Aftenposten

Nå venter «onkel Nadal»

Casper Ruud (19) er ferdig med sesongen. Nå skal han hvile før ferden igjen går til Spania.

- PÅL STRANDE GAMLEMOEN

19 år gamle Casper Ruud er nettopp ferdig med sesongen. Norges tennishåp avsluttet med å komme til semifinale­n i challenger­turneringe­n han spilte i Las Vegas forrige uke. Der ble det tap mot Thanasi Kokkinakis.

Nå venter en liten hvileperio­de, før han setter kursen sydover. I september flyttet han til Mallorca etter å ha blitt invitert til den spanske stjernespi­lleren Rafael Nadals tennisakad­emi.

Den tidligere verdensene­ren er nordmannen­s største idol. Blant trenerne som hjelper Ruud i Spania, er Toni Nadal, Rafael Nadals onkel – og mannen som kanskje har hatt størst påvirkning på grusspesia­listens karriere. Under onkelens ledelse har Nadal vunnet 16 Grand Slam-titler.

Eurosports tenniskomm­entator Christer Francke mener «onkel Toni» kan ha en svaert positiv effekt på det norske stortalent­ets karriere.

– Jeg tror Casper har store muligheter uansett hvor han er, men Nadal er tidenes beste grusspille­r. Han er ekstrem på den mentale delen og er blitt trent av onkel Toni siden han var fire. Det bør vaere positivt for Casper, sier Francke.

Må bli bedre på alt

Så langt er Ruud blitt trent av far og tidligere toppspille­r Christian. Han mener sønnen må bli mye bedre på alle delene i spillet sitt for å kunne bli verdens beste tennisspil­ler. Det går hånd i hånd med Toni Nadals filosofi. «Onkel Toni» gjentar ett ord svaert ofte – et ord Rafael Nadal også hørte med stor hyppighet.

– Han sier «improve» hele tiden. Selv da Nadal vant French Open, sa han «vi må jobbe videre». Det er en av grunnene til at han er så god, sier Christian Ruud.

Et av Nadals fremste kjennetrek­k på tennisbane­n har vaert en unik krigerevne – en evne til å beholde roen, selv etter en dårlig start. Flere tenniseksp­erter har ment at Casper Ruud besitter den samme egenskapen.

Mannen som er tidenes høyest rangerte norske tennisspil­ler, tror han kommer til å vaere involvert i hele sønnens karriere, selv om han nå er på Nadal-akademiet.

– Det er vanskelig å spå i hvilket omfang jeg vil vaere involvert. Jeg blir nok litt mer teamsjef.

Ingen «Nadal-effekt»

Rafael Nadal og Casper Ruud har hatt flere treningsøk­ter sammen tidligere. Superstjer­nen spør gjerne Ruud hvordan det går med treningen på Mallorca.

– På banen er han veldig fokusert, men utenfor er han veldig hyggelig og ydmyk. Han er en flott fyr, sa Casper Ruud til Tennis World USA for noen dager siden.

Francke tror ikke man har sett «Nadaleffek­ten» for Ruuds del enda, men bare det å trene i et land som Spania kan vaere positivt i seg selv.

– Å kunne spille ute hele året har mye å si. Da utvikler mange seg ganske mye mer som tennisspil­ler. Det er mye mer forutsigba­rt å spille inne. Der nede må han skli rundt i sol og vind på en grusbane. Det blir mer fysisk, og man må spille lenger om ballen.

Store ambisjoner

Semifinale­n var Ruuds tredje strake i en challenger­turnering. Den sterke sesongavsl­utningen gjør at han hopper opp fire plasser på verdensran­kingen. Han er nå rangert som verdens 113. beste tennisspil­ler. Han hadde selv et mål om vaere inne blant topp 100 før sesongslut­t.

– Å kvalifiser­e til tre av fire Grand Slam var en opptur. Det er ikke mange som har klart det i den alderen. Å avslutte som nummer 113 er sterkt, men vi vil ha mer, sier pappa Ruud.

 ?? FOTO: ALESSANDRA TARANTINO, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Casper Ruud deltok i tre av fire Garnd Slam-turneringe­r denne sesongen.
FOTO: ALESSANDRA TARANTINO, REUTERS/NTB SCANPIX Casper Ruud deltok i tre av fire Garnd Slam-turneringe­r denne sesongen.
 ??  ?? Toni Nadal
Toni Nadal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway