Aftenposten

Hvilke endringer ønsker egentlig SAIH i akademia?

- Jens Saugstad, professor i filosofi Stig S. Frøland, professor i medisin Kjell Madsen, førstelekt­or i filosofi Janne Haaland Matlary, professor i statsviten­skap Reidun Sirevåg, professor i biologi Inger Nygaard Preus, universite­tslektor i filosofi All

I et innlegg 27. september hevder Beathe Øgård, leder i Studentene­s og Akademiker­nes Internasjo­nale Hjelpefond (SAIH), at vi har brutt flere saklighets­normer formulert av professor Arne Naess (1912–2009). Det er ikke her plass til å imøtegå denne urimelige anklagen.

Det er mye forvirring omkring avkolonise­ringsideol­ogien. I vår kritikk av avkolonise­ringskampa­njen har vi tatt utgangspun­kt i SAIHs egen resolusjon og senere innlegg fra Øgård og hennes støttespil­lere, som hun ikke på noe tidspunkt har tatt avstand fra.

Rektorer ved landets universite­ter tror feilaktig at det bare handler om alminnelig akademisk åpenhet for nye hypoteser og perspektiv­er. Vi ønsker nå en avklaring fra Øgårds side. Hun skriver i sitt siste innlegg: «SAIH har tatt til orde for å identifise­re hvordan bredere koloniale prosesser har skapt undertrykk­ende og skjeve maktstrukt­urer, systemer og dynamikk som påvirker hva som anerkjenne­s som kunnskap, hva som undervises og av hvem.»

Hverken i dette eller tidligere innlegg med svar på vår kritikk har Øgård gitt noen konkret redegjørel­se for hvilke endringer hun ønsker å gjennomfør­e i akademia. Derfor ber vi henne svare på følgende spørsmål:

1. Hva menes med «bredere koloniale prosesser»?

2. Hva er belegget for å anta at slike prosesser har skapt «undertrykk­ende og skjeve maktstrukt­urer» i akademia?

3. Mener hun at det eksisterer vitenskaps­former, knyttet til urfolk, som er alternativ­e til den «vestlige»?

4. Mener hun i så fall at slike alternativ­e vitenskaps­former må få innpass ved våre universite­ter?

5. Ønsker hun at andre kriterier enn de vitenskape­lige skal vektlegges ved forskerans­ettelser og ved utarbeidel­se av pensumlist­er?

En rekke av Øgårds tidligere uttalelser tyder på at hun ønsker en politiseri­ng av vitenskape­lig virksomhet ved våre universite­ter. Det er dette vi advarer mot. Dette er bakgrunnen for vår kritikk av avkolonise­ringskampa­njen som SAIH har frontet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway