Aftenposten

«Russerne føler seg truet og omringet»

- JAN GUNNAR FURULY THOMAS OLSEN KJETIL HANSSEN

Norsk ekspert kritiserer russerne for rakettskyt­ing i havet under NATO-øvelsen Trident Juncture.

Det var bombefly av typen Tupolev T-160 som i går fløy et tokt langs norskekyst­en.

– Russerne fløy ned til de var på høyde med Bergen før de snudde og fløy tilbake, forteller oberstløyt­nant Frank Sølvsberg til Aftenposte­n.

To norske F16-jagerfly rykket ut og identfiser­te flyene. Jagerflyen­e står under NATO-kommando under slike oppdrag.

– Slik scrambling skjer med ujevne mellomrom, forteller Sølvsberg.

Norske jagerfly har «scramblet» - rykket ut - 48 ganger hittil i år.

Tupolev T-160 er laget for å frakte atomvåpen, men kan også utstyres med konvensjon­elle bomber.

Skyting i dag

Samtidig har Russland varslet at de i neste uke vil ha fire dager med rakettopps­kytinger fra ubåter rett utenfor kysten av Finnmark.

Fra før er det kjent at Russland planlegger skyting med missiler fra militaere fartøyer utenfor kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag i dag, i morgen og lørdag.

Jacob Børresen, pensjonert flaggkomma­ndør med en lang militaer karriere bak seg i Forsvaret, advarer om at dette øker faren for direkte militaere trefninger mellom NATO og Russland.

– Det har meg bekjent aldri skjedd at Russland har opprettet militaere skytefelt rett utenfor kysten av Norge, som direkte overlapper aktive øvelsesomr­åder til NATO. Det har heller aldri, så vidt jeg vet, skjedd før at Russland driver rakettopps­kytinger fra ubåter så langt vest, rett utenfor kysten av Finnmark. Det foregikk ikke engang under den kalde krigen, sier Børresen.

– Uforsvarli­g og risikofylt

Han har selv ledet NATO-øvelser på samme nivå som Trident Juncture, og er nå mest bekymret for fregatten Admiral Gorsjkovs planlagte missilopps­kytinger utenfor Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.

– Dette er våpen som er langt mer upålitelig­e enn ballistisk­e missiler som skytes fra ubåter. I verste fall kan de gå helt feil veier, og ramme NATO-fartøyer, oljeinstal­lasjoner eller sivile fartøyer i området, advarer han.

– Russernes fremgangsm­åte er uforsvarli­g og risikofylt, sier han.

I dette området befinner det seg nå ca. 60 NATO-fartøyer på øvelse.

Det russiske luftfartst­ilsynet har varslet Avinor om at Russland fra tirsdag til fredag neste uke vil drive med rakettopps­kytinger i havet utenfor Finnmark mellom klokken 06 og 20 norsk tid.

Trolig skal testene skje ved missilopps­kyting fra ubåter.

Området ligger i internasjo­nalt farvann rett nord for Berlevåg og Gamvik, går det frem av et kartplott på nettstedet Notaminfo. com.

– Uvanlig

– Meg bekjent er det ikke ofte vi mottar denne type henvendels­er til Avinor, opplyser kommunikas­jonssjef for Avinor Flysikring, Erik Lødding til Aftenposte­n.

Han tror ikke rakettøvel­sen gir merkbare konsekvens­er for sivil lufttrafik­k.

– Det er ingen som helst tvil at disse russiske militaere operasjone­ne i Norskehave­t er et direkte svar fra Russland på NATO-øvelsen Trident Juncture. Russerne føler seg truet og omringet, og under press fra NATO, sier Jacob Børresen. Han viser til at NATO de siste tiårene har rekruttert land som tidligere tilhørte Warszawapa­kten, og Vestens kraftige fordømmels­er av Russlands annekterin­g av Krim-halvøya i Ukraina.

Russland har tidligere foretatt flere tester med oppskyting av missiler i naerheten av Norge. Senest i august i år var det stor oppmerksom­het rundt en rakett fra 2017 som var savnet etter en oppskyting.

Gunnar A. Johansen, kommunikas­jonssjef i Justis- og beredskaps­departemen­tet, avviser et oppslag i Klassekamp­en om at det var satt krisestab.

– Saken håndteres på vanlig måte i departemen­tene, som håndterer den i henhold til fastlagte ansvarsfor­hold. For å sikre informasjo­nsdeling og god koordineri­ng har berørte departemen­ter hatt ett møte om saken. Dette er helt vanlig i saker som berører flere departemen­ter, sier han til Aftenposte­n.

 ?? FOTO: RIA NOVOSTI, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Jacob Børresen er tidligere flaggkomma­ndør.Tupolev T-160 er laget for å frakte atomvåpen, men kan også utstyres med konvensjon­elle bomber. Det har en kapasitet for å frakte 50 tonn våpen.
FOTO: RIA NOVOSTI, REUTERS/NTB SCANPIX Jacob Børresen er tidligere flaggkomma­ndør.Tupolev T-160 er laget for å frakte atomvåpen, men kan også utstyres med konvensjon­elle bomber. Det har en kapasitet for å frakte 50 tonn våpen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway