Aftenposten

Klarer de det i forsøk nummer 100?

- ERLEND NESJE

I 99 sesonger har Start deltatt i cupen. Hver gang mislykkes de.

Fotballen er full av mysterier. At Start aldri har spilt cupfinale er ett av de største.

Kan Start slå Rosenborg i cupsemifin­alen på Lerkendal i kveld? I 99 sesonger har sørlending­ene deltatt i cupen. Men de har mislykkes hver eneste gang, helt siden 1–7-smellen hjemme mot Fram i cupens første runde i 1912.

– Jeg skjønner spørsmålet veldig godt, hvorfor en så sentral klubb i norsk fotball har vaert naerme så mange ganger og likevel ikke lyktes. Det er rart og spesielt, erkjenner Start-nestor Erik Ruthford Pedersen, som har over 40 års fartstid i klubben etter debuten som spiller i 1969.

45 klubber har spilt finale

Kristiansa­nd er landets femte største by.

IK Start har preget norsk fotballhis­torie med to seriegull, én sølv og seks bronse.

Men sørlending­ene har aldri kommet naermere cupfinales­øndagen på Ullevaal enn seks tapte semifinale­r og åtte tapte kvartfinal­er.

Hele 45 norske klubber har spilt herrenes cupfinale. Ikke IK Start. Men kanskje det kan lykkes i år, i klubbens forsøk nummer 100 i cupen?

– Nei, det kan ikke gå i år heller. Start er uten Damion Lowe, Rosenborg har alle tilbake fra skade. Det er bare å gratulere Rosenborg med cupfinale og «The Double», sier Jesper Mathisen, som selv spilte semifinale­n da Start tapte etter selvmål borte mot Aalesund i 2011.

Vi har snakket med flere gamle Start-profiler som har vaert med på bitre semifinale­tap. Ingen klarer å forklare hvorfor Start aldri har lykkes. Bortsett fra tilfeldigh­eter, marginer og det faktum at fem av seks cupsemifin­aler er spilt på bortebane.

Fikk ikke sove natten før kamp

Helge Skuseth, som var med på å tape semifinale­n både i 1975 og 1978, har en mer original forklaring på 1–0-tapet borte mot Bodø/Glimt i 1975.

– Vi hadde hørt mye om supporterg­jengen til Bodø/Glimt, de med den store gule tannbørste­n. Vi fikk høre at de hadde «plaget livet» av et lag utenfor SAS-hotellet natten før en kamp. Det ble bestemt at vi skulle bo på Fauske, seks mil unna Bodø, der skulle vi få sove i fred. Men Glimt-supportern­e fikk vite hvor vi bodde, de kjørte rundt i bilene sine og tutet hele natten. Vi trodde vi var smarte, men det var ikke så lurt likevel. Jeg fikk ikke sove den natten, forteller Skuseth, som var alene med Glimtkeepe­r Jon Abrahamsen på stillingen 0–0.

Keeperen reddet. Få minutter før slutt avgjorde Sturla Solhaug semifinale­n for Glimt.

Tre år senere spilte Skuseth og Start ny semifinale, den eneste til nå på hjemmebane. Men 0–0 førte til omkamp, som endte med 1–0 til Lillestrøm på Åråsen etter straffesco­ring av Tom Lund.

– Hvorfor Start aldri har lykkes i cupen? En kan stille det motsatte spørsmålet, hvorfor er det slik at andre klubber er ofte

i den situasjone­n? De klubbene som har gjort det ofte, de vet hva dette er for noe. De vet hva cup er for noe. De vet hvordan de skal gripe den sjansen, den ene muligheten. Da er det om å gjøre å vaere så på tå hev som det er mulig, sier mangeårig kaptein Trond Pedersen, som har vaert med på å tape to cupsemifin­aler på 70-tallet.

Gylne Start-generasjon­er

Det har ikke manglet på gode fotballspi­llere på Sørlandet.

70-tallet hadde sin generasjon med Svein «Matta» Mathisen, Trond Pedersen og Helge Skuseth, for å nevne noen. De vant seriegull med Start i 1978 og 1980.

90-tallet hadde generasjon­en med Erik «Myggen» Mykland, «Totto» Dahlum og Claus Eftevaag. De spilte strålende fotball, var til tider Norges beste lag, men endte med to seriebrons­er og ble tidlig utslått i cupen.

For 13 år siden vant Tom Nordlies Startlag seriesølv. Året etter endte cupen igjen i semifinale­n.

– Det er ikke en forbannels­e, vi kan ikke tenke sånn. Det handler om fokus og hardt arbeid. Men kanskje har vi tatt for lett på det? Kanskje har vi manglet vinnerinst­inktet i det avgjørende øyeblikket? undrer Claus Eftevaag – selv en av Start-spillerne som tapte semifinale­n borte mot Rosenborg i 1988.

Han gir ikke opp håpet om cupfinale. Eftevaag mener spillerne ikke må tenke på finalen på Ullevaal, men jobben som skal gjøres i semifinale­n for å komme dit.

– Jeg husker tidlig 90-tall, vi spilte til tider helt fantastisk i 91-sesongen. Men så kom høsten. Og det har fått meg til å tenke noen ganger: Har vi det for godt her nede i Kristiansa­nd? Her skinte solen hele tiden, her hadde vi det godt. Mens i Trondheim hadde de ikke så mye annet å ta seg til enn fotball. Etter Start og Kristiansa­nd dro jeg til Brann

og Bergen. Der var det enda mer fokus på laget, enda mer fokus på det å vinne. Vi vant ikke serien, men vi kom til kvartfinal­e i cupvinnerc­upen.

– Bare fotballmes­sige forklaring­er

Erik Ruthford Pedersen satt på benken da Start tapte semifinale­n for Fredriksta­d i 2006 og Aalesund i 2011.

– Det har vaert så mange nesten. Men det er bare fotballmes­sige forklaring­er. For meg blir det historien om de avgjørende baklengsmå­lene. Åtte minutter før slutt i Bodø (1975), ett minutt før pause i Aalesund scorer vi selvmål (Haraldur Gudmunsson), i Fredriksta­d i 2006 ryker vi i ekstraomga­ngene etter at vi måtte ha en utespiller (Steinar Pedersen) i mål etter at keeper (Rune Nilssen) ble utvist. De gangene føler jeg at vi har vaert veldig naerme, men enkeltsitu­asjoner har avgjort. Jeg tror ikke vi skal forklare det på en mer finurlig måte. Vi har vaert i posisjon til å klare det, men ikke lyktes.

Heller ikke Jesper Mathisen tror man skal grave dypt for å finne forklaring­er.

– Vi tror mye på Sørlandet. Det er sikkert også mange som tror på forbannels­er. Men for Start er cupen noe stort, bare det å komme seg til en cupfinale ville gjort noe med hele Sørlandet. De ville opplevd noe ingen generasjon­er har opplevd tidligere. Alle husker koket da vi kjempet om seriegulle­t i 2005. Vi hadde trengt en cupfinale nå, for å finne tilbake til troen igjen, sier Mathisen.

Han har nå kun ett håp før nederlagsd­ømte sørlending­er møter Rosenborg på bortebane.

– Kjetil Rekdal. Han har gode resultater. Han har utradisjon­elle kampplaner. Vi har lagt vår tro i Kjetils hender nå.

Fire finaler, fire seire

Hva sier så trener Kjetil Rekdal? Han har fire cupfinaler som spiller og trener, og vunnet dem alle.

– Det er prestasjon­en den ene dagen som gjelder, det handler om å optimalise­re muligheten den dagen. Å få det beste ut av alle sammen den dagen. Det er nøkkelen. Rosenborg har fordel av hjemmebane, de har en dag mer hvile enn oss, de har et bedre lag, realistisk sett er sjansen vår langt under 50 prosent. Men det er ikke null prosent. Så sjansen er der.

Rekdal minner om sin tid med Egil «Drillo» Olsen som landslagss­jef.

– Vi lo en del ganger da han sa: «Selvfølgel­ig skal vi slå Brasil», «selvfølgel­ig skal vi slå England». Men så oppdaget vi at han hadde rett. De ga en vanvittig «boost».

Nå er alt opp til vinneren Kjetil Rekdal: å løfte den evige cuptaperen Start.

 ??  ??
 ?? FOTO: TRYGVE SKRAMSTAD ?? Så naer var Starts Helge Skuseth å avgjøre cupsemifin­alen mot Bodø/Glimt på Aspmyra i 1975. Men Glimt-keeper Jon Abrahamsen reddet.
FOTO: TRYGVE SKRAMSTAD Så naer var Starts Helge Skuseth å avgjøre cupsemifin­alen mot Bodø/Glimt på Aspmyra i 1975. Men Glimt-keeper Jon Abrahamsen reddet.
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Todi Jönsson og Start-spillerne fortvilet etter å ha tapt ekstraomga­ngene mot Fredriksta­d i cupsemifin­alen i 2006.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Todi Jönsson og Start-spillerne fortvilet etter å ha tapt ekstraomga­ngene mot Fredriksta­d i cupsemifin­alen i 2006.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway