Aftenposten

«Mye tyder dessverre på at Jørn Holme har vaert Norges siste betydnings­fulle riksantikv­ar»

Les Knut Olav Åmås’ kommentar.

- Kommentar Knut Olav Åmås

Holme gikk av for et par uker siden etter ni år som sjef for Direktorat­et for kulturminn­eforvaltni­ng, også kalt Riksantikv­aren.

Mange la merke til den noe hjelpeløse stillingsa­nnonsen for å finne hans etterfølge­r. Klimaog miljødepar­tementet søkte etter «Riksantikv­ar hos Riksantikv­aren», og ordet «ledelse» forekom fem ganger i den seks setninger lange annonsen. For øvrig var det tynt med faglig innhold.

Men Jørn Holme har tydeligvis greid å gjøre embetet adskillig mer attraktivt enn det var for noen år siden. Søkerliste­n, som nå er under behandling, har en rekke faglig sterke navn. Det er spennende og viktig hvem som snart blir ansatt.

Over til regionene

Spørsmålet erhvorvikt­ig. Mye tyder dessverre på at Jørn Holme har vaert Norges siste betydnings­fulle riksantikv­ar. Fylkeskomm­unenes nye rolle fra 2020 innebaerer nemlig at de får ansvar for alt av kulturminn­er i Norge – bortsett fra kirkene og et femtitall av statens viktigste eiendommer.

Det kan føre til mange stygge lokale og regionale hestehandl­er – og maktbruk uten hensyn til nasjonale verneinter­esser. Den nasjonale kulturminn­epolitikke­n blir overlatt til regionene, og de bør kunne overprøve kommunene hvis nasjonale verdier står i fare. Og Riksantikv­aren bør kunne bringe sakene inn til regjeringe­n.

Jeg har møtt riksantikv­ar Jørn Holme i profesjone­lle sammenheng­er – gjennom Aftenposte­n, Kulturdepa­rtementet og Stiftelsen Fritt Ord – men har også fått vaere med minst en gang årlig på en reise for å se på kulturminn­er som har vaert i en verneprose­ss. Det er fra dette ståstedet som observatør jeg skriver, på vegne av en interesser­t offentligh­et, ikke som kulturminn­e-ekspert.

Holme har fått mye begrunnet kritikk. Her er en begrunnet takk.

Kritikk i starten

Andre får dømme hva Holme har gjort faglig sett, om det har vaert bra, om det har vaert nok. Det gjør de da også. Noen med høy stemme og krystallkl­are dommer – ja, endatil et opprop med krav om øyeblikkel­ig avgang, fra et par dusin kulturarbe­idere for seks år siden. For han var feig og veik, han gjorde altfor

lite, saerlig i området der klagerne bodde, og han var mest opptatt av å vaere i mediene.

De som etterlyste større nasjonal handlekraf­t og overstyrin­g av lokalpolit­ikerne, skal få litt å bryne seg på nå når fylkeskomm­unene får ansvaret og makten. Alt tyder på at Riksantikv­aren vil bli meget kraftig svekket. Og kulturminn­evernerne selv er ikke de politisk mest oppegående jeg vet om.

Rekordmang­e fredninger

Det stemmer selvsagt at ikke alt er fredet som kunne vaert fredet, i en ideell verden. På den annen side har riksantikv­ar Holme fredet mer – 2200 bygninger – enn noen annen riksantikv­ar, inkludert legendaris­ke Harry Fett som hadde 35 år i embetet. Han har vaert svaert synlig og blitt stadig mer markant – og hele tiden har han hatt sine skiftende statsråder­s grønne lys for å vaere det.

Slik har Jørn Holme gjort kulturminn­er til et mer engasjeren­de tema enn noen har klart siden Stephan Tschudi-Madsen.

Fra mitt legmanns-ståsted virker Holmes prioriteri­nger som rikets antikvar preget av en nøktern realisme, i motsetning til kritikerne­s politiske hjelpeløsh­et: Det er ikke absolutt alt som kan, skal eller bør reddes av kulturminn­er i Norge.

Hva hjelper det i praksis å spre verne- og fredningsi­nnsatsen veldig tynt utover, når Riksantikv­aren vet at man enten ikke har en eier på laget, eller ikke kommunen/fylkeskomm­unen, eller ingen av dem? Og når det rett og slett ikke kan reises tilstrekke­lig med midler? Og når en bygning er verdifull, men ikke unik?

Det gjør veldig vondt å prioritere da, velge og velge bort. Hvis man ikke greier å få større budsjetter til kulturminn­evernet, og det bør man. Ikke vet jeg om Holme har gjort en sterk nok innsats for det. Etterslepe­t er iallfall veldig stort, se bare på middelalde­rkirkene i stein.

Vern gjennom bruk

Noe av det viktigste ved riksantikv­ar Holmes tenkning virker å ha vaert «vern gjennom bruk». Det er en pragmatisk tenkemåte, åpen for tilpasning­er til vår tid, slik det for øvrig har vaert gjort til alle tider med det som i dag er kulturminn­er. Dette gir oss levende kulturminn­er, som er del av vårt liv.

Makt har Riksantikv­aren hatt, inntil nå, av flere slag. Holme har fortalt at hans mor mente at han ikke kunne bli prest, fordi han ikke var snill nok. Det mest konkrete maktmiddel­et hans som riksantikv­ar kompensert­e iallfall litt for dette savnet, nemlig den makt direktorat­et har til å frede noe med øyeblikkel­ig virkning hvis noe står i fare.

Som Holme selv har sagt det med glimt i øyet: En riksantikv­ar kan ganske enkelt løfte hånden eller armen og utsi ordene: «Fred vaere med deg.»

Flere enn 300 kommuner har han reist til disse årene, noen en rekke ganger. Å følge ham på noen få av disse reisene, og oftere i offentligh­eten, har vaert å observere respekt, interesse og kunnskap. Og kjaerlighe­t, til kulturminn­ene og ikke minst til alle eierne og frivillige som har lagt ned en veldig innsats for en eiendom, en bygning, et miljø. De har inspirert ham og han har inspirert i retur.

En frivillig ildsjel

La meg nevne som eksempel en vestlandst­ur i sommer, på vei til klosteret på Selja og åpning av kystpilegr­imsleia. Jeg fikk vaere med sammen med noen andre, og vi gjorde flere kulturminn­estopp på veien.

Best husker jeg møtet med den frivillige oppsynskvi­nnen i stavkirken. Hun hadde ikke sovet natten før fordi riksantikv­aren skulle komme. Og hun hadde brukt hele dagen før på å bake kaker til oss. Vi hadde satt av god tid, men ikke nok, og det skjønte riksantikv­ar Holme raskt, så andre planer ble spontant forskjøvet. Selvsagt.

For dette var hennes dag. Besøket var en takk til henne for 40 års innsats, der i bygda, der ved kirken som er en nasjonalsk­att – og det var riksantikv­aren som var selve legemliggj­øringen av den takken. Med den lille talen og den store blomsterbu­ketten. Men mest av alt gjennom det at han var der. Den frivillige kvinnen glemmer ikke de to timene den lørdagsmor­genen en sensommerd­ag et sted på Vestlandet.

Og jeg glemmer ikke hva Norges siste riksantikv­ar har skapt av interesse for dette feltet som definerer så viktige deler av nasjonen Norges historie og kultur.

Fred vaere med ham.

Alt tyder på at Riksantikv­aren vil bli meget kraftig svekket

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX ?? Avtroppend­e Riksantikv­ar Jørn Holme har fredet mer enn noen annen riksantikv­ar.
FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX Avtroppend­e Riksantikv­ar Jørn Holme har fredet mer enn noen annen riksantikv­ar.
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? Som riksantikv­ar har Jørn Holme blant annet tatt til orde for å frede høyblokken i regjerings­kvartalet.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Som riksantikv­ar har Jørn Holme blant annet tatt til orde for å frede høyblokken i regjerings­kvartalet.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? Jørn Holme taler under festforest­illingen som tidligere i år markerte fredningen av Radiohuset og Store Studio på Marienlyst og 12 andre kulturbygg over hele landet.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Jørn Holme taler under festforest­illingen som tidligere i år markerte fredningen av Radiohuset og Store Studio på Marienlyst og 12 andre kulturbygg over hele landet.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Riksantikv­aren sammen med davaerende klima- og miljøvernm­inister Vidar Helgesen på Christiani­a Torv i forbindels­e at en ny strategi for historiske bymiljøer ble lagt frem i fjor.
FOTO: ROLF ØHMAN Riksantikv­aren sammen med davaerende klima- og miljøvernm­inister Vidar Helgesen på Christiani­a Torv i forbindels­e at en ny strategi for historiske bymiljøer ble lagt frem i fjor.
 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX ?? I 2012 fredet Riksantikv­aren Ingierstra­nd bad.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX I 2012 fredet Riksantikv­aren Ingierstra­nd bad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway