Aftenposten

Dramaet inn i siste akt

- Christina Pletten New York Aftenposte­ns korrespond­ent

Senatorene åpnet et vindu på 30 timer der de kan foreta en avstemning ved å benytte en såkalt «cloture»-prosedyre.

Innen dette tidsrommet kan de godkjenne en dommer med enkelt flertall, en metode som er blitt brukt hyppigere de siste årene. Det forhindrer at man trenger flertallet på 60 stemmer som egentlig kreves.

Kavanaughs skjebne avhenger av fire senatorer: tre republikan­ere og en demokrat. De fire er Susan Collins fra Maine, Lisa Murkowski fra Alaska, Jeff Flake fra Arizona og Joe Manchin fra West Virginia.

Manchin er demokrat fra en konservati­v stat som står i fare for å miste setet sitt i mellomvalg­et i november. Han stemte ja på å sende Kavanaugh videre.

Det gjorde også Jeff Flake og Susan Collins. Sistnevnte har vaert under sterkt press fra kvinnelige velgere i hjemstaten som ønsker at hun skal blokkere nominasjon­en. Collins informerte om at hun ville komme med en kunngjørin­g senere på kvelden.

Republikan­eren Lisa Murkowski stemte nei.

Republikan­erne har et flertall med 51–49 i Senatet. Visepresid­ent Mike Pence kan legge inn en stemme som avgjør ved 50–50.

– Godt kvalifiser­t

I debatten før avstemning­en sa Republikan­ernes leder, Mitch McConnell, at Kavanaugh er «utrolig godt kvalifiser­t» til å sitte i høyesteret­t. Han hudflettet Demokraten­e for det han kalte en «drittpakke» mot dommerkand­idaten.

– De har skadet en god mann og hans familie. De har tilsmusset denne institusjo­nen, sa McConnell, som represente­rer Kentucky.

Både McConnell og Chuck Grassley, republikan­eren som har ledet høringene i justiskomi­teen, kalte protestene mot Kavanaugh for en mobbmental­itet. De understrek­et at de mener det ikke finnes noe bevis for at Kavanaugh har gjort noe galt.

Kavanaugh skrev et debattinnl­egg i The Wall Street Journal torsdag der han lovet å vaere upartisk om han blir godkjent som høyesteret­tsdommer. Han har fått sterk kritikk i USA fra mange hold for sin rasende opptreden foran justiskomi­teen i forrige uke.

– Fortjener ikke plassen

– Dette er min niende høyesteret­tshøring, og jeg har aldri opplevd noe lignende, sa Dianne Feinstein (California), som er demokraten­es leder i justiskomi­teen, i debatten fredag morgen.

Det var Feinstein som mottok brevet fra Christine Blasey Ford og holdt det hemmelig helt til det ble lekket like før det skulle stemmes over Kavanaugh.

Blasey Ford hevdet i brevet at Kavanaugh hadde forsøkt å voldta henne på high school. Det gjorde at avstemning­en ble utsatt i nesten to uker, først for å la Blasey Ford og Kavanaugh vitne om anklagene, og deretter for at FBI skulle gjøre en ny granskning. Denne ble fremlagt for senatorene torsdag.

– På høringen i forrige uke så vi en mann fylt av raseri og fordommer, sa Feinstein, og argumenter­te for at Kavanaughs illsinte oppførsel og anklager om en konspirasj­on fra demokraten­e ikke er forenlig med det man forventer av en høyesteret­tsadvokat.

– Det vi har sett de siste ukene er dypt bekymrings­fylt, sa Feinstein.

– Jeg mener Kavanaugh ikke fortjener å sitte i Høyesteret­t ut fra det vi har sett.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARY F. CALVERT, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Demonstran­tene samlet seg i senatsbygn­ingen i Washington for å protestere mot at dommer Brett Kavanaugh ble sendt videre til endelig avstemning.
FOTO: MARY F. CALVERT, REUTERS/NTB SCANPIX Demonstran­tene samlet seg i senatsbygn­ingen i Washington for å protestere mot at dommer Brett Kavanaugh ble sendt videre til endelig avstemning.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway