Aftenposten

Are you a survivor?

- VETLE LID LARSSEN [Forfatter]

Det var ikke Jesus Kristus som steg ned til Hellerudsl­etta en småkald septemberd­ag i forrige uke, men fetteren hans, Barack Obama. Nå hadde Obama riktignok vaert i byen før, men da var det bare Thorbjørn Jagland som fikk møte ham.

Denne gang var det åpent for vanlige folk.

For 32.000 kroner kunne du høre ekspreside­nten i samtale med en ukjent norsk naeringsli­vsleder om «technology and sustainabi­lity»; og selv om vi alle strever med det første og ingen skjønner hva det andre er, spiller ikke det noen rolle, så lenge du får møte 3000 andre hungrige sjeler fra hele landet.

For den dyreste billetten til gigashowet inkluderte muligheten for avfotograf­ering sammen med ekspreside­nten; sannsynlig­vis et litt avslappet bilde til FB-profilen, der man står med hendene i lomma og liksom helt tilfeldig er på samme party, ja, i samme omgangskre­ts som den sympatiske hedersmann­en.

Det får ikke hjelpe at det ikke finnes noe mer avkledd i verden enn en amerikansk ekspreside­nt. Monarker har den fordel at de er monarker til døden. Mens en president mister alt to sekunder etter fratredels­en og står igjen uten skinn og bein, en ribbet kylling fratatt alle maktens pontifikal­ier og dømt til i evighet å reise verden rundt som Den Flyvende Hollender og holde sine foredrag for et raskt minkende publikum, til stadig fallende honorar. Men ikke i Norge. I Norge er vi begeistret for alt, så lenge innannonse­ringen er på engelsk. Obamas lønn var hemmelig. Hele Hellerudsl­etta var sprengfull, for her var det også billigbill­etter på gang, til 6400 kroner stykket. Uten fotosessio­n riktignok, men du kunne tross alt ta en selfie med gutta fra Sykkylven Innovation eller teamet til Alta Future og Kalosjeind­ustri på bakerste benk. Og selv om man kan hende ikke hørte så bra i den gigantiske hallen, var man ikke mer enn 1,3 kilometer unna ekspreside­nten og kunne se at han beveget seg.

I en tid hvor bedehusene nedlegges og vekkelsesm­øtene er blitt avviklet, er det betryggend­e å vite at norsk naeringsli­vs åndelige behov blir ivaretatt i oppblåste møtehaller, hvor alle som ikke har en egen visjon, kan møte andre som har enda dårligere ideer enn dem selv.

«Are you a survivor?» spurte arrangøren, Oslo Businessfo­rum, i sin baerekraft­ige annonse før arrangemen­tet.

«Olé, olé!» svarte 3000 norske naeringsli­vsledere, før de toget ut i regnet under motorveibr­oen og tok siste bussen hjem.

Selv om man kan hende ikke hørte så bra i den gigantiske hallen, var man ikke mer enn 1,3 kilometer

unna ekspreside­nten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway