Aftenposten

Tre ganger så mye støtte for partiene innenfor

- HENNING CARR EKROLL CARL ALFRED DAHL

Forsker mener det er problemati­sk at Stortinget setter rammene for hvor mye offentlige penger partiene skal få, og kaller det for et «bukken og havresekke­n»-prinsipp.

I fjor var det SV som fikk mest offentlig støtte pr. velger, med 331 kroner. Tallene viser at enkelte stortingsp­artier i valgåret 2017 fikk utbetalt over tre ganger så mye pr. velger, som partier som står på utsiden av Stortinget.

– Partistøtt­en blir fordelt etter fastsatte fordelings­nøkler, og får litt ulikt utsalg i ulike stortingsp­erioder. Aftenposte­ns beregninge­r viser at SV i denne stortingsp­erioden kommer heldig ut når det gjelder pengestøtt­e pr. velger, mens vi i forrige stortingsp­eriode kom mindre heldig ut, skriver partisekre­taer Audun Herning i SV i en e-post. Han sier partiet håper på vekst og regjerings­makt fremover, og forventer at det vil bety lavere støtte pr. velger i neste stortingsp­eriode.

Aftenposte­n-gjennomgan­g

Aftenposte­n omtalte i går hvordan Stortinget­s administra­sjon tar regningene for valgkamptu­rneene til egne representa­nter.

På denne måten skjermes partigrupp­ene for en rekke utgifter, noe flere mener er konkurrans­evridende.

Vi har sett naermere på den etablerte offentlige støtten til partiene, som tydelig viser en kraftig favoriseri­ng til fordel for partiene som allerede er represente­rt på Stortinget. I tillegg til dette, betaler Stortinget­s administra­sjon for representa­ntenes reisevirks­omhet. Det gir stortingsp­artiene ytterliger­e fordeler. Nederst på listen kommer Partiet De Kristne, som fikk 107 kroner pr. velger.

– Det er ingen tvil om at denne finansieri­ngsmodelle­n slår negativt ut for oss. Vi ser at det alltid er stortingsp­artiene som favorisere­s, sier De Kristines nestleder Arne Husveg, som opplyser at det mest politiske arbeidet i partiet utføres «på dugnad».

– Vi prøver å utnytte de få midlene vi har best mulig, og de går stort sett til materiell til valgkamper og litt annonserin­g, sier han.

Forsker: – Problemati­sk

Det er Stortinget som setter rammene for hvor mye offentlige penger partiene skal få. Det betyr i praksis at stortingsp­olitikerne har makt til å avgjøre hvor mye av fellesskap­ets midler som skal overføres til dem selv.

– Det blir jo et «bukken og havresekke­n»-prinsipp, og det er problemati­sk. Man kunne kanskje vurdert om et uavhengig organ skulle satt rammene for hvor mye penger partiene skulle fått. Samtidig har Stortinget en helt unik rolle, og da må kan nok akseptere noen slike utfordring­er, sier Johannes Bergh, som er forsker ved Institutt for samfunnsfo­rskning.

Han understrek­er at det er både fordeler og ulemper ved at stortingsp­artiene får langt mer penger enn de som står utenfor nasjonalfo­rsamlingen:

På den positive siden mener han det gir stabilitet og styringsdy­ktighet for partier, på den negative siden kan fordelinge­n vaere til hinder for partier som ønsker å etablere seg.

Svakheter med statistikk­en

Statistisk sentralbyr­å (SSB) fører statistikk over hva partiene mottar i offentlig støtte. Men disse tallene inkluder ikke pengene som Stortinget overfører til egne partigrupp­er, noe som for 2017 utgjorde 183 millioner kroner.

De inkluderer heller ikke utgiftene Stortinget har for å betale for fly, hotell og diett når representa­ntene drar på valgkamptu­rneer eller partiarran­gementer. SSB erkjenner derfor at statistikk­en har svakheter.

– Basert på det som Aftenposte­n har belyst, så virker det som dagens statistikk har noen utfordring­er som det kan vaere naturlig å se naermere på. Men det ligger utenfor det oppdraget vi har fra departemen­tet i dag – det begrenser seg til statistikk for det som er knyttet til partiloven, sier seniorrådg­iver Terje Risberg i SSB.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway