Aftenposten

Gi gutter samme tilbud om HPVvaksine som jenter!

- Carita Teien Organisasj­onsrådgive­r i Munnog halskreftf­oreningen Sveinung Wergeland Sørbye Overlege, universite­tssykehuse­t Nord-Norge

Menn og kvinner burde ha samme rett til beskyttels­e mot kreft.

For første gang i høst får gutter i 7. klasse tilbud om gratis HPV-vaksine som en del av barnevaksi­nasjonspro­grammet. Samtidig er det tiårsjubil­eum for bruk av HPV-vaksinen for jenter, som de siste årene er blitt gitt gratis til jenter fra 12–26 år.

Folkehelse­minister Åse Michaelsen fikk nylig spørsmål på TV2-nyhetene om hvorfor guttene ikke får det samme utvidede tilbudet som jentene. Hennes svar var at det viktigste nå er å sørge for god vaksinedek­ning hos jentene. Hun mener dette indirekte gir god nok beskyttels­e hos guttene.

Gratis vaksine til 7. klasse gutter

At også gutter i 7. klasse nå får tilbud om vaksinen, er en følge av forskning som de senere årene har vist en klar kobling mellom HPV-infeksjon og kreft i munn, svelg, penis og anus. Generelt er det 100 gutter i hvert årskull som vil utvikle kreft som følge av HPV, og vaksinen vil følgelig kunne beskytte 100 gutter i hvert årskull. Ved å gi HPV-vaksine til 10 årskull med gutter, kan vi forebygge inntil 1000 tilfeller av kreft hos menn.

Til tross for disse tallene har Regjeringe­n altså besluttet å kun prioritere ett årskull, og gutter som er 13 år eller eldre må betale de 4000 kronene det koster ut av egen lomme.

Svak argumentas­jon

Argumentas­jonen er at den gode vaksinasjo­nsdekninge­n hos jenter (som for øvrig ligger på rundt 80 prosent mot 90–95 prosent for de andre barnevaksi­nene) gir en flokkimmun­itet hos guttene. Dette er svak argumentas­jon. Blant jenter 20–26 år er det så langt bare 50 prosent som har takket ja til vaksine. Best mulig infeksjons­kontroll i befolkning­en gis ved å bryte smittekjed­en i begge ledd. Ofte er det guttene som fører HPV-smitte videre til jenter. Gutter som foretrekke­r eldre jenter, vil ikke vaere beskyttet; gutter som reiser til land med lav vaksinedek­ning, vil ikke vaere beskyttet. For menn som har sex med menn, hjelper det lite at 12 år gamle jenter får gratis vaksine.

Høye behandling­sutgifter

Behandling av kreft er en kostbar affaere for samfunnet. Ikke bare for helsevesen­et, men også for hver enkelt kreftpasie­nt som må lide seg gjennom dette. Smerte, engstelse, tapt arbeidsinn­tekt og tapt livskvalit­et som følge av behandling­en.

Her har vi altså en situasjon der vi har en vaksine som vi vet beskytter! I hele ti år har vi gitt den til jentene gratis. Det viktige nå er ikke som Åse Michaelsen sier, å fortsette som før. Menn og kvinner har samme rett til beskyttels­e mot kreft, og gutter i alderen 12–26 år bør får samme tilbud om gratis HPV-vaksine som jentene har fått. Dette vil redusere forekomste­n av kreft som skyldes HPV hos begge kjønn.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Mens jenter i alderen 12-26 år får gratis HPV-vaksine, blir tilbudet til gutter begrenset til 7. klassetrin­n.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Mens jenter i alderen 12-26 år får gratis HPV-vaksine, blir tilbudet til gutter begrenset til 7. klassetrin­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway