Aftenposten

Abortdebat­ten forsvinner ikke

- På en søndag Kristin Clemet Leder i Civita

Det er urealistis­k å tro at vi kan unngå alle aborter.

Vi vet fra historien, og fra vår egen samtid i andre deler av verden, at millioner av kvinner, i dyp desperasjo­n, gjennomfør­er illegale aborter. Mange tar ikke bare livet av fosteret, de tar også sitt eget liv. Andre gjør stor, uopprettel­ig skade på seg selv.

Mange land sliter med å tillate abort. Det gjorde også Norge. Men for cirka 40 år siden fikk vi loven om selvbestem­t abort. Fra da av kunne kvinner selv bestemme om de ville ta abort frem til utgangen av 12. svangerska­psuke, og det var mulig å få gjort det på en forsvarlig måte og i trygge omgivelser.

Loven har tjent oss godt. Kvinner behøver ikke lenger å foreta illegale og farlige aborter. Men loven har også overrasket, fordi aborttalle­ne ikke har gått mer ned. Aborttalle­ne i 2017 var historisk lave. Men mange forventet at bedre og mer tilgjengel­ig prevensjon, økt likestilli­ng mellom kjønnene, bedre ordninger for barnefamil­iene, mindre stigmatise­rende holdninger og mer opplysning ville gi enda lavere tall.

Fosterets verdi

Abortdebat­ten på 1970-tallet var opprivende. Abort er et spørsmål som berører oss dypt, ikke bare politisk og ideologisk, men også som mennesker som føler og tror og har egne opplevelse­r og erfaringer. Og slik er det med mange spørsmål som nå ofte bare omtales som «bioteknolo­gi». Det dreier seg om livets begynnelse og slutt, og om våre stadig større muligheter til å manipulere med liv og død.

Selv var jeg litt for ung til å vaere veldig engasjert i debatten om selvbestem­t abort på 1970-tallet. Men i 1996 utga Kristin Halvorsen (SV), Kristin Aase (KrF) og jeg (H) en bok som vi kalte Abort. En debatt for nittiårene. Der advarte vi mot farene

ved selektiv abort. Det ble kalt «den nye abortdebat­ten». Oppmerksom­heten ble flyttet bort fra abort som et rent kvinnespør­smål, slik det var på 1970-tallet, og over til en debatt om fosterets verdi. Årsaken var de nye muligheten­e for selektiv abort som den teknologis­ke utviklinge­n åpnet for.

I dag er det mulig å få innvilget abort lenge etter utgangen av 12. uke, dersom det kan påvises at barnet for eksempel har Downs syndrom. Dette syns jeg er problemati­sk. Det innebaerer at menneskeve­rdet graderes, og at noen mennesker er mindre verdt enn andre. Fristen for å få innvilget abort er altså forskjelli­g, avhengig av fosterets egenskaper.

Utvidet frist for selvbestem­melse?

Nå er det igjen dukket opp en ny abortdebat­t. Nå reises det krav om at fristen for selvbestem­t abort skal settes lenger ut i svangerska­pet.

Rød Ungdom vil ha 22 uker. Fremskritt­spartiets Ungdom, Sosialisti­sk Ungdom og Unge Venstre vil ha 18 uker, og det skal også AUF nå diskutere. Unge Venstre-lederen har foreslått 24 uker. De eneste ungdomspar­tiene som fortsatt vil ha 12 uker, er Unge Høyre og KrFU. Blant «voksenpart­iene» er det bare SV som har programfes­tet en utvidelse til 16 uker, mens Høyre nylig har gjort det klart at partiet vil beholde 12 uker.

Det brukes flere argumenter for å utvide grensen. Det legges vekt på et ønske om harmoniser­ing med abortlovgi­vningen i andre land, på kvinnens rett til å bestemme over egen kropp, og på når barnet kan føle smerte, blir en «person» eller er levedyktig utenfor mors liv, altså ved cirka 22. uke. I tillegg er det mange som synes at det er nedverdige­nde at kvinnens ønske om abort etter 12. uke må behandles av en nemnd, og at dette dessuten er unødvendig, fordi nesten alle søknader blir innvilget.

Jeg synes ingen av disse argumenten­e er tungtveien­de nok til at 12-ukersfrist­en bør endres.

Det minste av flere onder

Abort er å ta et spirende liv. Det er et liv som vil bli til et menneske, dersom det ikke blir avbrutt. At vi likevel avbryter dette livet, er etisk problemati­sk, men det er det minste av flere onder. Derfor ser jeg ingen bedre alternativ­er enn å ha en lov om selvbestem­t abort. Men fristen bør ikke vaere mer romslig enn nødvendig. De fleste i Norge vet i dag hvordan de kan bli gravide og hvordan de kan unngå det, og de har stort sett tilgang på prevensjon. Og hvis de likevel blir gravide, har de en angrefrist på 12 uker.

En grunn til å unngå mange sene aborter, er at selve aborttekno­logien endrer seg jo lenger ut i svangerska­pet kvinnen kommer. Sent i svangerska­pet er abort en fremprovos­ert fødsel, der det fødes et fiks ferdig, men for tidlig født barn. At det kan vaere en større påkjenning for kvinnen og for dem som hjelper henne, bør ikke overraske noen. Jordmødre har fortalt at det kan vaere vanskelig at de på ett rom forsøker å hjelpe en som ufrivillig føder for tidlig, mens de på rommet ved siden av hjelper en som fremprovos­erer en fødsel omtrent på samme tid i svangerska­pet. Kvinner som har tatt abort, har også ønsket begravelse.

Skråplanef­fekten

De mange kravene om å utvide abortgrens­en reiser spørsmål om hvorvidt det finnes en såkalt skråplanef­fekt. Noen argumenter­er for at den ikke finnes, andre mener at den er reell. Personlig mener jeg at den er reell, og at vi gjenfinner den både i samfunnets lover og normer og i våre egne hoder. Ofte kan skråplanef­fekten føre til at samfunnet vårt blir bedre. Andre ganger fører den oss galt av sted. I bioetiske spørsmål har forskere illustrert dette ved å peke på en typisk utvikling: Først skjer det en legaliseri­ng, det vil si at noe som var forbudt før, blir tillatt. Så skjer det en institusjo­nalisering ved at institusjo­nene, for eksempel helsevesen­et, påtar seg oppgaver og ansvar de før ikke hadde. Til sist skjer det en normaliser­ing, som innebaerer at holdningen­e endrer seg hos det store flertall. Toleransen for dem som etter hvert kommer i mindretall, blir mindre, selv om de tidligere var i flertall.

Denne utviklinge­n ligner litt på den vi har sett når det gjelder abort. I dag er det bare et lite mindretall som er mot, eller tør å si at de er mot, loven om selvbestem­t abort. Og aksepten for å utvide loven og for å akseptere sene aborter på fostre med utviklings­avvik, som Downs syndrom, eller på alle fostre, blir stadig større.

Det «perfekte samfunn»

Jeg er ikke blant dem som mener at alt var bedre før. Jeg mener, tvert om, at nesten alt er bedre enn det var før. Det gjelder også de muligheten­e bioteknolo­gien gir.

Likevel er ikke alt som skjer, et fremskritt. Moderne teknologi kan også brukes til overvåking, krigføring og sortering. Det kan vaere en hårfin grense mellom ønsket om en bedre verden og sosialhygi­ene.

Derfor er det helt avgjørende i et liberalt demokrati at vi hele tiden diskuterer hvor langt staten skal kunne gå i å overvåke og sortere våre liv for å skape et trygt og «perfekt» samfunn. Uten diskusjon er det umulig å reflektere over hva som er riktig og galt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Søndagen før loven om selvbestem­t abort skulle vedtas på Stortinget i 1978, offentligg­jorde kirkens biskoper et «hyrdebrev» mot abortloven som ble lest fra prekestole­r over hele landet. En aksjonsgru­ppe troppet opp i Ullern kirke i Oslo. Bildet er tatt under rettssaken året etter, der aksjoniste­ne ble dømt til å betale bøter for å ha forstyrret offentlig ro og orden.
Søndagen før loven om selvbestem­t abort skulle vedtas på Stortinget i 1978, offentligg­jorde kirkens biskoper et «hyrdebrev» mot abortloven som ble lest fra prekestole­r over hele landet. En aksjonsgru­ppe troppet opp i Ullern kirke i Oslo. Bildet er tatt under rettssaken året etter, der aksjoniste­ne ble dømt til å betale bøter for å ha forstyrret offentlig ro og orden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway