Aftenposten

Fint, men magien manglet

-

relativt rett frem, alternativ folkpop. Oppfølgere­n Bon Iver, Bon Iver (2011) byr på like fine melodier, men i langt større og enda mer melankolsk­e arrangemen­t. Begge albumene har sine elementer av skurr, men var ikke i naerheten av det lydbildet som åpenbarte seg på 22, A Million (2017). Her er melodiene vanskelige­re å nå, siden alt er solid pakket inn i mye forvrengt vokal og eksperimen­tell elektronik­a.

Den musikalske ferden dit, kunne fort jaget bort Bon Ivers skare av indiefolk-fans. I stedet er Justin Vernons posisjon bare styrket. Oslo Spektrum ble solgt ut på få dager, og salen var full av unge dedikerte.

Et overrasken­de lydbilde

De fikk en to timer lang konsert delt i to av en real pause midtveis, og de to delene ble faktisk nokså forskjelli­ge. Del én var mer preget av den vrengte og elektronis­ke lyden av fjorårets album, selv om låtene var hentet fra samtlige album, mens del to fokuserte mer på bandets eldre musikk og mer tradisjone­lle lydbilde.

Kanskje naturlig, siden det store gjennombru­ddet kom akkurat der. Likevel var det litt overrasken­de, fordi man jo ser på Justin Vernon som en musiker som alltid jakter fremover.

Valget ga uansett mange sterke og fine musikalske øyeblikk. Rent melodisk, men også i fremføring­en. Bon Iver er nokså odde i sitt bandoppset­t med to trommeslag­ere og en blåserseks­jon på tre (av totalt åtte personer), og soloene som kom var ikke på gitar, men saksofon. Underveis fylles lydbildet av utallige elementer av synther, blås og andre effekter. Faktisk så mye at man fikk best utbytte av konserten om man tok blikket fra den tettpakked­e sce- nen, lukket øynene og bare lyttet.

På sitt beste er jo Bon Iver like deler musikalsk utfordrend­e og melodisk nydelige.

Magien manglet

Samtidig lå konsertens lille skuffelse akkurat her, i mangelen på løft og det lille ekstra. Denne spesielle magien som kan oppstå når musikk tas fra plate til live.

Scenen rundt Bon Iver så ut som en nediset hule, kanskje med inspirasjo­n hentet fra skogene i Wisconsin. Lyset var stort sett dempet og mørkt, og ingenting annet skjedde enn at bandet spilte. Det burde holde, men likevel satt man med følelsen av tilbakehol­denhet fra de åtte på scenen.

Sannsynlig­vis var det ikke bare bandets, men også omgivelsen­s skyld. Bon Iver skaper ting som burde vaert fremført i Operaen, men er blitt for store for eget beste.

Tirsdag ble det kjent at Bon Iver kommer tilbake til Norge for å spille under neste års Bergenfest i juni.

 ??  ?? Justin Vernon og hans Bon Iver spilte for et utsolgt Oslo Spektrum tirsdag kveld.
Justin Vernon og hans Bon Iver spilte for et utsolgt Oslo Spektrum tirsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway