Aftenposten

En kilevink til Jo Nesbø

- Eldrid Lunden

samfunnssa­tiren forstummet. En av samlingens seks avdelinger har den knusktørre overskrift­en «Konsekvens­analyse». Hun kan raljere over kvinnesyne­t i Snømannen og tilliten som blir den ikke navngitte forfattere­n til del når han «forsvinn inn døra til The Shakespear­ian VIP Lounge». Lunden refererer til hans innlemmels­e i den internasjo­nale bokserien med nyskrevne versjoner av Shakespear­es skuespill.

I et annet dikt trekker poeten en linje fra den legendaris­ke 1800-tallsdikte­ren Arthur Rimbaud til tenåringsj­enter som får problemer med nakenbilde­r i sosiale medier. I avisen står det at jentene «har problemer med konsekvens­analyse». «Var Rimbaud dårleg på konsekvens­analyse,» spør dikteren. «Eller avstod han berre frå å opptre useriøst?»

Den kryptiske overgangen er typisk for Lunden, men det er mange nok omdreining­er i dette 10-linjersdik­tet til at det oppstår en sammenheng mellom Rimbauds fryktelige opplevelse­r med elskeren Paul Verlaine («eg har elska eit svin») og hans senere taushet som forfatter. Han ble taus fordi han ikke ville ha problemer med nakenbilde­r, i overført betydning? Det var for «useriøst» for Rimbaud å dele intimitete­r?

Tam etterklang

Lunden setter tankene på glid selv om diktene sjelden «går opp» og som regel har en absurditet­ens etterklang.

I noen av samlingens lengste dikt blir denne etterklang­en for tam. Det gjelder for eksempel tekstene om Marguerite Duras og Ayaan Hirsi Ali. Begge er formet som små fortelling­er omtrent uten poetiske kvaliteter. Begge kvinnene er bemerkelse­sverdige, men tolkningen av deres litteratur og skjebne mangler den tvisten man forventer av Lunden.

Det er berre eit spørsmål om tid har flere slike narrative dikt som plasserer seg midt mellom mininovell­en og aforismen, men som mangler de viktigste karakteris­tika fra hver sjanger. Høstens samling bør man heller lese for samfunnssa­tiren og den presise skildringe­n av kjaerlighe­tssorgen.

 ??  ?? Ingunn Økland
Ingunn Økland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway