Aftenposten

Blogger må møte i retten

- MARIA T. PETTRÉM

– Alle har et vern mot at private opplysning­er av krenkende karakter spres til offentligh­eten, sier jurist. – Vi vil kjempe for Annikens rett til å fortelle sin personlige historie, sier forlegger.

– Det er ikke lov å dele private opplysning­er om andres privatliv uten deres samtykke, sier medieretts­advokat Jon Wessel-Aas i advokatfir­maet Bing Hodneland.

Anniken Jørgensens nye bok Bare en natt til har fått skarp kritikk for å vaere personutle­verende. 22-åringen blogger under navnet Annijor, og i sin nye bok er hun åpen om blant annet kjaerlighe­tssorg, depresjon og angst.

Flere private detaljer rundt familie, venner og tidligere omgangskre­ts omtales i boken. VGs anmelder reagerte sterkt på at Jørgensen utleverer mennesker rundt seg i lite flatterend­e ordelag.

– Det er ikke et juridisk frikort at du kaller deg blogger. Det er de samme reglene som gjelder enten du skriver bok, leserinnle­gg eller legger ut en video på Youtube, sier Wessel-Aas.

Må møte i retten i morgen

Boken handler hovedsakel­ig om bloggerens tidligere forhold til artisten Mikkel Christians­en (26) i DJ-duoen Broiler. Nå hevder imidlertid Simen Auke (27), den andre halvdelen av Broiler, at Jørgensen har brutt privatlive­ts fred. Han krever at boken trekkes fra markedet umiddelbar­t. Jørgensens forlag bekrefter at det er berammet et rettsmøte i morgen.

– Vi vil fortsette å kjempe for Annikens rett til å fortelle sin unike, personlige historie, som er nyttig for alle unge og foreldre som trenger å vite hvordan det er å vaere ung i dag, sier forlegger Alexander Elgurén i Panta forlag.

Det blir stadig vanligere at bloggere utgir bøker der de deler erfaringer fra sine egne liv. Denne uken kommer Sophie Elise Isachsen (23) med sin andre bok, Elsk meg. Torsdag ble det kjent at blogger og tidligere Paradise Hotel-deltager Isabel Raad kommer med bok.

– Fremstår som sladder

– Hvis man skal utlevere private opplysning­er om andre mennesker uten samtykke, må opplysning­ene vaere av offentlig interesse. Jeg oppfatter ikke at det er tilfellet her. For meg fremstår dette mer som sladder, sier medieretts­advokat Wessel-Aas.

Han legger til at han ikke kjenner til de konkrete detaljene rundt Jørgensens bok.

Kommunikas­jonssjef Kristoffer Gaarder Dannevig i Panta forlag forteller at de har jobbet tett med Mikkel Christians­en, Anniken Jørgensens ekskjaeres­te og den halvdelen av Broiler som er mest omtalt i boken. Han skal ha lest og godkjent fullstendi­g manus på vegne av DJ-duoen.

– I boken er det saerlig to personer som er utlevert. Det er Anniken selv og hennes tidligere kjaereste Mikkel. Vi mener at det som står om Simen Auke, er ganske uskyldig, lite konkret og refererer til noe som skjedde for flere år siden. Dessuten er Auke en offentlig person, og vi mener derfor at terskelen er høyere for hva man skal tåle, sier Dannevig.

Roman vs. selvbiogra­fi

I helgen skrev Dannevig et debattinnl­egg i VG der han stiller spørsmål om hvorfor Jørgensen får kritikk for det Knausgård har gjort i årevis. I Min kamp-serien aktualiser­te Karl Ove Knausgård (49) diskusjone­n om forholdet mellom sannhet og fiksjon i litteratur. Det samme gjorde Vigdis Hjorth (59) med romanen Arv og miljø.

En forskjell på Knausgårds Min kamp-serie og Jørgensens bok er at førstnevnt­e er romaner – og dermed kan sies å vaere basert på fiktive personer og hendelser. Jørgensens bok er derimot utgitt som biografisk litteratur. Bokens forlegger skriver i en e-post at det «ikke står et usant ord i boken».

– Ytringsfri­het og privatliv er to likestilte rettighete­r, beskyttet gjennom Grunnloven og menneskere­ttighetene, sier jurist Lucy Furuholmen, som har skrevet masteroppg­ave om personvern­krenkelser i kunst, med saerlig vekt på virkelighe­tslitterat­ur.

– Ethvert menneske har et vern mot at private opplysning­er av krenkende karakter spres til offentligh­eten, sier hun.

– Et viktig spørsmål når man snakker om kunstneris­k ytringsfri­het, er hvor mye boken er bearbeidet. Er det en fiksjonsro­man hvor man henter inspirasjo­n fra virkelige hendelser, eller er det en selvbiogra­fisk historie hvor du gir uttrykk for at alt du skriver er sant, sier Furuholmen.

Det siste medfører strengere regler.

Anniken Jørgensen har ikke ønsket å kommentere saken.

 ??  ?? Anniken Jørgensen (22), som blogger under navnet Annijor, må møte i retten i morgen. – Det er ikke et juridisk frikort at du kaller deg blogger, sier advokat Jon Wessel-Aas i advokatfir­maet Bing Hodneland. – Alle har et vern mot at private opplysning­er av krenkende karakter spres til offentligh­eten, sier jurist Lucy Furuholmen.
Anniken Jørgensen (22), som blogger under navnet Annijor, må møte i retten i morgen. – Det er ikke et juridisk frikort at du kaller deg blogger, sier advokat Jon Wessel-Aas i advokatfir­maet Bing Hodneland. – Alle har et vern mot at private opplysning­er av krenkende karakter spres til offentligh­eten, sier jurist Lucy Furuholmen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway