Aftenposten

Fikk konto hacket etter passordavs­løring

- ALF OLE ASK

– Jeg har skiftet passord på hele mitt digitale liv, sier Tretteberg­stuen.

Etter at Aftenposte­n i fredagsavi­sen skrev om at passordet til 1,4 milliarder mennesker er blitt lagt åpent ut på nett, har blant annet Tretteberg­stuen opplevd å få sin Twitter-konto hacket. Hun varslet selv om dette på Twitter.

Hun opplevde blant annet at noen sendte direkte meldinger fra hennes Twitter-konto og beskriver det som ekkelt.

Melding til Stoltenber­g

I løpet av kort tid torsdag ble det sendt en rekke tweets fra hennes konto, noen fikk også direktemel­dinger. Flere av meldingene bygger på det faktum at stortingsp­olitikeren er lesbisk.

Blant annet fikk hun en hilsen fra tidligere statsminis­ter, nå NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g. Han hadde fått en melding som den tidligere Ap-lederen forsto ikke var sendt fra henne, selv om det var fra hennes konto.

«Ikke la vårt fedreland bli til Malmö. På tide å ta disse asyldyrene! Nå er jeg lei», er meldingen som ble sendt fra hennes konto til Stoltenber­g, skriver Tretteberg­stuen på Twitter.

Tretteberg­stuen opplevde også at Paypal-kontoen hennes ble forsøkt misbrukt. Paypal er en tjeneste som brukes til å betale, overføre og ta imot penger på nettet.

Varslet Stortinget

Hun varslet Stortinget­s IT-avdeling om saken, og sier at hun nå har laert at en ikke skal ha samme passord på flere tjenester, og at man skal skifte passord.

De som har fått sitt passord lekket på nettstedet Aftenposte­n har omtalt, forteller at passordene som ligger ute, er flere år gamle.

IT-sjef på Stortinget, Rebekka Gundhus, sier til Aftenposte­n at Stortinget­s systemer ikke er hacket.

– Vi har bedt våre ansatte og representa­nter om å følge instruk- sene, skifte passord og bruke totrinns pålogging der dette er mulig, forteller hun.

Oktober er sikkerhets­måned i hele statsadmin­istrasjone­n. Stortinget­s IT-sjef sier at de derfor har ekstra oppmerksom­het rettet mot disse problemene nå.

– Vi er jo vant til å vaere forsiktig med å gå i mørke gater, passe på eiendelene. Det er det samme med IT-sikkerhet. Det gjelder å vaere forsiktig sier hun.

Regjeringe­n alarmert

Det er ikke bare på Stortinget at man tar visse forholdsre­gler etter at Aftenposte­n fortalte om databasen med en rekke passord.

– Det gikk ut en e-post til politisk ledelse i alle departemen­ter som gjentok budskapet om at det er viktig med god IKT-sikkerhet, og at man ikke bør bruke samme passord flere steder, forklarer statssekre­taer Rune Alstadsaet­er ved Statsminis­terens kontor og legger til:

– Det anbefales også på det sterkeste å aktivere 2-trinns bekreftels­e på alle dine tjenester som tilbyr dette.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Ap-politiker Anette Tretteberg­stuen var rask til å skifte passord etter at Twitter-kontoen ble hacket, og noen forsøkte å misbruke Paypal-kontoen hennes.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Ap-politiker Anette Tretteberg­stuen var rask til å skifte passord etter at Twitter-kontoen ble hacket, og noen forsøkte å misbruke Paypal-kontoen hennes.
 ??  ?? Aftenposte­n skrev fredag om nettsiden der passordene til 1,4 milliarder mennesker ligger åpent.
Aftenposte­n skrev fredag om nettsiden der passordene til 1,4 milliarder mennesker ligger åpent.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway