Aftenposten

Konflikten i Jemen

-

En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot houthi-bevegelsen som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014. De forente arabiske emirater deltar i koalisjone­n og har soldater på bakken sør i Jemen. Det har også Sudan og Frankrike. Saudi-Arabia har gjennomfør­t tusenvis av flyangrep i Jemen. Alle parter i konflikten anklages av menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er for krigsforbr­ytelser. Konflikten har drevet tre millioner mennesker på flukt.

Storbritan­nia, Frankrike og Iran stiller følgende tre krav:

En umiddelbar våpenhvile fra alle parter.

Avtale mellom de stridende partene om å forhandle frem en politisk løsning gjennom FN-megling.

Gjennomfør­ing av tiltak som raskt vil gjenoppliv­e Jemens økonomi og tillate fri import av varer og humanitaer hjelp inn i Jemen, samt sikre at varene og hjelpen kan nå frem til alle deler av landet.

– Blod på hendene

– Partene i denne konflikten har allerede blod på hendene, og de risikerer nå å baere ansvaret for en hungersnød som rammer millioner, sier Egeland.

FN har tidligere slått fast at verdens verste humanitaer­e katastrofe utspiller seg i Jemen. FN ber nå den saudileded­e koalisjone­n stanse luftangrep­ene som dreper sivile, melder BBC.

Angrepene bidrar til det FN frykter kan bli den verste hungersnød­en på 100 år. Bare siden juni er over 400.000 mennesker tvunget på flukt fra kampene ved havnebyen Hodeida.

Over 22 millioner mennesker er avhengig av mat utenfra, og SaudiArabi­as koalisjon har fått kraftig kritikk for å ha hindret leveranser av varer og nødhjelp til landets havner og flyplasser. I dag får hjelpeorga­nisasjonen­e tilgang, men FN krever at også livsviktig­e kommersiel­le matvarer og drivstoff må få passere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway