får premiere en gang i 2019.

 ??  ??
 ?? FOTO: AMAZON PRIME ?? «Good Omens» er forbausend­e lett til å handle om verdens undergang, mener David Tennant og Micharel Sheen, som spiller henholdsvi­s «den svarte engelen» og «gode engelen» i TV-serien.
FOTO: AMAZON PRIME «Good Omens» er forbausend­e lett til å handle om verdens undergang, mener David Tennant og Micharel Sheen, som spiller henholdsvi­s «den svarte engelen» og «gode engelen» i TV-serien.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway