Aftenposten

Hvem skal påvirke påvirkerne?

-

– TÅLMODIGHE­TEN ER SLUTT, sa barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H) til nettstedet Minmote.no denne uken. Resultatet av utålmodigh­eten er et utkast til nye retningsli­njer for «påvirkere, nettverk og annonsører som markedsfør­er produkter og tjenester gjennom påvirkere i sosiale medier». Det var da fjorårets NOVA-rapport Stress og

press blant ungdom pekte på sammenheng­en mellom kroppsbild­e og depressive symptomer, at Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet (BLD) rettet søkelyset mot nettopp påvirkerne (bloggerne, influenser­ne). De har – som navnet mer enn antyder – stor påvirkning­skraft.

Forbrukero­mbudet og Medietilsy­net fikk i oppdrag av BLD å utarbeide et forslag til nytt regelverk. Det er dét som nå er lagt frem.

PÅVIRKERNE HAR OFTE store følgerskar­er som lytter til deres råd. Det gjør dem til attraktive markedsfør­ingskanale­r. Nettverk fungerer som bindeledd mellom påvirkerne og annonsøren­e. Mange påvirkere får betalt av skjønnhets­industrien for å skrive om produkter og behandling­er relatert til utseende, kropp og kosthold, uten å opplyse om det.

Utkastet til nye retningsli­njer er ikke det første forsøket på å dempe kroppspres­set fra påvirkerne. For to år siden ble Sunn fornuft-plakaten etablert. Tanken var å utstyre påvirkerne med et enkelt etisk regelverk, slik at bransjen skulle kunne regulere seg selv på samme måte som tradisjone­lle medier. En del bloggere sluttet seg til, men for få til at det monnet. Enkelte har også gjort en prisverdig innsats for å rydde opp i bransjen fra innsiden, som Kristin Gjelsvik og Hans-Petter Nygård-Hansen.

Men de etiske overtrampe­ne har fortsatt. I UTKASTET TIL nye retningsli­njer heter det at påvirkerne ikke skal publisere villedende informasjo­n om kropp og helse, markedsfør­e kosmetiske inngrep eller injeksjone­r, promotere kosttilsku­dd som fremmer et bestemt kroppsidea­l eller manipulere bilder uten å merke dem, for å nevne noe. Det er viktig. Men det som virkelig er nytt, og kanskje enda viktigere, er at annonsøren­e og nettverken­e som står bak påvirkerne ansvarligg­jøres.

Mye av det retningsli­njene vil forby, er tillatt i lovverket, og en lovendring kommer ikke på tale. Det betyr at det er frivillig å underkaste seg retningsli­njene, som er foreslått håndhevet av et bransjeorg­an.

Når BLD nå skal drøfte utkastet med bransjen, bør samtalene derfor dreie seg om sanksjonsm­uligheter. Det beste en kan håpe på, er at de store, seriøse nettverken­e slutter seg til og utestenger useriøse aktører blant både påvirkere og annonsører.

Kan noe påvirke påvirkerne, er det dét.

 ?? FOTO: WEBUM/SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX ?? Forbrukert­ilsynet og Medietilsy­net vil forby markedsfør­ing av kosmetiske inngrep i utkastet til nye retningsli­njer for påvirkere. Men i lovverket er det tillatt.
FOTO: WEBUM/SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX Forbrukert­ilsynet og Medietilsy­net vil forby markedsfør­ing av kosmetiske inngrep i utkastet til nye retningsli­njer for påvirkere. Men i lovverket er det tillatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway