Aftenposten

Vil redde altermotiv fra krigen

Veggmaleri­et i Iladalen kirke fremstille­r motstandsp­rester som Jesu disipler. – En perle som fortjener å skinne, sier presten.

- EDEL BAKKEMOEN

Veggmaleri­et i Iladalen kirke fremstille­r motstandsp­rester som Jesu disipler. – Det er en perle som fortjener å skinne, mener presten.

– Fresken er et klenodium, men er dessverre ikke blitt ivaretatt som den burde. Maleriet er nesten gjengrodd, så motivet er ikke lenger så lett å se, sier sogneprest Knut Rygh i Sagene og Iladalen menighet.

Aftenposte­n har tidligere skrevet at Iladalen er en ni kirker som kan bli tatt ut av menighetsb­ruk. Morten Stige, som er avdelingsl­eder hos Byantikvar­en og ekspert på kirkearkit­ektur, har tatt til orde for at det haster å frede kirker som eventuelt legges ned. Han mener maleriet i Iladalen høyner verdien av kirken.

– Dette er saerlig interessan­t fordi det å bruke levende modeller i kirkekunst binder sammen bibelhisto­rien og vår naere historie. Bakgrunnen for denne alterfresk­en var ukjent for meg, sier Stige.

Rygh forteller at det under en bispevisit­as i 2003 kom en anbefaling om å få renset dette maleriet, men det har ikke vaert økonomi i systemet til det.

– Alterfresk­en er en skjult skatt fra krigstiden og en del av byens krigshisto­rie. Som kirkemaler­i er det en perle som fortjener å skinne, sier presten.

Motivet er Kristi himmelfart

Fondveggen bak altertavle­n ble malt av Per Vigeland i tiden mellom 1941 og 1944. Da kirken ble innviet Kristi himmelfart­sdag 1941, var kun midtpartie­t med Kristus ferdig. Motivet er fra himmelfart­en. Rundt Kristus kneler eller står elleve disipler.

I det midtøsten-inspirerte bybildet bak ser vi Iladalen kirke skille seg ut blant fremmedart­ede bygninger.

– I disiplene kan man tydelig gjenkjenne trekk fra samtidens motstandsp­rester. De la ned embetet, mistet lønnen og samlet seg rundt Kristus. Også prosten Frederik Prytz er med; han står litt skyldbetyn­get med nedsenket blikk, forteller sogneprest Knut Rygh. Prytz døde i 1937. Han var far til finansmini­ster Frederik Prytz, som satt i Quislings regjering under krigen.

Innviet kirken under krigen

Rygh tolker maleriet som en del av motstandsk­ampen i kirken.

Biskop Eivind Berggrav, som innviet kirken, er med som Johannes ytterst til venstre i bildet, hvor han hilser Frelseren med begge armer reist. Sogneprest­en i Iladalen, Jacob Oftebro Rødland, er fremstilt som Peter.

Biskop Berggrav var en samlende skikkelse i den kirkelige motstandsk­ampen. Han var hovedmanne­n bak biskopenes hyrdebrev på nyåret i 1941, og bak bekjennels­esskriftet Kirkens Grunn, som dannet grunnlaget for prestenes embetsnedl­eggelse 1. påskedag 1942.

24. februar 1942 la de norske bi-

skopene ned sine statlige embeter i protest mot det nazistiske styret. I april 1942 ble Berggrav arrestert og deretter internert i sin egen hytte i Asker i tre år.

Foreviget på altertavle­n ellers er sogneprest Jon Jørund Mannsåker i Trefoldigh­et menighet, hjelpepres­t Alexander Johnson i Uranienbor­g menighet, sogneprest Mikael Mikkelsen Johne i Jakob menighet, sogneprest Lauritz Thrap Heuch i Sagene menighet, prest Fred. Tybring i Uranienbor­g menighet, prest Dagfinn Hauge i Lilleborg menighet, samt prest Arne Fjeldberg i Frogner menighet. Maleren og glasskunst­neren Per Vigeland (1904–68) var sønn av Emanuel Vigeland, nevø av Gustav Vigeland og far til smykkekuns­tner Tone Vigeland og metallkuns­tner Pål Vigeland. Han har dekorert en rekke kirker.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Sogneprest Knut Rygh (t.v.) og Morten Stige, avdelingsl­eder hos Byantikvar­en mener freskomale­riet i Iladalen kirke trenger en oppfriskni­ng.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Sogneprest Knut Rygh (t.v.) og Morten Stige, avdelingsl­eder hos Byantikvar­en mener freskomale­riet i Iladalen kirke trenger en oppfriskni­ng.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway