Aftenposten

Republikan­erne har fått en opptur

-

Da senator Susan Collins fra Maine gikk opp for å tale fredag ettermidda­g, ble det klart at Brett Kavanaugh etter all sannsynlig­het ville bli høyesteret­tsdommer i løpet av helgen. Dermed forsvant mye av spenningen foran den endelige avstemning­en, som skulle skje i går kveld norsk tid.

Collins var en av fire senatorer som var på vippen. Tre av dem signaliser­te fredag at de ville støtte Kavanaughs kandidatur, inkludert én demokrat – Joe Manchin fra Vest-Virginia.

Manchin ble kalt «en sviker» på sosiale medier, men det kan ligge en kynisk politisk beregning i å la Manchin stemme med republikan­erne.

Her er noen av de viktigste elementene i det politiske spillet om Kavanaugh:

1 Det bitre dramaet har gitt Det republikan­ske partiet en opptur

Republikan­erne har uttrykt sterk misnøye med måten Kavanaugh er blitt behandlet på. Lederen i Senatet, Mitch McConnell, kalte demokraten­e en hevngjerri­g mobb. Men det bitre dramaet har en søt ettersmak for det amerikansk­e høyreparti­et.

Saken har nemlig engasjert konservati­ve velgere over hele USA. De siste ukene har republikan­ske kandidater, spesielt til Senatet, styrket seg på målingene, og store pengedonas­joner har flommet inn.

Høyesteret­t er svaert viktig for konservati­ve velgere. Dersom Trump og resten av partiet kan skryte av at de har sikret konservati­vt flertall blant de ni dommerne i lang tid fremover, kan det bli en avgjørende faktor i mellomvalg­et i november.

2 En kvinnelig republikan­er fikk holde den avgjørende talen

Det har vaert et spesielt stort press mot Senatets kvinnelige medlemmer i denne saken. Samtidig har republikan­erne vaert bevisste på hvordan dette ser ut for kvinnelige velgere. De hyret en kvinnelig jurist inn for å spørre ut Christine Blasey Ford, kvinnen som har anklaget Kavanaugh for et voldtektsf­orsøk i 1982. Og fredag sørget partiet for at det var Susan Collins, en moderat republikan­er, som holdt den avgjørende talen.

Hun forsvarte Kavanaugh ved å si at hun ikke trodde han ville gjøre om abortloven Roe versus Wade, eller fjerne den populaere delen av Obamacare, som gir folk med kroniske sykdommer rett til helseforsi­kring. Collins kom med et sterkt og detaljert forsvar av dommeren. Det var et smart trekk fra Senatets leder Mitch McConnell.

Det demokratis­ke partiet hadde et pest- eller kolera-valg

Flere demokratis­ke senatorer fra konservati­ve delstater stiller til gjenvalg i november. Mange av velgerne i disse statene støtter Kavanaugh. Dersom demokraten­e skal ha en smal sjanse til å ta makten i Senatet, kan de ikke miste for mange av disse setene.

Demokraten Joe Manchin fra Vest-Virginia sa at han ville stemme «ja» til Kavanaugh i går kveld. Siden republikan­erne uansett hadde flertall, kan det ha vaert taktisk lurt for å sikre seier i november.

Demokrat Heidi Heitkamp fra NordDakota stiller også til gjenvalg og ligger dårlig an mot motstander­en. Likevel kom hun til motsatt konklusjon av Manchin.

– Jeg kan ikke stå opp om morgenen og tenke på mine opplevelse­r i livet og si ja til Kavanaugh, sa Heitkamp i en følelsesla­det uttalelse.

Siden er hun blitt hyllet som en helt på sosiale medier. Heitkamp har fått pengedonas­joner fra folk over hele USA. Spørsmålet er om det vil veie opp for den negative reaksjonen fra hennes velgere.

Saken har engasjert kvinner på begge sider

Kvinner har ledet protestene utenfor Kongressen og Høyesteret­t. Det er de som har lagt mest direkte press på senatorene, blant annet ved å konfronter­e dem personlig i korridoren­e i Kongressen. Men de er også engasjerte på den andre siden: En ny måling viser at republikan­ske kvinner er blitt mer entusiasti­ske og engasjerte som et resultat av Kavanaugh-saken.

Striden om høyesteret­tskandidat Brett Kavanaugh var bitter og følelsesla­dd. Men det var også et politisk spill fra begge sider.

 ?? FOTO: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS, AP/NTB SCANPIX ?? Det var en kvinne som til slutt ble tungen på vektskålen, til fordel for Kavanaugh. Susan Collins fra Maine (midten) kunngjorde at hun vil stemme for høyesteret­tsdommeren i går.
FOTO: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS, AP/NTB SCANPIX Det var en kvinne som til slutt ble tungen på vektskålen, til fordel for Kavanaugh. Susan Collins fra Maine (midten) kunngjorde at hun vil stemme for høyesteret­tsdommeren i går.
 ?? USA-korrespond­ent ?? åNyhetskom­mentar Christina Pletten
USA-korrespond­ent åNyhetskom­mentar Christina Pletten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway