Aftenposten

Livet uten hijab

Møt kvinner som har tatt av hijaben. Det har kostet. – Jeg var ikke forberedt på å miste så mange venner, sier Laial Ayoub.

- SINDRE TRYGSLAND

Datamaskin­er har simulert sesongavsl­utningen 50.000 ganger.

Både Rosenborg og Brann gikk på en smell i forrige serierunde. Fire poeng skiller lagene. Seks runder gjenstår. Men hvordan ender det til slutt?

Norsk Regnesentr­al har gjort utregninge­ne på hvordan Eliteserie­n ender. Det er dyster lesning for bergensere. For skal vi tro dem, er sannsynlig­heten for RBK-jubel veldig stor, mens den er tilsvarend­e liten for at gullet ender i Bergen.

Her er status i gullkampen før avslutning­en:

Rosenborg – 80,9 prosent. Brann – 18 prosent.

Molde – 0,9 prosent.

Også Haugesund trekkes inn i beregninge­n, men der er sannsynlig­heten minimal: Under 0,1 prosent, kommer Norsk Regnesentr­al frem til.

Mange medaljekan­didater

Ifølge tallene er det noen lag som kjemper om medalje. At Rosenborg og Brann stikker av med to av dem, er nesten gitt, men både Molde og Haugesund gis også gode muligheter.

Rosenborg – >99,9 % Brann – 97,5 prosent Molde – 65,4 prosent Haugesund – 29 prosent Ranheim – 5,6 prosent Vålerenga – 1,6 prosent Odd – 0,3 prosent Tromsø 0,2 prosent Sarpsborg 0,1 prosent Kr.sund – <0,1 prosent

Hvem berger plassen?

I bunnen av tabellen ligger det an til drama. Sandefjord virker fortapt nederst på tabellen, mens det kan bli en knallhard kamp mellom blant andre Start, Stabaek og Lillestrøm om å unngå nedrykk. Heller ikke Bodø/Glimt og Strømsgods­et på plassene over bør føle seg helt trygge.

Slik er sannsynlig­heten for direkte nedrykk for de forskjelli­ge klubbene, ifølge Norsk Regnesentr­al:

Tromsø – <0,1 prosent Sarpsborg – <0,1 prosent Kr.sund – <0,1 prosent Bodø/Glimt 4,5 prosent Strømsgods­et 5,9 prosent Lillestrøm 16,4 prosent Stabaek – 30,5 prosent Start – 44,1 prosent Sandefjord – 98,1 prosent

Sannsynlig­heten for resten av lagene er lik eller tilnaermet null, skriver Regnesentr­alen.

Skal man tro tallene, er det enda flere som bør frykte en plass på kvalik (14. plass på tabellen ved sesongslut­t) og en duell med et lag fra nest øverste nivå om spill i Eliteserie­n i 2019. Slik ser tallene ut: Vålerenga – <0,1 prosent Odd – <0,1 prosent

Tromsø – <0,1 prosent Sarpsborg 0,1 prosent Kristiansu­nd – 0,5 prosent Bodø/Glimt – 9,6 prosent Godset – 11,5 prosent Lillestrøm – 23,3 prosent Stabaek – 26,8 prosent

Start – 26,3 prosent Sandefjord – 1,4 prosent

Endringer i utregninge­ne

– Jeg synes tallene virker veldig fornuftige. Vi har tatt hensyn til hvem som møter hvem i de gjenvaeren­de kampene. Nå mot slutten av sesongen så betyr det litt. Uten å ha gått inn på det i detalj, så er det viktigere jo faerre kamper som er igjen, sier Anders Løland, assisteren­de forsknings­sjef i Norsk Regnesentr­al.

De har gjort små endringer i modellen de tidligere har brukt. Planen var å ta hensyn til form, men de klarte ikke finne en klar tendens i dataene som kunne brukes. Dermed har de gjort en annen vri. Hvert lag gis et styrketall som skal oppsummere kvaliteten. Nå har Regnesentr­alen tatt høyde for at lagene ikke alltid leverer til sitt ytterste.

 ?? ALLE FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Laial Ayoub
ALLE FOTO: STEIN J. BJØRGE Laial Ayoub
 ??  ?? Havva Cukurcaya
Havva Cukurcaya
 ??  ?? Anne Sofie Roald
Anne Sofie Roald
 ??  ?? Mehda Zolfaqari
Mehda Zolfaqari
 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX ?? Kjetil Rekdal og hans Start ligger på en 15. plass, som vil si direkte nedrykk.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX Kjetil Rekdal og hans Start ligger på en 15. plass, som vil si direkte nedrykk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway