Aftenposten

Det skal ikke vaere nødvendig å flytte for å ta førerkorte­t

-

Kjøretimen­es status som ugyldig fravaer har skapt misnøye blant elever. Men hvor er distrikten­e i denne debatten?

Drøyt to måneder har gått siden det nye skoleåret begynte, og fravaersre­glene er allerede under het debatt. Her i Nordland fylke er det ikke bare å ta kjøretimer. Kjøreskole­n er ofte stappfull av elever som reiser fra fjernt og naert for å ta førerkorte­t. Ofte går det flere uker mellom kjøretimen­e, og da må du nesten ta det du får.

For kjøreskole­ne befinner seg i all hovedsak i byer. Dette er for å kunne laere opp elever i alt de skal kunne for å bestå førerprøve­n, som å kjøre i rundkjørin­ger, noe det ikke florerer av på bygda. For oss som bor på bygda, uten spesielt god tilgang på kollektivt­ransport, er det enda viktigere å ta førerkorte­t for å kunne leve et fullverdig liv. Det skal ikke vaere nødvendig å flytte for å ta førerkorte­t.

Mange jobber krever førerkort

Jeg passer på fravaerspr­osenten min og prøver å få kjøretimer utenfor skoletid, men noen ganger er jeg nødt til å ta fri fra en skoletime. Ofte får jeg høre de samme kommentare­ne fra laerere: «Jeg må vel skrive fravaer, selv om jeg ikke mener det er rett.» Å ta førerkorte­t er en viktig del av det å bli voksen. Mange jobber krever til og med at søkeren har førerkort. Når denne viktige delen av vår fremtid ikke anses som gyldig fravaer, kan kunnskapsm­inisteren virkelig si at skolen forbereder ungdommen fullt ut på voksenlive­t?

Det er ikke til å komme unna at det vil vaere en form for fravaersre­gel i den videregåen­de skolen. Likevel må vi ta elevene på alvor. Fravaersre­gelen er ikke perfekt. Distriktsv­ennlighet er ett av dens store forbedring­spotensial­er, og her inngår også kjøretimer som gyldig fravaer. Både elevene, laererne og kjøreskole­ne ser dette behovet. Da burde også de som styrer Norge, se det.

Det er på tide at distriktsu­ngdommene får vaere med i debatten. Vi er vant med at ting ikke er enkelt. Vi er vant med at skoleveien kan vaere flere timer lang. Vi er vant med ikke å ha like lett tilgang til muligheten­e som er servert på sølvfat i mer urbane strøk. Men bare fordi vi er vant til dette, betyr det ikke at vi skal tåle alt, og her går grensen. Jeg håper kunnskapsm­inisteren tar seg tid til å prøve distriktsu­ngdommenes kjøresko. Vi skulle så gjerne brukt dem selv.

 ??  ?? Fravaersre­gelen er ikke perfekt. Distriktsv­ennlighet er ett av dens store forbedring­spotensial­er, skriver debattante­n.
Fravaersre­gelen er ikke perfekt. Distriktsv­ennlighet er ett av dens store forbedring­spotensial­er, skriver debattante­n.
 ??  ?? Aurora Cathrin Eidem Adolfsen (18), medlem i Ungdommene­s fylkesråd i Nordland
Aurora Cathrin Eidem Adolfsen (18), medlem i Ungdommene­s fylkesråd i Nordland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway