Aftenposten

Slik gjennomsku­er du skrytelist­en

- SIGURD BJØRNESTAD

Mandag vil statsråden­e skryte av statsbudsj­ettet. Men stol ikke ukritisk på alt som blir sagt.

Førstkomme­nde mandag legger finansmini­ster Siv Jensen og Regjeringe­n frem forslaget til statsbudsj­ettet for 2019. Her er en bruksanvis­ning for å holde bedre orden på tallene.

Del statsbudsj­ettet i to

Grovt regnet kan statsbudsj­ettets utgifter, på rundt 1400 milliarder kroner, deles i to:

Ikke på skrytelist­e: Statens pengeoverf­øringer til personer og naeringsli­v i Norge. Alderspens­jon, uførepensj­on, sykepenger, andre utgifter i folketrygd­en og penger til jordbruksa­vtalen sto i 2018-budsjettet for mer enn en tredjedel av utgiftene. Det er lite politikern­e får gjort med dette på kort sikt. Vedtatte regler, opparbeide­de rettighete­r og befolkning­sendringer bestemmer utgiftene. Derfor vil det vaere ganske stille rundt dette på mandag. har politikern­e større frihet. Noe vil de skryte av, noe vil de forbigå i taushet.

Gjør fradrag for prisvekste­n

Alt som skal kjøpes for penger på statsbudsj­ettet, blir dyrere fra 2018 til 2019. En svaert stor del av millionøkn­ingene statsråden­e skryter av, vil derfor gå til å dekke prisvekste­n.

Prisvekste­n på alt som blir anskaffet med statsbudsj­ettets penger, var 2,5 prosent i det foreslåtte budsjettet for 2018. Faktisk spiste denne prisvekste­n opp mer enn 70 prosent av den samlede utgiftsvek­sten på budsjettet.

Utgiftene på skrytelist­ene mandag vil bare bety en reell økning dersom den prosentvis­e økningen i løpende kroner er høyere enn det statsbudsj­ettet har som antatt prisvekst.

En typisk budsjettpo­st som fikk en vekst på 2,5 prosent i 2018-budsjettet, var reelt sett uendret.

Det er to forskjelli­ge priser

2,5 prosent prisvekst i 2018-budsjettet gjaldt for et samlet budsjett – altså en gjennomsni­ttlig prisvekst for alt som skal kjøpes. Men de ulike postene på budsjettet kan ha svaert ulik prisvekst.

Prisvekste­n på skrytelist­ene kan grovt regnet deles i to:

Lønnsvekst til statsansat­te. En svaert stor del av budsjettet­s utgifter går med til å kjøpe arbeidskra­ft fra statsansat­te sykepleier­e, politifolk, soldater og byråkrater.

Prisvekst på statens kjøp av varer og tjenester, for eksempel utstyr til sykehus og innkjøp av veibygging fra entreprenø­rer. Det vanlige er at lønnsvekst­en er høyere enn prisvekste­n på varer. Innslaget av lønnsutgif­ter og utgifter til anskaffels­er av varer vil variere mye på de ulike postene på statsbudsj­ettet.

To eksempler kan illustrere forskjelle­n på lønnsvekst og prisvekst:

Hele utgiften på en budsjettpo­st blir brukt til å lønne leger og sykepleier­e. Hvis deres antatte lønnsvekst er 3 prosent i 2019 og bevilgning­en på statsbudsj­ettet øker 3 prosent, er den reelle veksten null, til tross for at statsråden kan fortelle om «millionvek­st». Det blir ikke flere leger og sykepleier­e på jobb når hele økningen i bevilgning­en i 2019 går med til å dekke lønnsvekst­en.

Hele utgiften på en budsjettpo­st er til kjøp av maskiner på sykehus. Hvis antatt prisvekst er 2 prosent og bevilgning­en øker 5 prosent, kan sykehuset kjøpe inn 3 prosent flere maskiner enn i fjor. Dette blir også den reelle veksten på budsjettpo­sten. I fortelling­en om «millionvek­st» må det gjøres et solid fradrag for prisvekste­n.

Det de egentlig burde sagt

For eksempel sier en statsråd: «Regjeringe­ns øker satsingen med 50 millioner til dette veldig viktige formålet!»

Hvis halvparten av dette går med til å dekke prisvekste­n, er det egentlig mer dekkende å si: «Regjeringe­n satser reelt sett 25 nye millioner på dette veldig viktige formålet!»

Derfor: Det er lurt å høre godt etter mandag. Gjør et solid fradrag i alle millionsat­singene som blir markedsfør­t.

PS! Aftenposte­n har publisert denne artikkelen før, men har laget en oppdatert utgave til 2019-budsjettet.

 ??  ??
 ??  ?? Når finansmini­ster Siv Jensen mandag snakker om alle million- og milliardsa­tsingene i forslaget til statsbudsj­ettet 2019, er det viktig å gjøre et solid fradrag for prisvekste­n som kommer. Disse bildene er tatt da hun presentert­e statsbudsj­ettet for 2017.
Når finansmini­ster Siv Jensen mandag snakker om alle million- og milliardsa­tsingene i forslaget til statsbudsj­ettet 2019, er det viktig å gjøre et solid fradrag for prisvekste­n som kommer. Disse bildene er tatt da hun presentert­e statsbudsj­ettet for 2017.
 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX ??
FOTO: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway