Aftenposten

– Alle er bekymret for infeksjons­risikoen

-

Avdelingss­jef på Kreftavdel­ingen ved Sykehuset Østfold, Andreas Stensvold, leder arbeidet med å oppdatere nasjonalt handlingsp­rogram for prostatakr­eft.

– Alle som utreder prostatakr­eft, er bekymret for infeksjons­risikoen ved biopsier som tas gjennom endetarmen, sier han.

– Denne metoden er imidlertid enklest å få til og brukes ved ca. 95 prosent av prøvene i dag. Det diskuteres mye i fagmiljøet om man bør gå for den andre metoden, å ta prøven gjennom mellomkjøt­tet. Men den er heller ikke risikofri. Pasienten legges oftest i narkose, noe som er en risiko i seg selv.

Ressursbru­k veies mot risiko

Han påpeker at ressursbru­k ved inngrepet veies opp mot risiko.

– Prøven tatt gjennom endetarm er raskere, billigere og man får mange pasienter gjennom systemet. Noen flere vil dø av blodforgif­tning, men samfunnsøk­onomisk sett er denne metoden likevel å foretrekke – selv om det kan virke kynisk, sier han.

– Dødsfall er svaert uvanlig. I retningsli­njene som utarbeides nå vil vi ikke gå inn for prøvetakin­g via mellomkjøt­tet.

Stensvold sier at pasientene som tar prøven skal vaere orientert om mulige komplikasj­oner.

– Samtidig har vi i dag ingen annen mulighet for å påvise kreft enn vevsprøver. Det er nødvendig å ta biopsi for å skille snille svulster fra svaert aggressiv, behandling­strengende kreft, påpeker han.

Han sier marerittet i fremtiden er en stadig mer resistent bakteriefl­ora. Det vil gjøre at antallet alvorlige infeksjone­r etter prostatabi­opsi øker, fordi forebyggen­de antibiotik­a vil virke dårligere.

– Men det er litt opp til den enkelte lege hvilken metode man velger. På sikt håper vi det vil vaere mulig å identifise­re svulsten nøyaktig ved billeddiag­nostikk, uten å stikke med nål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway