Aftenposten

Det er riktig av Merkel å tre til side

-

«TIDEN ER KOMMET for å skrive et nytt kapittel», sa Tysklands forbundska­nsler, Angela Merkel, da hun mandag kunngjorde at hun ikke tar gjenvalg som partileder i det kristeligd­emokratisk­e CDU.

Det har ligget i kortene at dette kunne bli Merkels siste periode som kansler, men nyheten kom likevel som en liten overraskel­se. Mens andre ledere har kommet og gått, har Merkel vaert en konstant og blitt selve symbolet på stabilitet i internasjo­nal politikk. Hele 13 år har hun sittet ved makten i Tyskland, en epoke som har vaert preget av solid økonomisk vekst og fallende arbeidsled­ighet.

HELLER IKKE MERKEL er en feilfri politiker, og hun kan rettmessig kritiseres for blant annet manglende resultater i klimapolit­ikken og for å ha holdt igjen på viktige og nødvendige reformer av eurosonen under eurokrisen. Merkels beslutning om å holde grensene åpne under flyktningk­risen i 2015, står igjen som den mest omstridte. Det er liten tvil om at den har gått utover kanslerens popularite­t.

Det er likevel for enkelt å konkludere med at flyktningk­risen er hovedårsak­en til at Merkel nå går av. Snarere handler det om en gradvis økende tretthet med en leder som har sittet uvanlig lenge ved makten. Derfor er det også riktig at Merkel nå trer til side og slipper nye krefter til.

ENHVER ARVTAGER vil få store sko å fylle. Det siste tiåret har «Angela Merkel» vaert det åpenbare svaret på Henry Kissingers kjente spørsmål om hvem man skal ringe for å snakke med Europa. Til tross for enkelte feilsteg har hun bidratt til å holde EU sammen i en krevende tid. Snarere enn å legge skylden på Brussel når ting går galt, har hun vaert villig til å forsvare kompromiss­er, selv når det har kostet politisk kapital på hjemmebane.

Også Norge mister en viktig alliert når Merkel gir seg. Det er kjent at Merkel kommer godt overens med statsminis­ter Erna Solberg, og i 2017 inviterte hun Norge til G20-møtet i Hamburg som et av få gjesteland. Kansleren har også et naert forhold til NATOs generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, og var en viktig pådriver for at han i 2014 ble tilbudt jobben.

AKKURAT NÅR Merkel vil tre av, er foreløpig usikkert. Selv sier hun at hun tenker å sitte ut den innevaeren­de perioden, altså til 2021, men hun risikerer å bli skjøvet ut før. Det kan enten skje fordi regjeringe­n faller og det må skrives ut nyvalg, eller fordi hun utfordres internt i partiet.

Det som er klart, er at Merkel-epoken går ubønnhørli­g mot slutten. Hun vil bli savnet.

 ??  ?? Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel har sittet ved makten siden 2005. I samme periode har Italia hatt syv ulike statsminis­tre.
Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel har sittet ved makten siden 2005. I samme periode har Italia hatt syv ulike statsminis­tre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway