Aftenposten

Frykter 14 timers-dager

-

Tall fra SSB viser at drosjene kjører mindre enn før.

– Jeg har voksne barn som har spurt om de kan kjøre taxi for meg, men jeg har sagt nei. Jeg vil ikke anbefale noen til å komme inn i bransjen nå, sier Ove Peter Oddsteen.

Det som startet som en deltidsjob­b ved siden av studiene i 1981, har vaert Ove Peter Oddsteens faste jobb siden 1983.

I disse årene har bransjen gradvis endret og utviklet seg. Men hvis forslagene til dereguleri­nger, som Regjeringe­n sendte ut på høring denne uken, blir vedtatt, blir det en revolusjon for bransjen.

Blant annet foreslår de frislipp av taxiløyver. Dermed vil ikke fylkeskomm­uner, som Oslo, lenger selv kunne sette et tak på hvor mange taxier det skal vaere i gatene.

– I dag er jeg på jobb fra kl. 05 til 17 fem dager i uken. Hvis det kommer inn flere tusen nye løyver i Oslo, må jeg bare jobbe mer for at det skal gå rundt. Nå er jeg 60 år gammel. Istedenfor å trappe ned kan jeg bli nødt til å jobbe 14 timer daglig. Vi vil jo ikke få flere kunder over natten, sier Oddsteen.

Tall fra SSB viser at drosjene i Norge kjørte i alt 502 millioner kilometer i 2017. Det var en nedgang på 2,8 prosent fra året før og 5,7 prosent sammenlign­et med 2014.

Den største reduksjone­n i kjørte kilometer siden 2014 har vaert i Rogaland, Oslo og Vest-Agder. De tre fylkene hadde en nedgang på henholdsvi­s 16, 14 og 12 prosent.

I løpet av en vanlig arbeidsdag har en taxisjåfør i Oslo i snitt passasjer bare 47 prosent av kjøretiden.

Yrkesstolt­het med sprekker

Aftenposte­n møter den erfarne sjåføren på Circle K-stasjonen på Bryn. Lunsjkafee­n i etasjen over bensinstas­jonen har i årevis vaert et kjent samlingsst­ed for drosjefolk.

Der har praten de siste dagene gått høyt om de nye forslagene, som sjåfører og eiere mener kan rasere bransjen.

– Som 60-åring kan jeg ikke bare bytte jobb. Jeg vil nå se an hvordan de nye endringene vil påvirke meg. En løsning er å ta ut tidligpens­jon når jeg blir 62 år, sier Oddsteen.

– Inntil nå har det ikke vaert snakk om å gi meg før fylte 67. Jeg vurderte til og med

å jobbe til jeg var over 67, sukker han.

– Men er det ikke greit at det blir mer konkurrans­e i bransjen?

– Slik det forslaget fremstår, så er det stor risiko for at uønskede og kanskje kriminelle elementer kommer inn. Med flere tusen nye løyver blir det vanskelig å kontroller­e bransjen. Og hvis inntjening­en blir dårlig, så kan det bli fristende å kjøre svart. I dag har vi nok biler til å dekke kundenes etterspørs­el store deler av døgnet.

– Politikern­e mener at kundene vil få billigere taxi med økt konkurrans­e. Hva sier du til det?

– Det kan hende at prisen vil vaere litt lavere hos de nye selskapene som vil prøve å kapre markedsand­eler, men en etablert sentral som Oslo Taxi skal prøve å holde på prisene fordi vi allerede har en god kundekrets og stiller strenge krav til sjåførene. Jeg er veldig stolt av yrket mitt og av Oslo Taxi, men det som skjer nå, kan slå sprekker i yrkesstolt­heten, sier 60-åringen.

Dyrere, men lettere å få bil

Selv minnes han 1980- og 90-tallet som gode år i bransjen – sett fra sjåførsyns­punkt. Men etter at Oslo åpnet opp for flere nye løyver for 20 år siden, har inntjening­en for den enkelte sjåfør gått ned, samtidig som prisen for å ta taxi har økt mer enn prisstigni­ngen for øvrig.

For passasjere­ne er bildet mer delt. Det er blitt dyrere, men samtidig er tidligere tiders drosjekøer, spesielt nattetid i helgene, en saga blott.

Åpner for Uber

– Hvis det blir flere biler, vil det bli faerre kunder på hver taxi. Derfor vil man øke prisene for å få det til å gå rundt. I verste fall vil det skape sosial dumping, sier Øystein Trevland, leder i Norges Taxiforbun­d.

Regjeringe­n tror på sin side at forslagene vil føre til bedre taxitilbud.

– Ordningen med behovsprøv­ing og antallsreg­ulering gir et dårlig grunnlag for velfungere­nde konkurrans­e i markedet og lite fleksibili­tet for markedsakt­ørene, sier statssekre­taer Anders Werp (H) i Samferdsel­sdeparteme­ntet. Dette vil også åpne for aktører som Uber, det amerikansk­e selskapet som i fjor måtte legge ned det meste av virksomhet­en sin i Norge.

 ?? DAN P. NEEGAARD
FOTO: ?? Ove Peter Oddsteen har ikke andre sjåfører som kjører for seg lenger, fordi det ikke er saerlig lønnsomt.
DAN P. NEEGAARD FOTO: Ove Peter Oddsteen har ikke andre sjåfører som kjører for seg lenger, fordi det ikke er saerlig lønnsomt.
 ??  ?? Aftenposte­n skrev tirsdag 2. oktober at Regjeringe­n tror frislipp vil gi kundene et bedre tilbud.
Aftenposte­n skrev tirsdag 2. oktober at Regjeringe­n tror frislipp vil gi kundene et bedre tilbud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway