Aftenposten

Han er årets store politiske fenomen i USA

Demokraten­e har hatt en fåfengt drøm om å «snu» Texas i mange år. Nå er én mann i ferd med å tenne håpet for alvor. Aftenposte­n møtte demokraten­es nye stjerne, Beto O’Rourke.

- Lockhart, Texas

De kaller ham bare Beto.

Møtene hans trekker titusener.

Hans første plan er å vinne Texas.

Talene hans er blitt superhits i sosiale medier. Mange vil ha ham som president.

– Folk i Texas er så positive nå at det er helt fantastisk, sier senatskand­idat Beto O’Rourke til Aftenposte­n.

Det er like før de mørke skyene over oss slipper ned et voldsomt regnskyll, men rundt oss dirrer luften av spenning og opprømthet.

O’Rourke, som bare er kjent som «Beto», har hilst og klemt og kysset på hundrevis av mennesker i den vesle byen Lockhart. Det er på tide å reise videre for senatorkan­didaten, men menneskeme­ngden vil ikke gå hjem. De vil ha mer. En selfie til. Et smil. Et vennlig håndtrykk.

USAs nyeste politiske superstjer­ne gir tålmodig etter, selv om staben napper i ham. Ingen reagerer når de tunge dråpene plutselig begynner å falle.

Sammenlign­es med Obama

På noen korte måneder har Robert Francis «Beto» O’Rourke gått fra å vaere obskur kongressma­nn til liberal helt. Han er mellomvalg­ets store overraskel­se. Man kan allerede kjøpe «Beto for president»T-skjorter på nettet. Magasinjou­rnalister skriver ingresser som: «Er dette mannen som skal redde verden fra Trump?». De kaller ham «kennedyesq­ue» for det fyldige håret og det tannfulle smilet og sammenlign­er entusiasme­n rundt ham med Obamas tidlige dager.

De panegyrisk­e omtalene reflektere­r kanskje en viss desperasjo­n hos demokraten­e, som mangler klare utfordrere til Trump to år før valget i 2020. Foreløpig har Beto nok med å prøve å danke ut Ted Cruz, som har represente­rt Texas i seks år, for en plass i Senatet.

Likevel er det en spennende historie: meningsmål­ingene viser at Beto overrasken­de er innen rekkevidde av Cruz, en konservati­v favoritt og tidligere presidentk­andidat. Det var det ingen som hadde trodd for et halvt år siden.

– Alle som har jobbet med meg, har vaert så optimistis­ke og kraftfulle til tross for dårlige odds, sier Beto med et av sine bredeste smil.

– Det er utrolig inspireren­de.

Har Willie på laget

To dager før Aftenposte­n møter ham i Lockhart, kommer 55.000 mennesker for å se Beto i en park i Austin. Han får god drahjelp av countryleg­enden Willie Nelson, som har kastet seg inn i valgkampen for kongressma­nnen, men det er likevel høyst uvanlig for et amerikansk valgmøte – for ikke å snakke om et mellomvalg­møte. O’Rourke sier han får energi av optimismen blant tilhengern­e. Han bruker «vi» i stedet for «jeg» når han snakker om kampanjen sin.

– Vi definerer oss ikke ut fra hva vi er mot, men hva vi er for. Hva vi vil gjøre og hva vi vil oppnå. Vi drives av ambisjon for fremtiden, ikke av frykt, sier Beto.

Akkurat dette kan vaere Betos nøkkel til suksess, mener den politiske toppkonsul­enten Steve Schmidt.

– Vi lever i en tid fylt av sinne her i USA. Sinne er en sekundaer følelse som kommer fra frykt, sier Schmidt, som ledet John McCains kampanje i 2008, til Aftenposte­n.

Schmidt har også jobbet for republikan­erne George W. Bush og Arnold Schwarzene­gger, men har de siste årene blitt kritisk til president Trump og sitt eget parti.

– Beto har et inspireren­de og håpefullt budskap som appellerer til velgere over hele det politiske spekteret. Cruz derimot er en polarisere­nde politiker som bruker frykt og sinne. Dermed blir det et valg mellom to ytterpunkt­er, sier Schmidt.

– Jeg tror oppmøtet i dette valget kommer til å bli historisk stort, og jeg tror velgerne kommer til å stemme for eller mot «Trumpismen».

Har besøkt hver krok

Beto selv tror nøkkelen til sin suksess er hans innbitte og utmattende strategi. Mange mente han var urealistis­k da han kunngjorde at han ville besøke alle Texas´ 254 counties, uansett hvor avsideslig­gende eller konservati­ve de er.

– Jeg møter en del folk som sier: Jeg kommer ikke til å stemme på deg, men jeg liker kampanjen din. Jeg liker at du kom hit til min lille hjemby, sier O’Rourke og ler.

Beto selv vokste opp i El Paso, byen som ligger helt nede mot grensen til Mexico, i det vestlige hjørnet av Texas. Det er et sted «ingen ville besøke og ingen brydde seg om» sier han. Hans motstander, Ted Cruz, har beskyldt demokraten for å vaere «for lite tøff» når det gjelder å sikre grensen.

– Ingen er mer opptatt av grensesikk­erhet enn oss. Jeg og min kone bor der, vi oppdrar tre barn der, sier Beto.

Kongressma­nnen er opprørt over Trumpregje­ringens politikk med å separere barn fra foreldrene på grensen og internere dem i leire i Texas. Han kaller det «terror».

– Det som blir gjort i vårt navn er uamerikans­k og uakseptabe­lt, sier O´Rourke til Aftenposte­n.

Trumpregje­ringens argumentas­jon om at det har kommet en flom av barn til grensen, stemmer ikke, sier han.

– Det er en måte å skremme befolkning­en på. Og nå tør ikke de som kunne tatt seg av disse barna, å melde seg. Det som skjer er inhumant. Vi er nødt til å sette barnas velferd først, før alt annet, sier Beto O’Rourke.

Vokste opp på grensen til Mexico

Like før han skal gå på scenen i det lille teateret i Lockhart står Beto bøyd backstage og konsentrer­er seg. Han har gjort det hundrevis av ganger, men er tilsynelat­ende like intens hver gang. Det er dette han er blitt kjent for: talene som han leverer med dirrende energi og steil optimisme. Han heiser de smale buksene opp rundt den lange skranglete kroppen, og retter på skjorten som fort skal bli våt av svette på ryggen.

En spydig kommentato­r kalte ham nylig «den svette kongressma­nnen fra Texas».

Betos valgkampta­le handler om helseforsi­kring for alle, om innvandrin­g, om at det er på tide at USA slutter å starte kriger. Han snakker om klimaendri­nger – til svaert lunken applaus – og om at amerikaner­ne nå må stå frem og ta ansvar, for seg selv og for demokratie­t sitt. Noen roper «Lying Ted!», president Trumps mobbenavn på motstander­en Ted Cruz. Men Beto ignorerer det.

– Dette er et sannhetens øyeblikk for landet vårt, sier kongressma­nnen. Det klapper alle for.

Han forteller også om møter med immigrantf­oreldrene og barn som er blitt adskilt. Mange i salen begynner å gråte. Dette er et svaert sårt tema i Texas.

– Jeg er fra El Salvador og kom hit som barn. Det kunne vaert meg. Jeg kan ikke tro at landet vårt har gjort dette, sier Tania Pineda (44). Hun og datteren Alexis er kommet for å se O’Rourke for første gang.

– Jeg og familien min har stemt republikan­sk tidligere. Men Beto gir meg håp, sier Pineda.

Kan Beto snu Texas?

Texas er USAs andre mest folkerike stat, med 38 stemmer (såkalte valgmenn) når landet velger president. Bare California er større med 55. Delstaten har ikke stemt på en demokrat siden Jimmy Carter i 1976. De har heller ikke valgt en demokratis­k senator siden 1988.

Likevel har mange demokrater lenge håpet at de etter hvert ville kunne få fotfeste igjen i Texas. Det skyldes at delstaten er i rask endring. Befolkning­en økte fra 20 millioner til 28 millioner fra 2010 til 2017. Mye av økningen kom i og rundt de store byene der støtten til demokraten­e er større. Litt under halvparten av veksten var tilflytter­e, blant annet et stort innrykk fra California.

Texas blir også raskt mer multikultu­relt. Bare litt over førti prosent av befolkning­en er i dag etnisk hvite. Den hvite delen av befolkning­en er dessuten aldrende. Hispanics vil bli den største enkeltgrup­pen i løpet av 2022, ifølge Texas Demographi­c Center.

– For å vinne vil Beto måtte lage en ny koalisjon av innflytter­e, ungdom, kvinner og hispanics som vi ikke har sett i Texas tidligere, sier konsulent og valgeksper­t Steve Schmidt.

Nøkkelen til suksess

Det er langt fra alle som har kastet seg på Betobølgen. Wes Myler driver en liten butikk i den vesle byen Coleman, midt i Texas. Han advarer mot å tro at endring og progressiv politikk vil gjøre staten bedre.

– Folk flytter hit og vil endre på ting og påvirke oss til å endre våre verdier. Men hvis de forlater California fordi de ikke liker seg der, hvorfor prøver de da å gjøre Texas om til California? sier Myler.

– Jeg pleier å minne om at Texas er en suksess nettopp på grunn av de verdiene vi har hatt. Vi er en stat som har verdsatt frihet, lave skatter og minimal innblandin­g fra staten. Det har gjort oss rike og attraktive.

Ted Cruz ble tatt på sengen av O’Rourkes hurtigvoks­ende popularite­t. Beto-kampanjen har samlet inn mer penger enn Cruz, til tross for at de bare godtar bidrag fra enkeltpers­oner.

Nå har Cruz og republikan­ske støttegrup­per slått tilbake med harde angrep i TV-reklamer. Motstander­ne fremhever blant annet at Beto ble arrestert to ganger i ungdommen og forsøkte å stikke av fra en bilulykke der han var påvirket av alkohol.

Fortsatt en underdog

Det er fortsatt langt frem til en seier i november for Beto O’Rourke. Senatsvalg­kampen i Texas kan bli en thriller. Det kan også vaere med å avgjøre om Demokraten­e tar kontroll i Senatet.

Beto selv er opptatt av å fortsette sin nesten maniske kampanje rundt om i Texas. På spørsmål om hvordan han skal få vippevelge­rne ned fra gjerdet, svarer han slik:

– Jeg må bare gjøre enda mer av det jeg har gjort. Med enda mer intensitet. Vi skal dukke opp overalt og lytte til alle, sier Beto.

– Og til syvende og sist tror jeg ikke folket i Texas vil tillate at vi ikke griper dette øyeblikket nå.

 ??  ?? Beto O’Rourke har et publikumst­ekke som gjør at han blir sammenlign­et med Barack Obama og John F. Kennedy. Her er han på vei inn på scenen for å holde tale.
Beto O’Rourke har et publikumst­ekke som gjør at han blir sammenlign­et med Barack Obama og John F. Kennedy. Her er han på vei inn på scenen for å holde tale.
 ??  ??
 ?? FOTO: STEIN J BJØRGE ?? Beto er fortsatt en underdog i en stat som har vaert dominert av konservati­ve politikere i tre tiår.
FOTO: STEIN J BJØRGE Beto er fortsatt en underdog i en stat som har vaert dominert av konservati­ve politikere i tre tiår.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway