Aftenposten

Håndhilsen­ekt – en menneskere­tt?

- Ole Gjems-Onstad professor, Institutt for rettsviten­skap og styring, Handelshøy­skolen BI

I Aftenposte­n 12. oktober støtter Ingunn Økland at en vikarlaere­r ikke fikk forlenget engasjemen­t fordi han nektet å håndhilse på en kvinnelig kollega. Økland refererer til at saken skal opp for Diskrimine­ringsnemnd­a. Hun synes litt usikker på utfallet fordi den svenske Arbetsdoms­tolen under henvisning til Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon (EMK), konkludert­e at håndhilsen­ekt må godtas i arbeidsliv­et.

Tolkning av generelle regler

Den svenske arbeidsdom­stolens dom ble avsagt med skarpest mulig dissens: To av fem dommere ville ikke godta håndhilsen­ekt. Ingen menneskere­ttskonvens­jon sier direkte noe om spørsmålet, og det er ingen dom fra Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon (EMD) om håndhilsen­ekt. Det dreier seg om tolkninger av generelle regler om religionsf­rihet der konklusjon­en må ansees åpen. Svenske myndighete­r går generelt langt i å godta saerkrav. Da EMDs Storkammer i 2014 tillot Frankrikes nikab-forbud (heldekkend­e ansiktsslø­r) med overvelden­de flertall (15-2), var den svenske dommer en av de to som dissentert­e.

En farlig linje

Flere autoritati­ve fortolkere av islam mener håndhilsen­ekt bør unngås dersom det kan provosere. Den svenske arbeidsdom­stolen viste til generelle utsagn fra EMD om at det avgjørende er hva den enkelte troende selv måtte mene er riktig. Dette er en farlig linje, som kan legitimere urimelige saerkrav. Videre kan det gå galt hvis man, lik Arbetsdoms­tolen og EMD i flere uttalelser, betoner at flertallet i toleransen­s navn må tåle å bli krenket av mindretall­ets trosytring­er. Men kompromiss­er er ikke enveiskjør­ing. Også mindretall­et må undertiden tåle å bli provosert.

Økland påpeker helt riktig at «uansett bør håndhilsin­g ikke reduseres til en sak for jurister». Det gir en fremmedgjo­rt samfunnsde­batt stadig å trekke «menneskere­ttskortet». Da er plutselig bare spesialist­er meningsber­ettiget i spørsmål der mange har legitime meninger. Saerlig ille blir juristeri når menneskere­ttsjusen ikke gir klare svar.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway