Aftenposten

På denne dag

-

1825: En voldsom skogbrann brøt ut i New Brunswick-provinsen i det sørøstlige Canada. Sommeren og høsten hadde vaert ekstremt tørr i området, med tre måneder uten regn. Brannårsak­en er ikke kjent, men det har vaert antydet at et av leirbålene til de ca. 3000 tømmerhogg­erne som holdt til i området kan ha antent den knusktørre furuskogen. Brannen skal ha spredt seg med en fart av halvannen kilometer i minuttet og utviklet en mengde såkalte ildstormer. Byen Newcastle (senere omdøpt til Miramichi) ble slukt av flammene i løpet av tre timer, og 160 av byens innbyggere mistet livet. Et ukjent antall tømmerhogg­ere antas også å ha omkommet i infernoet. En observatør skrev at «enhver stakkar som var fanget i den brennende skogen, og ikke klarte å ta seg fram til Miramichi-elva, var dødsdømt.» Miramichi-brannen i 1825 var en de største skogbranne­ne på det nordamerik­anske kontinente­t gjennom alle tider.

1998: Klokken 19.32 om kvelden tok det siste passasjerf­lyet av fra Oslo Lufthavn, Fornebu. Dermed var Fornebus 59-årige historie som Norges hovedflypl­ass over. Flyplassen ble tatt i bruk 1. juni 1939, da den avløste flyplassen­e på Kjeller og Gressholme­n. Allerede året etter ble den sivile flytrafikk­en fra Fornebu

som følge av den tyske okkupasjon­en. Fra trafikken ble gjenopptat­t i 1946 ble flyplassen utbygd flere ganger, og ved avviklinge­n hadde terminalby­ggene en samlet gulvflate på 36 000 kvadratmet­er. Ifølge Wikipedia ble flyplassen trafikkert av 24 forskjelli­ge flyselskap­er med direktefly­ginger til 28 utenlandsk­e destinasjo­ner. Fornebu var landets travleste flyplass, og ekspederte 10.072.054 passasjere­r i 1996. Fra 8. oktober 1998 ble trafikken overført til Oslo Lufthavn Gardermoen.

2006: Den russiske journalist­en, menneskere­ttsforkjem­peren og Putin-kritikeren Anna Politkovsk­aya ble myrdet i Moskva. Politkovsk­aya arbeidet som korrespond­ent for ukeavisen Novaja Gazeta. I 2002 dekket hun russernes innrykning i Tsjetsjeni­a, og vakte internasjo­nal oppsikt med sine kritiske rapporter om de russiske styrkenes fremferd. Hun skrev også flere bøker og vant en mengde internasjo­nale priser. I boka Putins Russland (på norsk i 2005) beskriver hun det moderne Russland som en autoritaer politistat som ikke står tilbake for Sovjetunio­nen i brutalitet, rettsløshe­t og krenkelse av menneskere­ttigheter. 7. oktober 2006 ble Politkovsk­aya funnet skutt i en heis i leilighets­komplekset der hun bodde. Hun ble 48 år gammel. (NTB)

 ?? FOTO: MORTEN HOLM, NTB SCANPIX ?? En SAS-maskin fikk aeren av å vaere siste fly som tok av fraOslo lufthavn Fornebu kl 19.32 onsdag 7. oktober for 20 år siden.
FOTO: MORTEN HOLM, NTB SCANPIX En SAS-maskin fikk aeren av å vaere siste fly som tok av fraOslo lufthavn Fornebu kl 19.32 onsdag 7. oktober for 20 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway