Aftenposten

– Jeg ser på romanen som grunnlegge­nde amoralsk

Romanforfa­ttere må ha friheten til å oppheve det konvensjon­elle, mener forfattere­n Kristian Klausen.

- THEA STORØY ELNAN

I sin nyeste roman utforsker Kristian Klausen hva virkelighe­tslitterat­ur i sin mest ekstreme form kan føre til.

Hovedperso­nen i Kristian Klausens roman Dagbøkene 1996–2018 gir nemlig ut dagbøkene sine gjennom 22 år, helt usensurert:

«Redaktøren hadde sagt: Vi forandrer bare alle navnene, så kan ingen ta oss på noe.» De omtalte personene i dagbøkene ville godta alt «dersom jeg sier: Det er en roman. Det er ikke oss», tenker hovedperso­nen i boken.

– Jeg ser på romanen som grunnlegge­nde amoralsk. Det er en forutsetni­ng for å skrive romaner at man har friheten til å oppheve det konvensjon­elle, sier Klausen.

Trenger friheten til å provosere

Selv om Tomas Espedal omtales i Dagbøkene 1996–2018 som «det beste eksempelet på en forfatter som simpelthen gir ut dagbøkene sine», understrek­er Klausen at han ennå ikke har lest Espedals nyeste bok Elsken og ikke kan kommentere saken omtalt i Aftenposte­n tirsdag.

Der uttaler en kvinne at hun opplever seg utlevert og anklaget for en straffbar handling i Espedals roman. Espedal innrømmer selv å ha brukt levende modeller.

Generelt mener Klausen at romaner som bryter med det konvensjon­elle og moralske, også er bøker som klarer å trenge dypere ned i det menneskeli­ge.

– Romaner trenger ikke vaere provoseren­de, men friheten til å vaere det er en forutsetni­ng for å skrive. Det er så mange umulige moralske aspekter en roman kan leke med som man ikke kan i en kronikk. Du skal gå inn i de største menneskeli­ge spørsmålen­e og bruke alle evner til å sette ting på spissen. Da er det lett å støte noen.

Han viser til flere store forfattere som har skapt indignasjo­n fordi de bryter med regjerende forestilli­nger, som Salman Rushdie og Agnar Mykle. Marcel Proust og Dante utleverte bekjente, sistnevnte i Den guddommeli­ge komedie, der datidens Firenze-borgere navngis og omtales. Også Bibelen kan ses på som virkelighe­tslitterat­ur, mener Klausen.

– Spørsmålet er om vi ville vaert disse verkene foruten i dag. Det kan vaere kjempebela­stende for forfattere­ns naermeste å bli skrevet om. Det er et eget etisk konfliktom­råde. Men er man langt nok unna romanen i tid og sted,

så ser vi på den som et kunstverk, sier han.

– Mange vil utlevere

Når hovedperso­nen i Klausens roman får etiske betenkelig­heter med å utlevere sine naermeste, lokker redaktøren hans med at leserne vil lese om virkelige hendelser og utlevering­er. Dessuten må utgivelsen «ledsages av en enkel, men nyhetskrit­erievennli­g og original fortelling om deg» for i det hele tatt å bli lest.

Vi er blitt et kikkersamf­unn nå på mange måter, mener Klausen. Facebook har regelrett slått ned vegger, man kan vaere inne i stuen til folk via internett.

– Folk ønsker å kjenne igjen seg selv i litteratur­en. Ved å lese om det aller naereste i for eksempel dagbøker, føler kanskje folk at de kommer naermere sannheten.

Klausen har selv hatt betenkelig­heter med å bruke levende modeller i egne bøker.

– Det er en umulig konflikt mellom det å skape kunst og det å utlevere noen. Noen vil alltid kunne kjenne seg igjen i verket uansett hvor mye en kamuflerer. Man må ta sine valg og leve med konsekvens­ene. Vi er ikke bare snille mennesker, vi har mye dritt i oss også. Det kan vaere befriende å skrive om han psykopaten på jobb som terroriser­te deg i tre år. Jeg tror hevnlyst, å ville utlevere, er en vanlig drivkraft for flere forfattere.

En mer bevisst bransje

Det er mye realisme også i Klausens bok. Han skriver selv dagbøker og har holdt på med det i over 20 år. Hjemme ligger tre store pappesker med over 1000 dagbøker, som han ofte tar frem og leser, akkurat slik hovedkarak­teren i boken gjør.

– Man blir ekstremt selvsentre­rt av det, men jeg gjør det også fordi jeg synes det er forunderli­g å vaere til.

– I boken din skriver du om en kynisk og kommersiel­l bokbransje. Mener du den er slik i virkelighe­ten?

– I mitt eget forlag tok de mange runder med kamuflerin­g for ikke å trå feil med denne boken. Jeg tror debattene om virkelighe­tslitterat­ur har gjort bransjen mer bevisst.

Bøker er passé

Han påpeker at Dagbøkene 1996– 2018 ikke er en moralistis­k roman som kritiserer det å skrive virkelighe­tsnaert.

– Man kan bli litt lei realisme også. Hvis man i romanen binder seg for mye til virkelige hendelser, så fratas man muligheten til å bruke fantasien og til å si noe om eksistense­n, som er på et mye dypere plan enn virkelighe­ten.

Både Klausen og hans hovedperso­n beskriver en følelse av at litteratur­en er i sin siste fase, at faerre setter seg inn i litteratur­en.

– Det føles allerede passé å forsvare litteratur­en fordi alt foregår på mobil og skjermer. Hvis man først skal lese noe, så bør det vaere sensasjone­lt.

Klausen mener Proust er et eksempel på flere forfatters­kap som blir umulige å trenge igjennom fordi folk i vår tid ikke har tid til å fordype seg.

– Det er Netflix som gjelder, bøker er blitt vinyl.

 ?? OLAV OLSEN
FOTO: ?? Kristian Klausen gir i disse dager ut en alvorlig komedie om virkelighe­tslitterat­ur. – Romaner trenger ikke vaere provoseren­de, men friheten til å vaere det er en forutsetni­ng for å skrive, sier han.
OLAV OLSEN FOTO: Kristian Klausen gir i disse dager ut en alvorlig komedie om virkelighe­tslitterat­ur. – Romaner trenger ikke vaere provoseren­de, men friheten til å vaere det er en forutsetni­ng for å skrive, sier han.
 ??  ?? Boken Dagbøker 1996–2018 kommer ut i disse dager.
Boken Dagbøker 1996–2018 kommer ut i disse dager.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway