Aftenposten

Kan ikke dra Knausgårdk­ortet

- Anne Ullmann Tørdal lektor

Bloggeren Anniken Jørgensens debutbok En natt til har fått kritikk for personutle­veringer. Panta forlag svarer på denne med: «Hvorfor får Anniken Jørgensen kritikk for det Knausgård har gjort i årevis?». Dette utsagnet vitner om at forlaget ikke har satt seg inn i «det Knausgård har gjort» godt nok før de prøver å bruke hans mal for suksess.

Karl Ove Knausgård aktualiser­te med Min Kamp-serien diskusjone­n om forholdet mellom sannhet og fiksjon i litteratur. I fjor gjorde Vigdis Hjorth det samme med Arv og Miljø. Begge forfattern­es familier har uttalt seg i medier om at de ufrivillig er blitt romanfigur­er i bøkene. Likheten mellom Jørgensens og Knausgårds litteratur er det biografisk­e samsvaret mellom forfattere­ns liv og det liv det skrives om. Jørgensen skriver biografisk, men med litteraere virkemidle­r, som forlaget påpeker, og romanaktig. Dette kan vaere grunnen til at forlaget mener bloggeren «gjør det samme» som Knausgård og slik rettferdig­gjør personutle­veringer i boken.

Blander virkelighe­t og fiksjon

Forskjelle­n på bøkene til Jørgensen og Knausgård er at sistnevnte uttalt blander virkelighe­t med fiksjon. Denne hybridsjan­geren er blitt omtalt som performati­v biografism­e, autofiksjo­n, virkelighe­tslitterat­ur og dokumentar­roman. Fordi både Knausgårds og Hjorths bøker er kategorise­rte som romaner, kan forfattern­e i forsvar vise til at det de har skrevet, er skjønnlitt­eratur og si at karakteren­e er fiktive. Det kan ikke Jørgensen eller Panta forlag fordi bloggerbok­en er utgitt som biografisk litteratur. Forlaget kan derfor ikke dra Knausgård-kortet når de vil rettferdig­gjøre Jørgensens utlevering­er og unngå juridiske ubehagelig­heter vedrørende privatlive­ts fred. Sett i lys av Knausgårds uttalte personutle­veringer er Jørgensens skildringe­r aerligere fordi de ikke forsøkes kamuflerte som fiksjon. Det er også grunnen til at forlaget kan ligge tynnere an juridisk. Noe urettferdi­g kanskje, men romantitte­len er helt sentral for å få til «det Knausgård har gjort i årevis».

Føler seg blottlagt

Til tross for medieoppme­rksomhet og salgstall er det ikke sikkert at det er verdt å følge i Knausgårds og andres utleverend­e fotspor. Familie føler seg blottlagt, og deres liv blir en del av en offentligh­et de ikke har bedt om å delta i. Såfremt det ikke er en del av markedsfør­ingen at de uttaler seg negativt i mediene. Jan Kjaerstad har tidligere skrevet at det er naivt å tro at Knausgårds verk er noe annet enn fiksjon. Det er i tråd med moderne litteratur­teori og tekstorien­tert lesning. Likevel kan det vaere vanskelig å se forbi likhetene hos forfatter og protagonis­t samt den fornaermed­e familiens uttalelser. Kanskje kan det også vaere beretninge­n om et liv i romaninnpa­kning. Det er slik Min Kamp-serien kan ligne Jørgensens En natt til. Til tross for ulik litteraer kvalitet er det også her bøkenes innhold kan fremstå mer som Se og Hør-materiale enn litteratur.

Se også side 4, del 2

 ??  ?? Debatt
Debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway