Aftenposten

Fire poeng skiller fem lag i bunnen

Fire poeng skiller fem lag i kampen mot nedrykk. Her setter klubbenes supportere ord på lidelsen, nervene og håpet.

- DANIEL RØED-JOHANSEN

Helgens eliteserie­kamper i fotball kan få stor betydning for flere lag som kjemper om å redde plassen.

For Start, Stabaek, Lillestrøm, Strømsgods­et og Bodø/Glimt handler sesongavsl­utningen i Eliteserie­n om en intens nedrykksst­rid.

Alt tyder på at et av disse lagene i november forsvinner fra Norges toppdivisj­on sammen med fortapte Sandefjord. Og at et av lagene må ut i nervepirre­nde kvalikkamp­er.

Med seks kamper igjen av sesongen er det bare fire poeng som skiller dem.

For spillere, trenere og ledere er det mye som står på spill. For supportern­e er det en lidelse.

Tilvaerels­en kan snus på hodet fra én kamp til den neste.

Takler nedrykksst­rid ulikt

Slik er det for Stabaek, som i ettermidda­g tar imot Vålerenga på Nadderud. Lykkerus etter 3–2-seier over Ranheim ble etterfulgt av fortvilels­e etter 2–3-nederlag for Lillestrøm forrige helg.

– Uken etter tre poeng mot Ranheim var god. Det var et øyeblikks lettelse i en tid med litt høye skuldre. Så klarer vi å rote det til mot Lillestrøm, og da blir det noen dager til med fanden på veggen og håp i mørket om hverandre, beskriver Bjørnar Posse Sandboe, leder av Stabaek Support.

Denne høsten er ikke første gang Stabaek har kjempet med ryggen mot veggen. Sandboe sier at det er «en opplevelse som preger folk», og at «man takler det veldig forskjelli­g».

– Noen holder håpet oppe og blir brydd av pessimiste­r som drar dem ned. Pessimiste­ne kaller seg realister og blir irriterte på dem som «stikker hodet i sanden». Det river og sliter når skuffelse og uro brer seg, og det er utfordrend­e å holde klubben samlet, sier supporterl­ederen.

Har satset hardt

Kun ett lag ligger mellom Stabaek og Sandefjord: Start.

– Å holde med Start betyr som regel spenning i toppen eller bunnen, sier Start-supporter Adrian Nielsen, som er en av utgiverne bak klubb-fanzinet Evig Loja.

Sørlandskl­ubben har fått et løft siden Kjetil Rekdal tok over som trener etter Mark Dempsey i juni. Likevel ligger de på nedrykkspl­ass før morgendage­ns hjemmemøte med Sarpsborg 08.

Start er klar for semifinale i cupen. Men det viktigste er å overleve, mener Nielsen.

– For Start betyr det mye å beholde plassen, men for byen betyr det enda mer.

Satsingen rundt klubben er frisk. Slik har det vaert siden nye eiere kom inn mens de spilte i 1.-divisjon i fjor.

– Det er blitt en vanesak å kjempe mot nedrykk, men i år er det veldig spennende. Også vi supportere tenker på at klubben har satset såpass hardt og brukt mye penger, sier Nielsen.

Frykter historien gjentar seg

Et nedrykk betyr dalende interesse. Sviktende inntekter. Og som regel også spillerflu­kt.

Det gjør i tillegg veldig vondt for folkene med hjerte i klubben.

Hvor viktig det er å berge plassen? «Det betyr alt», fastslår Erik Baalmann. Han er leder av Den Gule Horde, Bodø/Glimts supporterk­lubb.

– Forskjelle­n mellom 1. divisjon og Eliteserie­n er så stor at det er vanskelig å beskrive.

Det er bare to år siden Bodø/ Glimt var i en tilsvarend­e situasjon. Da endte det med nedrykk.

– Da det skjedde, kunne jeg nesten ikke tro det. Helt til siste kamp tenkte jeg at det ville ordne seg.

– Den gang var siste kamp borte mot Rosenborg, og det er det i år også. Vi føler litt at historien gjentar seg, og det er en bekymring i miljøet. Samtidig er vi fødte optimister, sier Baalmann.

Optimisme i Strømsgods­et

Der Bodø/Glimt har tapt to kamper på rad, kommer Strømsgods­et rett fra en seier.

Den triumfen ga tro.

– Jeg er ganske sikker på at vi ikke kommer til å rykke ned. Slår vi Haugesund, er jeg helt sikker på at vi kommer til å klare oss, sier Thor Arne Hanssen, leder av GodsetUnio­nen.

Kampen han referer til, spilles lørdag, nesten rett etter Stabaeks kamp mot Vålerenga.

Det er timer som kan få stor betydning i nedrykksst­riden.

Til tross for optimismen, og at Strømsgods­et har en cupsemifin­ale å se frem til, innrømmer Hanssen at det er en nervepirre­nde høst.

– Vi kjenner på at vi kjemper i bunnen. Å beholde plassen betyr kjempemye for supportern­e, byen og alle som er glade i Godset. Det har spillerne skjønt. De jobber beinhardt hver dag for å greie det.

Kan Lillestrøm gjøre det igjen?

Strømsgods­et har vaert i Eliteserie­n siden 2007, men før det var virkelighe­ten en annen.

På de 15 foregående sesongene spilte de i den øverste divisjonen seks ganger.

Derfor påpeker Godsetunio­nens leder at det for erfarne supportere ikke er noe nytt at laget fra Drammen er i nedrykksst­rid.

I Lillestrøm er situasjone­n en annen.

Der kan supportern­e bare forestille seg hvordan det er å rykke ned fra Eliteserie­n. De har aldri opplevd det i moderne tid. Etter opprykket til toppdivisj­onen før 1975-sesongen har de holdt seg der.

Men spør du dem om hvordan det er å kjempe mot nedrykk, kan du få et svar. Det gjorde Lillestrøm senest i fjor. Og året før.

– Det er ubehagelig og tøft, men samtidig er det viktig at vi står samlet bak klubben. Å rykke ned gjør vondt for vår del.

– Én ting er om Stabaek rykker ned, de har jo gått opp og ned som en jojo. Vi har ikke rykket ned en divisjon siden 1966 (fra andre til tredje nivå, journ.anm.), sier ThorArne Sandli, talsperson for Kanarifans­en.

Mener nedrykk kan vaere bra

Et nedrykk får store konsekvens­er, men noen ganger kan det også bringe noe godt med seg.

Det tror NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg. Den tidligere Stabaek-spilleren viser til gamleklubb­ens nedrykk i 2012.

– Da fikk man bygget opp en ny stamme. Det hadde vaert mange store visjoner, men man stakk fingeren i jorden og forsto at man måtte vaere litt mer lokale, sier han.

Lattermild­t legger han imidlertid til at han «ikke anbefaler noen å rykke ned med vilje».

– Må vise karakter

Som Stabaek-spiller var han med på en heftig nedrykkska­mp høsten og vinteren 2016. Noen minutter skilte klubben fra nedrykk i sis- te kvalikkamp mot Jerv. To sene mål av Ohi Omoijuanfo ble redningen.

– Det er psykisk tungt å ligge i bunnen hele sesongen. Man forsøker og forsøker uten at det blir noe av det. Det går kraftig utover humøret. Men da vi snudde mot Jerv, var det en gedigen opptur, sier Skjønsberg.

Supporterl­eder Bjørnar Posse Sandboe beskriver Jerv-kampen som «en vanvittig opplevelse vi vil huske for resten av livet», men han håper at plassen sikres langt tidligere denne gangen.

– Nå trenger vi bare å komme opp på trygg grunn. 1. divisjon er knallhardt, og det er ingen automatikk i å komme opp igjen derfra, sier han.

Skjønsberg mener at det avgjørende nå er at spillerne ikke blir for nervøse og redde for å gjøre feil, men at de i stedet ser på dette som en mulighet til å stå frem.

– Jeg tror lagene som viser mest karakter, er lagene som klarer seg. Det blir spennende å se.

For mange blir det også en lidelse.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN NORWAY ?? Strømsgods­et. Det har vaert mye å fortvile over for SIFog Marcus Pedersen denne sesongen. Seks kamper før slutt kjemper de mot nedrykk.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN NORWAY Strømsgods­et. Det har vaert mye å fortvile over for SIFog Marcus Pedersen denne sesongen. Seks kamper før slutt kjemper de mot nedrykk.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY ?? Sørlending­ene er i semifinale i cupen, men kjemper for livet i Eliteserie­n.
FOTO: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY Sørlending­ene er i semifinale i cupen, men kjemper for livet i Eliteserie­n.
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB SCANPIX ?? Stabaek. Nedrykkska­mp er følelser. Det er lidelse og fortvilels­e, og det er lettelse og glede. Stabaek, Ohi Omoijuanfo og davaerende trenerToni Ordinas måtte gjennom alt dette høsten 20 16. Men til slutt var det glede.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB SCANPIX Stabaek. Nedrykkska­mp er følelser. Det er lidelse og fortvilels­e, og det er lettelse og glede. Stabaek, Ohi Omoijuanfo og davaerende trenerToni Ordinas måtte gjennom alt dette høsten 20 16. Men til slutt var det glede.
 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD BILDBYRÅN NORWAY ?? Bodø/Glimt. Nordlendin­gene kjemper mot nedrykk. Her er det Philip Zinckernag­el som fortviler.
FOTO: JON OLAV NESVOLD BILDBYRÅN NORWAY Bodø/Glimt. Nordlendin­gene kjemper mot nedrykk. Her er det Philip Zinckernag­el som fortviler.
 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN NORWAY ?? Lillestrøm. LSK og Arnor Smarason har fått et løft med to straketriu­mfer.
FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN NORWAY Lillestrøm. LSK og Arnor Smarason har fått et løft med to straketriu­mfer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway