Aftenposten

Naboene fortviler over narkosalge­t

- ØYVIND TVETER

Uteseksjon­en i Oslo kommune talte 55 barn og unge under 18 år i de åpne rusmiljøen­e i sommer.

«Andelen mindreårig­e er svaert lav, men antallet er likevel urovekkend­e», fastslår Uteseksjon­en i sin rapport for 2018.

Miljøet består hovedsakel­ig av norske gutter med minoritets­bakgrunn, mange fra øst i Oslo, viser tellingene.

– Vi registrere­r ungdom ned i 13- og 14-årsalderen som kjøper eller selger narkotika. I snitt så vi nesten én mindreårig hver eneste gang vi gjorde tellinger i Vaterlandm­iljøet, sier Børge Erdal, som er leder for Uteseksjon­en.

Kan oppfattes som lovløst

I en mørk bil parkert i naerheten av Vaterland på Grønland sitter to sivilkledd­e politimenn. I parken utenfor selges det hasj fra morgen til kveld.

– Jeg har arbeidet her i ti år, og jeg tør ikke å tenke på hvordan det er å bo i et område med så mye narkotikao­msetning, sier Espen, som er politiover­betjent i avdelingen Spesiell innsats.

På grunn av sin stilling i politiet ønsker ikke Espen å ha etternavne­t i avisen.

– Jeg skjønner at enkelte kan oppfatte området som tilnaermet lovløst. Det eneste som kan hindre dette, er at politiet er synlig 24 timer i døgnet.

Han påpeker at det har vaert en massiv politiinns­ats i området, men mener det ikke er en langvarig løsning.

Samfunnsst­raff er «chill»

Under broen på Vaterland legger spaneren merke til en ung gutt han kjenner godt. Han er kun 17 år gammel, men har allerede fått en dom for grov vold. Reaksjonen ble samfunnsst­raff.

– Han fortalte meg at samfunnsst­raffen var «chill». Straffen har jo når det gjelder varetektsf­engsling. Samtidig ser vi en økning av unge gjenganger­e. Jeg har ingen kommentar vedrørende virkningen av ungdomsstr­aff annet enn at dette er noe politikern­e bør se på.

Dopsalg utenfor stuevindue­t

Fra leilighete­n, noen få etasjer over gateplan på Grønland, har et samboerpar orkesterpl­ass til unge gutter som selger hasj og marihuana.

– Vi har ringt politiet ti ganger. Kun én gang har de dukket opp, sier Erik.

Aftenposte­n har valgt å gi ham et annet navn enn sitt eget, av hensyn til hans egen sikkerhet.

Paret, som har vaert bosatt i Smalgangen på Grønland siden 2016, er oppgitt over det de mener er politiets lite synlige innsats i området. Av frykt for represalie­r fra dem som selger narkotika, vil de ikke bli tatt bilde av.

– Det kan virke som om politiet har gjort boligområd­et rundt Vaterland til et fristed for salg av narkotika. Dette minner om Hamsterdam fra TV-serien The Wire, hvor det ble opprettet en egen sone der man fritt kunne selge narkotika uten at politiet blandet seg inn, sier Erik.

Bør prioritere­s i rettssyste­met

Politiover­betjent Espen skulle gjerne sett at dem som blir tatt for salg av narkotika blir høyere prioritert i rettssyste­met, og tror at det ville ført til at faerre solgte narkotika.

– Dersom du blir tatt for å selge narkotika og er norsk statsborge­r og over 18 år, så havner du ofte bakerst i køen påtalemess­ig. Og mens de venter på dom, så blir det begått nye lovbrudd gang på gang. Vi har sett narkotikas­elgere tilbake på gaten to timer etter pågripelse­n.

– Er du derimot utenlandsk statsborge­r, så kan du bli dømt i løpet av to eller tre uker og så sendt ut av landet.

Stasjonssj­ef Soldal mener at narkotikas­aker generelt behandles kjapt, men påpeker at de som har større sakskomple­kser havner bak i køen.

– Når det gjelder personer som begår flere former for kriminalit­et, så stemmer det at det tar tid før sakene blir pådømt.

– Må komme når vi ringer

Ifølge Uteseksjon­en er problemet sammensatt. Det handler om fattigdom og trangboddh­et, manglende integrerin­g og varierende oppfølging fra foreldrene.

De understrek­er likevel at hovedutfor­dringen er mangelfull innsats fra politiet.

– Vi er avhengig av at politiet kommer når vi ringer. Hvis vi ikke får bistand i alvorlige situasjone­r, hvor mindreårig­e må bringes inn til Barneverns­vakten eller den lokale barneverns­tjenesten, hjelper det lite at kommunen styrker sin innsats på dette feltet, sier Erdal.

Stasjonssj­efen ved Sentrum politistas­jon innrømmer at de har en kapasitets­utfordring.

– Vi har et begrenset antall politibile­r, og det er helt avgjørende hva slags andre oppdrag vi har i samme tidsrom, sier Tore Soldal.

Stasjonssj­efen kjenner seg ikke igjen i påstanden om at narkotikas­alg på Grønland ikke prioritere­s. Han mener tvert om at de er svaert aktive i området.

– Grønland er et av områdene vi satser mest på. Og det er store sivile ressurser til stede. Vi har 40 personer som jobber sivilt i området, og de er der dag og kveld, sier stasjonssj­efen.

 ?? FOTO: ØYVIND TVETER
FOTO: PRIVAT ?? Naboer forteller at det foregår salg av narkotika rett utenfor stuevindue­t.
FOTO: ØYVIND TVETER FOTO: PRIVAT Naboer forteller at det foregår salg av narkotika rett utenfor stuevindue­t.
 ??  ??
 ??  ?? På under 15 minutter registrere­r politispan­erne fem narkotikas­alg på Vaterland.
På under 15 minutter registrere­r politispan­erne fem narkotikas­alg på Vaterland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway