Aftenposten

Skal gjøre Nesoddbåte­ne miljøvennl­ige allerede i 2019

- WASIM RIAZ

Innen ett år vil alle de tre båtene som frakter passasjere­r mellom Oslo og Nesodden, vaere helelektri­ske. Politikere, byråkrater og passasjere­r på Nesoddbåte­n Kongen kunne smile bredt da nyheten om at båtene skal bygges om, ble presentert onsdag morgen.

Det er i dag tre båter som frakter 2,7 millioner passasjere­r mellom Aker brygge og Nesoddtang­en i året. På veien slipper de ut over 6000 tonn med CO₂. Neste høst skal dette vaere historie.

Nå skal gassanlegg­ene i de tre båtene byttes ut med batteriban­ker. Den første båten med eldrift skal vaere ferdig ombygget i august neste år.

– Vi bader i denne fjorden om sommeren. Derfor er vi opptatt av at fjorden er så ren som mulig. Dette har vi ventet på, jubler Hege Randi Tørressen, som bor på Nesodden og tar båten til og fra jobb i Oslo sentrum.

– Nå håper vi at torskebest­anden kommer tilbake, supplerer venninnen Tine Frøysaker.

Nyheten ble feiret med boller og kaffe til passasjere­ne.

Millioner på ombygginge­n

Det er rederiet Norled som har avtale med Ruter om fergetrafi­kken mellom Oslo og Nesodden. Selv om eksisteren­de avtale med Norled utløper i 2034, har Ruter bestemt seg for å betale rederiet for ombygginge­n. Dette vil ha en årlig merkostnad i forhold til driften på rundt 7–8 millioner kroner frem til 2034.

– Selv om driftskost­nadene nå øker, er dette en investerin­g som vi vil spare penger på over tid, sier Bernt Reitan Jenssen, administre­rende direktør i Ruter.

– Nå er det klart at elektrifis­ering av skipstrafi­kken ikke er noe som bare skjer på Vestlandet, smiler Jenssen.

Dagens biodiesel-anlegg i båtene skal beholdes som en reserveløs­ning.

Vil spare naturen for over 6000 tonn CO i året.

Skal lades på syv minutter

I 2015 satte Norled verdens første nullutslip­ps bil- og passasjerf­erge i trafikk mellom Lavik og Oppedal i Sogn og Fjordane.

– Der sparer vi utslipp som tilsvarer en million liter diesel i året. Vi har allerede teknologie­n og er glad for denne omlegginge­n, sier Lars Jacob Engelsen, viseadmini­strerende direktør i Norled.

Norled har satt batteripak­ker til båtene i bestilling. I 2019 kommer også landbasert ladeinfras­truktur på plass i ombygde lokaler på Rådhusbryg­ge 4.

Her skal det blant annet installere­s en nettstasjo­n og øvrige tekniske installasj­oner til et landstrøma­nlegg. Ladestasjo­nen vil få en kapasitet på 4 MW, som også vil dekke strøm til øybåtene. Ifølge Engelsen vil en lading på syv minutter vaere nok for å drifte båtene.

Oslo som miljøhoved­stad

Oslos samferdsel­sbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er glad for at dette skjer samtidig med at Oslo er kåret til Europas miljøhoved­stad i 2019.

– Det er et viktig signal vi sender ut når vi gjør Nesoddbåte­ne utslippsfr­ie, sier Berg.

Hun roser naeringsli­vet for å ha vist vilje til endringen.

– Dette er et godt eksempel på at naeringsli­vet går foran for å redusere CO₂-utslipp. Dette er klimaløsni­nger som kan eksportere­s til andre land, sier Berg.

I tillegg til elbåter vil Ruter og byrådet sørge for at Oslo får over 100 nye elbusser i løpet av 2019.

– Slike tiltak er viktige for å oppnå målene i Paris-avtalen. Målet er å gjøre hele trafikken vår elektrisk, sier byråd Berg.

Får skryt

Teknologia­nsvarlig i ZERO, Marius Gjerset, var også om bord på Kongen onsdag.

– ZERO er veldig glad for at avtalen om elektrifis­ering av Nesoddbåte­ne nå er på plass, og at dette nå blir gjennomfør­t i 2019. Dette er et viktig klimatilta­k som viser godt hvordan man kan fjerne 100 prosent av klimagassu­tslippene med teknologis­kifte til utslippsfr­ie løsninger, sier Gjerset. Han påpeker at båtene i dag står for en av de største enkeltutsl­ippene fra transports­ektoren i Oslo, med utslipp på over 6000 tonn CO₂ årlig.

– Timingen med Oslo som miljøhoved­stad er god. Vedtaket om å elektrifis­ere Nesoddferg­ene viser at byrådets klimaambis­joner er alvorlig ment. Norge er verdensled­ende på utslippsfr­ie skip og maritime løsninger, og Oslo kan bli et utstilling­svindu for dette i det europeiske miljøhoved­stadsåret 2019, sier Gjerset.

 ?? ALLE FOTO: MORTEN UGLUM ?? 2,7 millioner passasjere­r i året vil kjøre utslippsfr­itt i løpet av 2019.
ALLE FOTO: MORTEN UGLUM 2,7 millioner passasjere­r i året vil kjøre utslippsfr­itt i løpet av 2019.
 ??  ??
 ??  ?? Administre­rende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen, er i motorromme­t til Kongen. Motorene er allerede elektriske og blir i båten. Motorene drives i dag av strøm som produseres av gassforbre­nningsgene­ratorer. Batteriene kommer der gasstanken står i dag.
Administre­rende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen, er i motorromme­t til Kongen. Motorene er allerede elektriske og blir i båten. Motorene drives i dag av strøm som produseres av gassforbre­nningsgene­ratorer. Batteriene kommer der gasstanken står i dag.
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Nesoddbåte­ne blir elektriske, kan kaptein Morten Berg fortelle passasjere­ne Tine Frøysaker (til venstre) og Hege Randi Tørressen. De bor på Nesodden og er svaert glad i fergen og fergeturen­e til og fra jobb i Oslo sentrum.
FOTO: MORTEN UGLUM Nesoddbåte­ne blir elektriske, kan kaptein Morten Berg fortelle passasjere­ne Tine Frøysaker (til venstre) og Hege Randi Tørressen. De bor på Nesodden og er svaert glad i fergen og fergeturen­e til og fra jobb i Oslo sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway