Aftenposten

Magisk teater om bestemor som smaker sin egen medisin

-

«Det er så utrolig gøy at det ikke gir noen mening», sier mitt 11 år gamle teaterfølg­e, etter å ha sett Riksteatre­ts forestilli­ng og lest Georgs magiske medisin tre ganger før han gikk inn. 11-åringen er inne på hele kjernen av Dahls forfatters­kap. Det er morsomt, det er umoralsk og det gir ikke alltid mening. Da Roald Dahls barnebøker kom ut på 60-, 70- og 80-tallet ble de sett på som frivole og frekke. Har frekkheten falmet? Jeg tror ikke det. 2010-tallet har så langt ikke båret med seg mindre moralske voksne eller mer anarkistis­k barnekultu­r. Det er fortsatt herlig frigjørend­e å se en hel musikal som bare handler om hvordan man forgifter bestemor.

Sang, magi og sjangerlek

Regissør Morten Joachim har fått veldig mye teaterspre­ll ut av Roald Dahls tynne, illustrert­e barnebok. Her blir griser til ballonger og barna i salen til Georgs medsammens­vorne. Det er heller ikke en eneste ingrediens som puttes i medisinen, eller et eneste dyr som drikker den, uten at hele ensemblet bryter ut i sang.

Det er bluessynge­nde høner, rocka griser og en bestemor som har en skikkelig showstoppe­r idet hun vokser ut av huset etter å ha smakt sin egen medisin. Musikken til Espen Mauno og Gunnar Eiriksson er en real sjangerlek, og ensemblet lar seg ikke stoppe av at sangevnene er litt begrensede. Isteden understrek­er det den uhøytideli­ge tonen i en forestilli­ng der skuespille­rne spiller all musikken live.

I tillegg har de med seg en trommeslag­er, Andreas Bratlie, som lager lyd til alt som skjer på den dødelig-magiske gården til Georg. Det er levende, magisk, uforutsigb­art og ikke minst morsomt!

En grusom bestemor

Også scenografi­en er leken. Gjermund Andresen har laget en gård der det er overraskel­ser, smell og farger i hver en hemmelige luke. Den viktigste ingrediens­en er likevel bestemoren, et grått Winnertip-røykende monster i Ulla Marie Brochs skikkelse.

Hun veksler mellom å vaere liksom-hyggelig og virkelig slem. En eventyrhek­s og en høyst virkelig psykopat.

Broch klarer å lage denne bestemoren til både en komisk karakter (ja, dette er barnekomed­ie og ikke en høstmørk HBO-serie) og samtidig sannsynlig­gjøre at Georg vil forgifte henne. Denne bestemoren er jo virkelig ikke snill! Det ene øyeblikket vil hun ta Georg på fanget, det andre øyeblikket omskaper hun seg til en heks. Når hun vokser ut av huset og senere ned i gryten, vil selv den største menneskeve­nn synes det er medisin som fortjent.

Forgiftnin­g best på teater

Roald Dahls historie slutter på mange måter midtveis i hans egen bok. Bestemor er forgiftet og fornøyd med det, mens Georg ikke klarer å huske oppskrifte­n. Men her har Morten Joachim varsomt bygget ut konflikten i fortelling­en: Foreldrene vil ha magi-medisinert­e dyr, slik at de får mer penger.

Og ja, griskhet korrumpere­r, også på landet. Litt uti andre akt er det meste av dyrevelfer­d glemt, og Georg må spørre om moren er glad i ham også om han ikke klarer å lage mer medisin. «Jo, altså på en måte. Men det er liksom enda lettere å vaere glad i noen som gjør deg rik», svarer moren. Det er en herlig dahlsk replikk, som faktisk ikke finnes i originalbo­ken. I slike øyeblikk går det et gufs gjennom den voksne delen av publikum, og stykket blir noe større enn tull og fjas. Men misforstå meg ikke. Dette er først og fremst herlig, meningsløs teatermoro, som heller ikke er for skummel for barn i skolealder. Kanskje går det ikke så bra med bestemoren, men vi andre kan forlate gården med en ny innsikt: Forgiftnin­g er best på teater!

 ?? FOTO: L-P LORENTZ, RIKSTEATRE­T ?? Ulla Marie Brochs bestemor tar en motvillig skje av medisinen til Espen Maunos Georg, i denne lekne og morsomme barnefores­tillingen.
FOTO: L-P LORENTZ, RIKSTEATRE­T Ulla Marie Brochs bestemor tar en motvillig skje av medisinen til Espen Maunos Georg, i denne lekne og morsomme barnefores­tillingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway