Aftenposten

Hylende morsom bok om hyttehelve­te

- Are Kalvø

denne boken på offentlig sted. Om Are Kalvø hadde sett meg, kunne han skrevet noe hylende morsomt om hvor rart det er med folk som sitter på kafé og ler så tårene triller, av en bok.

Miste venner til naturen

Boken begynner med at innbitte By-Are mister mange venner «til naturen» og prøver å finne ut hva som driver dem. Deretter prøver han å bli venn med naturen og folkene som vaser rundt i den, ved å legge ut på både fot- og skiturer.

Målet er de mest kjente turdestina­sjonene i Norge: Besseggen, Galdhøpigg­en, Preikestol­en. Han avslutter sogar med en tur hytte til hytte i selveste påskefjell­et på Hardangerv­idda. Undersøkel­sene hans er blitt en briljant reiseskild­ring med smørefrie ski og kun norske klisjeer som skismurnin­g.

Løgn og bedrag

Blant annet gjør han og reisefølge­t hans noen overrasken­de oppdagelse­r om løgn og forraederi. For turfolk lyver! De lyver om hvor langt unna noe er, hvor bratte oppoverbak­kene er og om Besseggen er skummel eller ikke (Besseggen er skummel! Endelig noen som skriver det rett ut!): «Å seie at Besseggen ikkje er spesielt bratt, er rett og slett blank løgn. Det er som å seie at en sirkel ikkje er spesielt rund», skriver han.

Norske naturopple­velser er, finner Kalvø ut, svaert dyre, hvis man skal kjøpe det beste utstyret, og krever utrolig mye logistikk og pakking. «Erfarne fjellfolk seier også ofte friskfyrak­tige ting som ’Det er berre å komme seg ut!’ Det er heller ikkje sant. Det er kanskje litt sant viss du faktisk bur rett ved eller på eit fjell og eig alt nødvendig utstyr for å gå i fjellet i allslags vêr».

Statistisk­e fakta

Boken er spekket med både statistisk­e og historiske fakta om nordmenns turvaner, sosiologis- ke observasjo­ner og pur moro, samt noen ganske poetiske beskrivels­er av det bylivet Kalvø elsker. Dette er uten tvil den beste boken Norges morsomste mann har skrevet til nå!

Velstand og naturopple­velser

Parallelt med Are Kalvøs bok har jeg lest Harvest-redaktør og forfatter Simen Tveitereid­s bok Et fritt liv, om å flytte til familiens småbruk utenfor Kragerø.

Det er mulig Tveitereid er en av vennene Are Kalvø mistet «til naturen»; uansett er dette en alvorlig skildring av mye av det samme Kalvø får meg til å hyle av latter over. For også Tveitereid undrer seg over vårt forhold til natur, identitet, velstand, arbeidsliv og fritid. Tross alt har vårt svermeri for naturen startet omtrent samtidig med at vi sluttet å jobbe i den, leve i pakt med den: Den Norske Turistfore­ning ble dannet for bare litt over 150 år siden.

Tveitereid flytter til småbruket med både kunnskap om norsk arbeidsliv og rikholdige fakta om vårt forhold til natur og velstand i kofferten. Han skildrer dessuten sin egen families enorme forvandlin­g i løpet av noen få generasjon­er. Og mens Kalvø vender lykkelig tilbake til byen, litt mer venn med naturen enn før, blir Tveitereid vaerende på småbruket og ser tilbake på det livet han har forlatt i en oppjaget hovedstad med en type sunn undring. Det er blitt en essayistis­k, smart og velskrevet bok.

Noe med natur

Én ting er sikkert: Noe er i ferd med å skje med vårt forhold til naturen. Klimaendri­nger og et – tydeligvis – pågående ubehag knyttet til velstandsl­ivene våre, gjør at dette med natur er blitt et av høstens store boktemaer. Jeg for min del holder meg i byen og leser Are Kalvø om igjen, høyt, alene på kafé.

 ??  ?? Are Kalvøs versjon av skilt på fjellet.
Are Kalvøs versjon av skilt på fjellet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway