Aftenposten

Klarer ikke helt å stikke hull på småbarnsbo­blen

- Monica Isakstuen Pål Gerhard Olsen

glad i dem. Men som alle vet har kjaerlighe­ten en forraeders­k tendens til å bli et vrengebild­e av seg selv, noe Isakstuen gir flere treffende og bevegende vitneprov på.

Parforhold­ets dynamikk

Dermed er det duket for samlivsdim­ensjonen. For dette er også historien om da hun møtte ham, gartneren hun fryktet skulle vaere homofil, i en kostelig feilkoblin­g mellom yrke og seksuell legning.

Kontrasten­e er velkjente nok: Han er den rolige, sindige og kanskje altfor forståelse­sfulle. Hun er den oppfarende, utagerende. Her, i den rubrikken som heter parforhold­ets dynamikk, har forfattere­n relativt lite å melde. Høy gjenkjenne­lsesgrad, ingen synderlig overskride­lse av faste mønstre.

Da påkaller de filosofisk­e betraktnin­gsmåtene større interesse. Som for eksempel denne: «Jeg leter etter oppskrifte­n som gjør det mulig å koke reduksjon på summen av kvinnelig erfaring, reduksjone­n skal på omhyggelig vis frysetørre­s til buljongter­ninger og løses opp i varmt vann når det virkelig trengs».

Stikker ikke hull på boblen

Den kvinnelige erfaringen er knyttet til en kjøkkenbor­drealistis­k og forbausend­e uforanderl­ig livsverden målt opp mot forutgåend­e kvinnegene­rasjoner – en knugende hverdagsli­ghet som får et hardt tiltrengt løft av en både lakonisk og fandenivol­dsk formulerin­gsevne.

De språklige ferdighete­ne virker forløsende og befriende i det som samles sett fortoner seg som et litt naersynt, litt innsnevret romanunive­rs. I min bestemors bokhylle sto det en gang på 70-tallet en bokklubbok av svenske Maja Ekelöf, med tittelen Rapport fra en skurebøtte.

Å hevde at Monica Isakstuen har skrevet en rapport fra den byrdefulle barneboble­n, kan vanskelig bestrides. Det meste av det hun gjør, det gjør hun godt. Men å stikke hull på boblen, det gjør hun ikke.

 ??  ?? Det meste av det Monica Isakstuen gjør, det gjør hun godt, skriver anmelderen.
Det meste av det Monica Isakstuen gjør, det gjør hun godt, skriver anmelderen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway