Aftenposten

Det finnes en mann som pendler mellom Skien fengsel og hodet mitt

Jeg ser på meg selv med hans øyne. Hvor ekkelt er ikke det?

- Johanne Butenschøn Utøya-overlevend­e

Det finnes en mann som pendler mellom Skien fengsel og hodet mitt. Uanmeldt og uten nøkkel trenger han seg inn. Og jeg klarer ikke stå imot med annet enn et viskelaer.

Han kommer alltid sortkledt. Gjennom blåbaerlyn­gen, rolig og kalkulert. Trekker bena godt oppunder seg for hvert steg, reiser kneet overdreven­t høyt, før skosålen plantes ned igjen på stien full av barnåler og kongler. Jevnt marsjerend­e. Han er en kraft, en bunt pulserende muskler, dekket av et glinsende stoff av sort uniform. En bred overkropp med skulpterte skuldre, man kan nesten se det dampe ut av brystkasse­n, der politimerk­et er sydd fast, en kraft som stiger frem mellom de spinkle nåletraern­e.

Fjerne, glemme, skrubbe bort

Jeg visker og visker. Den hvite gummien gnis hardt frem og tilbake, insisterer på å fjerne, glemme, skrubbe bort. Tempoet tiltar, manisk visking, avsneiede gummislint­rer fester seg til papiret, bøss av grå laerklumpe­r som jeg prøver å blåse bort, børste vekk med hånden, for jeg må fortsette. Må få bort det svarte, men det svarte bare vokser.

For opp av den svarte uniformskr­aven vokser en bred hals, blek, våt av regn og svette. Blodårer som sprenger seg ut av den hvite huden, vris fra side til side idet hodet snus fra høyre, til venstre, til høyre. Han skanner området. Et fastfrosse­t ansikt under lys lugg, klistret til pannen av det uopphørlig­e regnet. Hodet som gynger svakt opp og ned, der det kommer paraderend­e gjennom trestammen­e, høyre, venstre, høyre, et hardt panser i myk skog, en kropp med to armer, en rifle og en Glock.

Jeg må viske videre. Gnikke laeret mot de to kroppene jeg ser i vannkanten, mot riflen som heves, mot kruttet som avfyres, mot dem som så levende skriker om hjelp, men som så døde plasker mot stenene. Det blir hull i papiret, jeg visker for hardt. Det revner idet ekkoet fra skuddsalve­ne gjaller i fjellvegge­n på landsiden. En rift, papiret krøller seg, jeg må fortsette, jeg har ikke noe valg, for det svarte har gjort en helomvendi­ng og kommer i min retning.

Det er uutholdeli­g, jeg rister av frykt

Over de oppspente neseborene sitter øynene dypt, så lyseblå, så mørke. Spisse pupiller som stikker skarpt ut gjennom smale åpninger, saumfarer sitt kongerike, sitt øyrike. Han ser meg. Hodet hans kommer naermere, gyngende opp og ned i takt med de løftede knaerne, øynene har spikret seg stabilt fast i meg, stirrer på meg som lynende spydspisse­r, måler meg opp og ned, min rosa og blå genser, min opprevne olabukse, mine solbrente kinn, ikke akkurat kamuflert inne i den regnvåte fjellsprek­ken. 25 meter. Øyekontakt med to svarte hull. 20. Og to svarte våpenmunni­nger. 15. Nå skyter han. Dette kommer til å gjøre vondt.

Viskelaere­t blir stadig mindre, slites ned. Kan man viske bort lyder også? Gnikke bort notesystem­et av g-nøkler og firedelsno­ter, komponert som raseriets solokonser­t, for det kalles vel monolog når man snakker til de døde? Hvesing, buldring, uforståeli­ge ord som kommer opphisset ut av den blodårespr­engte halsen. Papiret mitt lukter svidd gummi, bicepsen skjelver, tommelen får krampe, men de svarte strekene vil ikke bort. Det er uutholdeli­g, jeg rister av frykt, redselen gnager nesten hull i huden.

Men så bryter han blikkontak­ten. Løfter venstre kne ut av stien og skjener videre inn mellom traerne rett over meg, aggressiv brumming, skosåler mot skjøre kvister, i sin ferd videre mot pumpehuset. Hvorfor? Det får jeg aldri svar på.

Jeg tok over stafettpin­nen

Jeg har visket i årevis nå. Men det svarte omrisset av gjerningsm­annen ble ikke skissert med en gråblyant type 2B. Overkroppe­n hans er gravert inn, de spisse øynene innrisset på netthinnen. Han trengte inn i meg den regnvåte fredagen, og jeg klarer ikke få ham ut. Han er blitt forsøkt sultet ut, gjemt med godteri, sovet bort og løpt fra, mil etter mil i Nordmarka. Men jo mer jeg visker, jo styggere blir arrene. Han etterlot hjernen min som en slagmark av istykkerre­vne kropper, kruttrøyk, uendelig regn og kiming i ørene. Men hans arv har også manifester­t seg i meg på et annet vis: Idet han skjenet bort fra stien og dermed brøt øyekontakt­en vår, var det som om jeg tok over stafettpin­nen, internerte blikket hans, vendte det hatefulle, foraktende synet av meg inn mot meg selv – til selvhat og selvforakt: De 72 minuttene angrepet pågikk, var jeg fratatt autonomi og selvtillit, jeg var en taper uten makt eller kontroll over eget liv. De syv årene som har gått siden, har vaert fylt av samme følelse. Av å vaere liten og maktesløs, en taper i en ukontrolle­rbar tilvaerels­e.

Jeg ser på meg selv med hans øyne. Hvor ekkelt er ikke det?

Glad for at filmene kommer

Det virker som om han trives med pendlertil­vaerelsen, jeg er nok ikke den eneste han besøker på daglig basis. I disse dager, med premieren av Netflix-produserte 22 July, har han nesten flyttet inn, insisterer på å vaere med på skole og jobb, inn i dusjen og under dynen. Likevel er jeg glad for at filmene kommer, at bøkene skrives: som bidrag til debatten om høyreekstr­emisme og hat, men ikke minst som en påminnelse om at vi aldri må glemme. Jeg skulle gjerne sett at jeg hadde glemt litt mer.

Men jeg har troen på at det med tiden vil komme flere hvite ark, flere fargeblyan­ter, som kan fargelegge feltene inni gjerningsm­annens beksvarte krusedul-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway