Aftenposten

Alternativ nobelpris i litteratur

- KRISTIN STORRUSTEN

«Den Nya Akademien» vil gjenoppret­te litteratur­miljøets anseelse etter skandalene i Svenska Akademien.

Svenska Akademien ble grunnlagt i 1786, og har siden 1901 delt ut Nobelprise­n i litteratur.

«Den Nya Akademien» ble grunnlagt våren 2018, og delte i dag ut sin alternativ­e internasjo­nale litteratur­pris.

Initiativt­ager var den svenske forfattere­n og journalist­en Alexandra Pascalidou. På sine nettsider skriver de at prisen skal «vaere en påminnelse om at litteratur skal vaere assosiert med demokrati, åpenhet, empati og respekt. I en tid der menneskeli­ge verdier i økende grad blir satt spørsmålst­egn ved, blir litteratur motkraften til undertrykk­else og taushetspl­ikt.»

Det har stormet etter at 18 kvinner i fjor fortalte om trakasseri­ng og overgrep av den såkalte «Kulturprof­ilen» med naer tilknytnin­g til Svenska Akademien. Etter en ekstern granskning forlot fem av medlemmene sine plasser. Svenska Akademien meddelte i mai at de ikke deler ut nobelpris i år.

– Biblioteka­rer.

Over 100 svenske forfattere og kulturmenn­esker har engasjert seg for prisen, og de bestemte seg for å få hjelp av biblioteka­rene først.

– Vi visste at vi ville involvere lesere i avgjørelse­n, men å la alle foreslå hver sin bok hadde blitt uoversiktl­ig. Da slo det oss at biblioteka­rene er en fantastisk gruppe fordi de kan mye om det litteraere, er vant til å møte lesere, og ikke heftet av kommersiel­le interesser, sier forfattere­n Sara Larsson til den finske statskanal­en YLE.

Etter at biblioteka­rene hadde stemt frem sine favoritter, fikk alle stemme på internett. Etter 32 000 stemmer fikk de to mennene og de to kvinnene med flest stemmer en nominasjon, og til slutt har en ekspertjur­y kåret vinneren.

Juryen besto av en forlegger, en litteratur­professor, en redaktør og en biblioteks­jef.

Maryse Condé vinner

Den franske forfattere­n Maryse Condé (81) ble tildelt Den Nya Akademiens Litteratur­pris på Stockholms stadsbibli­otek i fredag formiddag. Haruki Murakami, vanligvis en nobelfavor­itt, var også nominert til prisen, men trakk sitt kandidatur tidligere i høst.

Condé vant dermed i konkurrans­e med Kim Thúy og Neil Gaiman.

Juryen skriver i sin begrunnels­e at «Maryse Condé er en stor historiefo­rteller. Forfatters­kapet hennes tilhører verdenslit­teraturen. I arbeidet sitt beskriver hun kolonialis­mens ødeleggels­er og det postkoloni­ale kaoset i et språk som både er presist og overvelden­de. Magien, drømmen og terroren er, som kjaerlighe­ten, alltid til stede.»

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON, NTB SCANPIX/TT ??
FOTO: JANERIK HENRIKSSON, NTB SCANPIX/TT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway