Aftenposten

Vitenskape­lig enighet er ikke politisk

- Katja Sverdlilje stipendiat, Senter for Materialvi­tenskap og nanoteknol­ogi, Universite­tet i Oslo

Norske klimaforne­ktere, Donald Trump og vaksineske­ptikere forstår ikke hva vitenskape­lig konsensus er. Det er et demokratis­k problem.

«Er det konsensus så er det politisk», fikk jeg slengt på skjermen i nok en internett-debatt – om klima denne gang. Det var administra­tor av Facebook-gruppen «Klimareali­stene» som deretter påpekte at «Konsensus er når politikere stemmer over noe, helt uten å ta hensyn til faktaene». Administra­toren mente at man i naturviten­skapen først analyserte alle dataene, før man så trekker konklusjon­en til slutt. Jeg fikk også beskjed om å laere meg å «skjelne mellom politikk og vitenskap». Debatten strandet raskt etter det.

Jeg satt igjen med en gryende bevissthet om at det ikke er konsensus om hva begrepet «konsensus» betyr.

Til å stole på

Når Donald Trump påstår at klimaendri­ngene er et kinesisk komplott for å skade amerikansk­e interesser, eller når den amerikansk­e senatoren Mark Pryor sier at forskere er splittet i synet på evolusjon, trekker de i tvil etablert vitenskap og kunnskap. Konspirasj­onsteorier som flat jord og vaksinemot­stand har en litt annen vinkling i og med at tankegange­n krever at alle forskere, vitenskaps­folk og en haug andre som må vaere med på leken for å gjøre den troverdig, lyver.

I bunn og grunn trekker de i tvil vitenskape­lig konsensus eller prøver å få den til å fremstå som korrupt. I tillegg viser det seg at mange tror det er mye mindre enighet blant vitenskaps­folk enn det egentlig er. Da har vitenskape­n problemer med både troverdigh­et og kommunikas­jon utad.

Som forsker innen batteritek­nologi prøver jeg å finne ut av ting vi ikke vet ennå, innen et ganske snevert fagfelt. For å klare det er jeg avhengig av tillit til flere områder innen naturviten­skapen. Jeg må kunne stole på at artiklene jeg bruker som grunnlag for undersøkel­sene mine, er noenlunde til å stole på. Når jeg leser en laerebok, må jeg kunne ha tillit til at den er skrevet med grunnlag i nitid utarbeidet kunnskap.

Siden mye av faglittera­turen handler om elektrisit­et, er det stort sett ganske klar enighet om fenomenene jeg studerer, og om måter å tolke dem på. Med andre ord, det hersker en vitenskape­lig konsensus om disse fenomenene.

Da har jeg i bakhodet at resultaten­e og tolkningen­e av dem er blitt undersøkt, vurdert, forsøkt gjentatt, forsøkt avkreftet, har bestått alle rimelige tester og kommet ut av det som allment akseptert kunnskap. Dette skiller seg fra konsensus om klimapolit­ikk, atomnedrus­tning, FN-sanksjoner og andre ting som handler om at mennesker med innflytels­e kommer frem til et felles standpunkt der forskjelle­ne som må bearbeides, er forskjelle­r i meninger eller verdier.

Ingen tro eller ideologi

Det er også verd å minne seg selv på at vitenskap er en metode, ikke en tro eller ideologi – og det er den beste metoden vi har klart å utarbeide så langt for å undersøke og forstå verden rundt oss og hverandre. I naturviten­skapen kan vi ofte måle hva som er riktig, uavhengig av hva noen måtte mene om det. Metoden er brutalt udemokrati­sk på en måte, i og med at naturens gjøren og laden ikke innretter seg etter hva noen måtte mene – naturen er slik den er, og det er det den vitenskape­lige metoden er egnet til å prøve å finne ut av.

Det er likevel ingen tvil om at forskere også tar feil. Men når så å si alle som har forsket på og studert et fenomen i årevis, kommer til samme konklusjon, da er sjansen overvelden­de for at den konklusjon­en er riktig. I hvert fall såpass riktig at vi kan bruke kunnskapen til å utvikle redskaper og etter hvert finne ny kunnskap.

Da skal det mye til å endre den – typisk nye opplysning­er som er tydelig i strid med konklusjon­en, og som viser seg pålitelige – som igjen vil si at de blir gjenstand for grundig testing. Det har skjedd på flere områder, for eksempel innen geologi der man frem til midten av 1900-tallet mente at kontinente­ne lå fast. Etter flere tiår med observasjo­ner og analyser, kom man frem til en konsensus om at kontinente­ne beveger seg langsomt rundt på jordoverfl­aten. For det trengs mer enn én enkelt observasjo­n eller studie for å endre konsensus, fordi den bygger på lang tids forskning og erfaring. Og er det noe en forsker synes er spennende, så er det å finne ut noe som viser at det vi «alltid» har trodd, er feil. I praksis er det dessverre, eller heldigvis, sjelden det skjer.

Nå er det ikke slik at konsensus alltid har bygget på store mengder data, observasjo­ner eller tilstrekke­lig innsikt, heller ikke i naturviten­skapen. Det har for eksempel vaert bred enighet om at verden er laget av elementene ild, luft, vann og jord, og at helsen vår styres av balansen mellom galle, blod og snørr. Men vi er kommet et stykke videre fra naturviten-

skapelige konsensuse­r som bygger på filosoferi­ng heller enn observasjo­n og analyse.

Konsensus vs. hypoteser

Det er en god del vi ikke vi har funnet gode svar på ennå, mørk energi for eksempel. Da kaller vi det heller ikke konsensus, men et knippe hypoteser som kan vaere mer eller mindre forenlige.

Kaller vi det en teori, er det konsensus om det. For klimaendri­nger, evolusjon og vaksiner har vi opparbeide­t en overvelden­de informasjo­nsmengde som gir klare konklusjon­er og en sterk vitenskape­lig konsensus.

Men det er jo ikke alltid det fremstille­s slik utenfor vitenskape­lige kretser. Klimaforsk­ning kan fremstille­s som usikker, vaksiner som uvirksomme eller farlige og utviklings­laeren som mangelfull. Da kan det bli vanskelig for alle som ikke befinner seg i forsknings­gruppene, å gjøre valg, fordi de ikke er sikre på om det er noe å bry seg om. Valgene blir ikke informerte, fordi informasjo­nen er blitt uklar etter å ha blitt filtrert gjennom sosiale medier, blogger og nettsider som har bestemte oppfatning­er om hvordan ting henger sammen.

Vi blir handlingsl­ammet. Og det kan godt vaere hensikten med å trekke konsensus i tvil – at man da blokkerer handling som ellers ville blitt gjort på grunnlag av forskninge­n, fordi det strider mot noens overbevisn­ing eller interesser. Diskusjone­r blir redusert til en utveksling av «naehei, så» – «å joda» som ikke fører noe sted hen. Slik kan debatter og avstemning­er blokkeres og dermed vinnes ved at kunnskapsg­runnlaget blir uthult.

I det lange løp er det få som er tjent med at vi tar avgjørelse­r på feilaktig grunnlag. Da er det som oftest nyttig å ta hensyn til vitenskape­lig konsensus i de tilfeller det er aktuelt. Vi må gjerne utfordre den hvis vi ser at noe skurrer, men da kreves det at vi gjør det saklig. Og hvis vi finner det for godt å ikke ta hensyn til vitenskape­lig konsensus, kan vi godt vaere aerlige på det i stedet for å fremstille det som at den ikke eksisterer.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Som forsker innen batteritek­nologi prøver jeg å finne ut av ting vi ikke vet ennå. Men det er ganske klar enighet om fenomenene jeg studerer, og om måter å tolke dem på. Med andre ord, det hersker en vitenskape­lig konsensus om disse fenomenene, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Som forsker innen batteritek­nologi prøver jeg å finne ut av ting vi ikke vet ennå. Men det er ganske klar enighet om fenomenene jeg studerer, og om måter å tolke dem på. Med andre ord, det hersker en vitenskape­lig konsensus om disse fenomenene, skriver kronikkfor­fatteren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway