Aftenposten

Madrid må komme katalanern­e i møte

-

Denne uken ble ettårsdage­n for folkeavste­mningen om uavhengigh­et for Catalonia markert, også med nye demonstras­joner og sammenstøt.

Folkeavste­mningen 1. oktober 2017 var ulovlig. Sentralmyn­dighetene i Madrid brukte store politistyr­ker for å hindre folk i å stemme.

Fremmøtet ble da også relativt lavt, 43 prosent, men flertallet for uavhengigh­et overvelden­de: 92 prosent.

Det er grunn til å tro at de fleste hjemmesitt­erne mente det motsatte. Meningsmål­inger viser at katalanern­e er delt cirka på midten. Resultatet ble møtt av en slags uavhengigh­etserklaer­ing fra parlamente­t i Barcelona, hvorpå flere separatist­ledere ble arrestert. Noen flyktet til utlandet.

Sentralreg­jeringen prøvde å løse flokene ved å presse frem et nyvalg i Catalonia. Dette endte med at de separatist­iske partiene beholdt et knapt flertall i parlamente­t i Barcelona. Splittelse­n og krisen ble altså bare bekreftet. Forsøkene på dialog mellom Barcelona og Madrid har brakt lite, selv om det er kommet nye ledere begge steder. I Madrid er sosialiste­n Pedro Sánchez blitt statsminis­ter som følge av en regjerings­krise, men han har ikke flertall i parlamente­t. I Barcelona sitter Quim Torra, også en tilhenger av uavhengigh­et.

Lover dialog

Sánchez har gjort det til en prioritert sak å løse floken, selv om også han sier nei til uavhengigh­et. Foreløpig har han ikke kommet videre enn til å love empati og dialog. Det kan saktens vaere bedre enn den bryske og konfronter­ende tonen til forgjenger Mariano Rajoy.

Sett utenfra, er det vanskelig å ha klare oppfatning­er om hvordan konflikten skal løses.

Folkerette­n har to prinsipper, som bryter med hverandre. Det ene er prinsippet om territorie­ll integritet, som innebaerer at staters grenser er ukrenkelig­e. Det andre anerkjenne­r et folks rett til selvbestem­melse.

Farlige løsninger

I praksis anerkjenne­s ensidige uavhengigh­etserklaer­inger kun dersom de kommer fra kolonier eller regioner som er blitt utsatt for sterk undertrykk­else. Kosovos uavhengigh­et fra Serbia, som ble erklaert i 2008, er blitt anerkjent internasjo­nalt ut fra dette prinsippet.

For Catalonias del har graden av selvstyre vaert betydelig og undertrykk­elsen i verste fall moderat. Faren er likevel at dagens spanske maktbruk over tid legger grunnlag for en annen forståelse.

Statsminis­ter Sánchez og andre med makt i Madrid må komme katalanern­e i møte, trolig med økt selvstyre. Det er riktignok risikabelt, for andre regioner har lignende krav, men sta maktbruk mot Catalonia kan vaere like risikabelt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway