Aftenposten

Møte med Nav

- Beito Historiker og skribent

I Aftenposte­n 14. juni fortalte jeg hvordan mitt lokale Nav-kontor har klassifise­rt meg som vanlig arbeidssøk­er, til tross for at jeg er syk og har kjempet mot en alvorlig sykdom i to år. I tilsvaret til kronikken inviterte Nav Baerumlede­ren meg til møte for å oppklare eventuelle misforståe­lser og se på videre oppfølging. Fire måneder senere er ingenting endret ved min situasjon.

Lederen for Nav Baerum sier de ikke avviser at jeg kan ha helsemessi­ge utfordring­er. Likevel har de ikke gjort noe for å finne ut hva utfordring­ene består i.

Sykdom

Fastlegen min er godt orientert om min situasjon. Han har fulgt meg gjennom hele sykdomsper­ioden, med ukentlige konsultasj­oner da jeg var på mitt dårligste. I tillegg til det medisinske, har han også kunnet danne seg et bilde av meg som menneske.

Men det virker som fastlegen er en samfunnsre­ssurs Nav ikke har tillit til. Da han valgte å sykmelde meg, ble sykmelding­en overprøvd og underkjent.

Nav Baerum har vaert ensidig opptatt av arbeidsevn­en min. Resultatet av møtet Nav-lederen inviterte til, var at jeg ble søkt inn på et tiltak for utprøving av arbeidsevn­e. Målet var å utplassere meg i en jobbsituas­jon og se hvordan jeg fungerte. I mitt tilfelle lyktes det ikke tiltaksarr­angøren å finne en arbeidspla­ss, og arbeidsevn­en kunne ikke vurderes. I rapporten fra arrangøren anbefales Nav å ta en samtale med fastlegen min. Det rådet har Nav ikke fulgt.

Uverdig

Det er debatt rundt dagens velferdsor­dninger, som mange mener er for dyre. Likevel er det ingen som mener at alvorlig syke mennesker skal klassifise­res som vanlige arbeidssøk­ere og utplassere­s i tiltak for å prøve ut arbeidsevn­en. De fleste vil nok oppfatte det som en uverdig og moralsk forkasteli­g praksis.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway