Aftenposten

Håper på skroting av ebok-moms

-

Det er en klar forventnin­g i bokbransje­n om at momsen på ebøker skrotes når statsbudsj­ettet legges frem i dag.

Bokbransje­n har i årevis ventet på at momsen på ebøker skal fjernes. I dag er momsen på ebøker på 25 prosent, mens det er momsfritak for papirbøker.

– Det er klart vi forventer at Kulturdepa­rtementet nå stryker momsen på ebøker. Dette står jo svart på hvitt i Jeløya-plattforme­n, sier Forleggerf­oreningens administre­rende direktør Kristenn Einarsson til NTB.

Han sier at embetsverk­et nå bør vaere godt forberedt på en slik endring, siden dette har vaert tema i mange år og dette nå er noe som er løst for pressen. Norge har nullmoms på elektronis­ke nyheter.

Ville kutte i 2010

Trine Skei Grande har i mange år snakket for å fjerne momsen på ebøkene. Allerede da statsbudsj­ettet ble lagt frem i 2010 sa Venstre-lederen til NTB at finansmini­steren burde benytte anledninge­n til å slå fast at det ikke skal betales merverdiav­gift ved kjøp av ebøker.

Når hun nå er kulturmini­ster, er hennes eneste kommentar til NTB på spørsmålet: Vent og se!

– Kulturmini­steren har jo utpekt 2019 til bokår og Norge er gjesteland under bokmessen i Frankfurt. Nå kan jo Skei Grande krone dette med å fjerne momsen på ebøker, sier Kristenn Einarsson. Han viser også til at EU gjorde et vedtak tirsdag som gjør at alle EUland nå kan likestille digitaleog papirbøker.

– Dermed kan EU-land innføre dette fra nyttår. Vi bør ikke vaere dårligere, sier Einarsson. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway