Aftenposten

Satser millioner på flere kvinnelige filmskaper­e

- THEA STORØY ELNAN OLAV OLSEN (foto) thea.storoy.elnan@aftenposte­n.no

Kvinnelige filmskaper­e forteller om motstand mot usympatisk­e kvinneroll­er og vansker med å få store budsjetter.

– Vi kan ikke senke skuldrene ennå, sier Live Nermoen i NFI.

– Når kvinnelige regissører skal lage spillefilm med større budsjetter, møtes vi ofte med mistillit og ubegrunned­e fordommer. I overgangen fra kort til lang film spør folk «klarer hun dette?» sier regissør Ingvild Søderlind, som har vunnet flere priser for sin kortfilm «Jenny».

Hun svarer kontant «ja» på om det er vanskelig å vaere kvinnelig regissør i dag.

NFIs rapport for 2017 viser at det fortsatt er kjønnsskje­vhet i filmog TV-bransjen, tross flere års arbeid for å bedre balansen. Bare tre av 28 norske spillefilm­er i 2017 var regissert av kvinner.

Som et ledd i å jevne ut kjønnsbala­nsen har Norsk filminstit­utt (NFI) og Talent Norge satt sammen et ferskt utviklings­program for kvinner. De deler kostnadene på tilsammen 2,5 millioner kroner. Søderlind er én av tolv kvinnelige filmskaper­e som for første gang er blitt trukket ut til å få finansiell støtte og tett oppfølging de neste tre årene.

– Regi er et ensomt yrke, du ser sjelden andre i samme rolle. Dette utviklings­programmet er viktig for at vi som kvinner i bransjen skal kunne posisjoner­e oss bedre og inngå nye samarbeid, sier Søderlind.

– Kan ikke senke skuldrene

Ifølge Live Nermoen, som har ansvar for NFIs nye handlingsp­lan for mangfold og kjønnsbala­nse i norsk film, har det hittil skjedd en forsiktig, men positiv utvikling mot bedre kjønnsbala­nse i norsk TV- og filmbransj­e.

NFIs rapport viser for eksempel at kvinneande­len i filmer som får støtte etter markedsvur­dering har gått opp fra 13 til 37 prosent i 2017. Dramaserie­ne som fikk produksjon­stilskudd hadde en kvinneande­l på over 47 prosent, opp fra 37 prosent i 2016.

– Men vi kan ikke senke skuldrene og slappe av ennå. Vi må ha vedvarende satsing for å få til reell og varig endring. Halvparten av kinopublik­umet er kvinner, og mange viktige historier om kvinner fortelles gjerne av kvinnelige filmskaper­e, sier Nermoen.

Får høyere terningkas­t

Kvinnelige regissører oppnår høyere gjennomsni­ttlig terningkas­t på sine filmer, ifølge NFIs rapport. Likevel trekker filmer regissert av menn i gjennomsni­tt nesten dobbelt så mange besøkende til kino.

Johanna Pyykkö, regissør og episodefor­fatter for sesong to av TVdramaet Heimebane, mener det fortsatt eksisterer en strukturel­l oppfatning av hva som er kvalitet i norsk film, noe som ofte baerer preg av et mannlig blikk.

– Jeg har for eksempel møtt en del motstand når jeg har laget usympatisk­e kvinneroll­er. Noen synes de blir for uvirkelige. Jeg har også opplevd at kvinnelige roller får en annen lyssetting under innspillin­g enn menn, slik at de får mykere ansiktstre­kk, sier hun.

– Et bullshit-mål

Stortinget har vedtatt et mål om at andel kvinner eller menn i filmog TV-bransjen skal vaere på 40 prosent.

Ifølge Maria Bock, skuespille­r og leder for Talent Norges kvinnesats­ing, er dette målet ikke noe man skal ta til takke med.

– 40/60 er et bullshit-mål. Det er ikke likestilli­ng. 50/50 er det eneste riktige, sier hun.

Bock mener det er unikt at så store aktører som Talent Norge og NFI prioritere­r likestilli­ng i film.

– Det sender en signaleffe­kt om at kvinner og menn skal ha like muligheter også i film og tv, sier hun.

Bock tror satsingen vil gi synlige resultater.

– Vi har for eksempel sett ganske mange oppvekstsk­ildringer av menn, men ikke så mange av kvinner. Flere kvinnelige filmskaper­e har andre perspektiv­er enn menn og vil kunne fortelle historier som tidligere ikke er blitt vist på lerretet.

NFIs handlingsp­lan for bedre kjønnsbala­nse skal revideres i høst. Revidering­en gjøres som et ledd i et arbeid med å lage en handlingsp­lan for bedre representa­sjon av kjønn, etniske og nasjonale minoritete­r, aldersgrup­per, seksuell orienterin­g, og så videre i norsk film. Planen kommer trolig til jul.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Produsent for blant annet Blindsone, Elisabeth Kvithyll, og regissør Ingvild Søderlind er begge trukket ut til å delta i NFI og Talent Norges kvinnesats­ing.
FOTO: OLAV OLSEN Produsent for blant annet Blindsone, Elisabeth Kvithyll, og regissør Ingvild Søderlind er begge trukket ut til å delta i NFI og Talent Norges kvinnesats­ing.
 ??  ?? Disse filmskaper­ne er blitt trukket ut blant 123 søkere til å delta på Talent Norge og NFIs utviklings­program for kvinner. F.v.: Julia Dahr, Elisabeth Kvithyll, Silje Evensmo Jacobsen, Yenni Lee, Johanna Pyykkö, Mona Friis Bertheusse­n, Ingrid Stenersen, Ingvild Søderlind, Nina Maria Barbosa Blad (bak).
Disse filmskaper­ne er blitt trukket ut blant 123 søkere til å delta på Talent Norge og NFIs utviklings­program for kvinner. F.v.: Julia Dahr, Elisabeth Kvithyll, Silje Evensmo Jacobsen, Yenni Lee, Johanna Pyykkö, Mona Friis Bertheusse­n, Ingrid Stenersen, Ingvild Søderlind, Nina Maria Barbosa Blad (bak).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway