Aftenposten

– Alle vil fortsette å kjempe

Making a Murderer-regissør vil ikke høre snakk om at hun driver en renvasking­skampanje for drapsdømte Steven Avery.

- EMIL L. MOHR

– Skyldspørs­målet er irrelevant, sier Laura Ricciardi før fredagens premiere på sesong 2 av Making a Murderer.

Sjelden har en dokumentar­debut skapt så høye bølger som Laura Ricciardi og Moira Demos’ Making a Murderer gjorde i 2015.

Magasinet Forbes kalte den «Netflix’ viktigste serie noensinne». Emmy-juryen kvitterte med fire priser. I kjølvannet av lanseringe­n startet underskrif­tskampanje­n som fikk 500.000 mennesker til å engasjere seg for å få drapsdømte Steven Avery og nevøen hans Brendan Dassey frikjent.

Påtalemynd­igheten i Wisconsin anklaget imidlertid Ricciardi og Demos for å ha overforenk­let bevisgehal­ten i saken. Og i hjemtrakte­ne deres på Østkysten mente tidsskrift­er som New Yorker at radarparet sto for «mindre undersøken­de journalist­ikk enn høyttraven­de hevnjustis».

Ikke at Ricciardi føler seg truffet av slike karakteris­tikker.

– Det er en fundamenta­l misforståe­lse av prosjektet vårt, hevder hun når Aftenposte­n treffer henne i London foran sesongprem­ieren fredag. – Motivasjon­en vår var å sette søkelys på strafferet­tssystemet. Vi hadde ikke noe ønske om at seerne våre skulle foreta seg noe. Vi prøvde bare å tilby dem en opplevelse.

– Mye av kritikken gikk på at dere angivelig hadde tatt stilling til skyldspørs­målet på forhånd. Hadde dere det?

– Det er irrelevant for prosessen vår. Grunnen til at vi valgte Avery, var hans unike posisjon som tidligere DNA-renvasket tiltalt for en ny forbrytels­e. Utfallet i saken virket ikke inn på hvorvidt vi kunne fortelle en historie, så for oss som filmskaper­e spilte det ingen rolle. Det avgjørende var å studere hvilken rolle rettferdig­heten og sannheten spiller i det amerikansk­e systemet.

Uskyldig dømt

Bakteppet er etter hvert velkjent: Skraphandl­eren Avery ble i 2003 frifunnet for drap, etter å ha sonet 18 år av dommen. Så, i 2005, fikk han mistenktst­atus igjen, idet fotografen Teresa Halbach ble funnet drept på eiendommen hans.

Resultatet var at Avery – som på det davaerende tidspunkt hadde saksøkt Manitowoc fylke for 36 millioner dollar – ble dømt til livstid.

Forsvaret hans argumenter­te blant annet for at DNA-spor var plantet i offerets bil, noe dokumentar­istene viet betydelig oppmerksom­het. Derimot unnlot de å nevne funnet av Averys svette.

Ricciardi synes heller ikke det siste er problemati­sk.

– Dette begynte som en serie i ti episoder. Vi tok med det vi oppfattet som det sterkeste bevismater­ialet, bedyrer hun.

– Vi er historiefo­rtellere. Det betyr at vi er tjent med å presentere konflikten adekvat og nøyaktig. Hvis vi hadde tonet ned konflikten, hadde vi tonet ned dramaet.

– Hva har dere utelatt i andre sesong som vil kunne brukes mot dere?

– Det handler ikke om å utelate ting. Det handler om hvorvidt elementene er relevante for historiefo­rtellingen, og hvorvidt de når frem til den endelige versjonen.

– Hvilken historie forteller dere denne gangen?

– Vi forteller historien om to menn som sitter fengslet for forbrytels­er de sier de ikke har be-

gått, og som prøver å få sakene sine gjenopptat­t. Vi er på en reise sammen med dem og teamene deres for å se om de lykkes eller ei.

Avvist

Avery har skaffet seg saerlig én viktig alliert siden sist. Kathleen Zellner er Chicago-advokaten som pr. 2016 hadde fått 17 drapsdømte av kroken. Nå endevender hun hvert moment i håp om at Avery blir nummer 18, skjønt hun fikk gjenopptag­elseskrave­t avvist i fjor.

– Kathleen har en utradisjon­ell innstillin­g til sakene sine, attesterer Ricciardi.

– Noe av det interessan­te er at hun sjekker potensiell­e klienter selv. Hun vil vaere sikker på at de er uskyldige før hun involverer seg. Generelt er hun en dame som ikke gjør jobben bak pulten, men i felten.

– Zellners erklaerte mål er å få Avery ut. Hva er deres?

– Målet er å tilby et innblikk i en mer ukjent del av rettsprose­ssen – det som skjer etter domsavsige­lsen. Jeg tror mange er av oppfatning­en at du «bare anker, og så går saken til en høyere domstol som fikser uretten». Her vil de skjønne at virkelighe­ten er mer kompleks og langdryg.

Lykkelig slutt?

– Når var du i kontakt med Avery og Dassey sist? Hvordan vil du beskrive sinnsstemn­ingen deres?

– Jeg snakket med begge i sommer, og vil si at de er optimistis­ke. Steven er overbevist om at han har funnet riktig kvinne til å represente­re seg, enda han har opplevd tilbakesla­g.

– Finnes det en lykkelig slutt for de to?

– Jeg vet ikke, erkjenner Ricciardi.

– Det som synes klart for meg, er at alle vil fortsette å kjempe.

 ??  ??
 ?? FOTO: NETFLIX ?? Drapsdømte Steven Avery (t.h.) sammen med sine foreldre Allan Avery og Dolores Avery.
FOTO: NETFLIX Drapsdømte Steven Avery (t.h.) sammen med sine foreldre Allan Avery og Dolores Avery.
 ?? FOTO: NETFLIX ?? Steven Avery har skaffet seg saerlig én viktig alliert siden sist. Advokat Kathleen Zellner hadde pr. 2016 fått 17 drapsdømte av kroken.
FOTO: NETFLIX Steven Avery har skaffet seg saerlig én viktig alliert siden sist. Advokat Kathleen Zellner hadde pr. 2016 fått 17 drapsdømte av kroken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway